Pod streho > Nepremičnine
89585 ogledov

Kmalu občutno višji obroki: "Tega kreditojemalci ne bodo zmogli"

denarnica denar Profimedia
Januarja bodo obroki višji že vsaj za 29-45 odstotkov, opozarjajo. Še huje bo po juliju 2023 ...

V Združenju Frank in Zvezi potrošnikov Slovenije so odgovorne institucije pozvali k takojšnjemu upoštevanju slovenske zakonodaje in prava EU ter k izvedbi nujnih ukrepov za zaščito oškodovanih in ogroženih kreditojemalcev. Ti so namreč v vse večji stiski, pravijo: "Simulirani izračuni z veliko verjetnostjo napovedujejo, da se bomo kreditojemalci v CHF zaradi nadaljevanja rasti tečaja CHF in naraščajočih obrestnih mer, ki bodo imele za posledico povišanje anuitet in skupnega dolga, že v januarju leta 2023 znašli v nerešljivi socialni stiski."

Vrhovnemu sodišču očitajo, da je kršilo tako slovensko kot evropsko zakonodajo. "Posebno sporne so sodbe vrhovnega sodnika, ki je zaradi osebnih in političnih povezav z bivšim predsednikom uprave ene od toženih bank, večkrat sodil očitno pristransko v korist bank. Združenje Frank je republiko Slovenijo zaradi teh kršitev februarja 2020 in novembra 2021 prijavilo Evropski komisiji."

Višina obrokov bo vse višja

Kreditojemalci so imeli do zdaj po njihovih besedah “srečo”, da je bila referenčna obrestna mera negativna, zato rast tečaja CHF ni v polni meri negativno učinkovala na obveznosti do bank, a to se sedaj spreminja.

"Samo v devetih mesecih od sprejetja zakona do danes so se obroki glede na prvi obrok povečali še za dodatnih 10-12 odstotkov. S pričakovano spremembo referenčne obrestne mere bodo kreditojemalci januarja 2023 od bank prejeli nove izračune, kjer bodo obroki višji že vsaj za 29-45 odstotkov (odvisno od ročnosti kredita). Če se bo trenutni trend rasti SARON in tečaja CHF nadaljeval, lahko po juliju 2023 pričakujemo obroke, ki bodo višji za 40-52 odstotkov. Napovedan dvig referenčne mere na raven ob najetju kredita pa bo povzročil dvig obroka za 72 odstotkov,  učinek rasti tečaja CHF (prav tako +72%) pa bo neublažen in v celoti deloval v škodo kreditojemalcem in premo sorazmerno povečal dohodke bank, ki niso izpostavljene tečajnemu tveganju," opozarjajo.

Stiske imetnikov posojil vse večje

"Tega kreditojemalci ne bodo zmogli," se bojijo. Kot pojasnjujejo, so do zdaj so rast obrokov najbolj občutili kreditojemalci s krediti krajše ročnosti, trenutni razvoj dogodkov pa bo povzročil največje povišanje obrokov pri kreditih z najdaljšo ročnostjo. 

"Če se uresničijo napovedi nekaterih analitikov, bi v decembru lahko pričakovali nov dvig obrestnih mer v Švici (dodatnih 0,75%), kar bi SARON in posledično referenčno obrestno mero potisnilo na vrednosti, ki smo jih v naših izračunih upoštevali za julij 2023, kar pomeni še bolj drastično zvišanje anuitet že v januarju oz. najkasneje marca." 

Svarijo, da je rast tečaja tako velika, da je pri večini kreditov z ročnostjo 30 let danes glavnica višja kot je bil znesek, ki ga je kreditojemalec prejel od banke ob najetju kredita. "Če bi torej želel poplačati kredit v CHF danes, bi moral vrniti več kot je prejel in to kljub dejstvu, da je kredit 15 let redno odplačeval." 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • karmen5 04:54 20.oktober 2022.

    Ko bi le pametnjakoviči, ki že leta lajnajo, kako se nam je smejalo, da smo špekulanti, zakaj nismo konvertirali v evre vsaj malo razširili obzorja in kdaj prebrali kakšen članek na temo. Večina ljudi je vzela kredit za prvo stanovanje, ...prikaži večnje, za evrske kredite kao nismo bili sposobni, če bi konvertirali po 2015, ko je prišlo do sranja, bi s tem realizirali celotno izgubo. Noben ni šel zavestno v tveganje, te kredite so banke agresivno tržile kot varne in praviloma zavračale prošnje za evrske kred

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:53 19.oktober 2022.

    Jaz bi se tud zapufal potem pa zahteval da mi država pomaga odplačati puf... Vsi ki so najeli tak kredit so vedeli da se lahko to zgodi . Zdaj pa se sprenevedajo. Zanimivo je to da so kredite CHF najemali bogataši.

  • sandi76 10:03 19.oktober 2022.

    Vsi so imeli enake možnosti - jemati kredite s fiksno obrestno mero !! Samo ne zopet z raznimi teorijami, kako so bili zavedeni !!!