Pod streho > Nepremičnine
10957 ogledov

Ne spreglejte! Na voljo 200 poceni stanovanj

Najem stanovanja
Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) je objavil razpis za oddajo 200 neprofitnih najemnih stanovanj na različnih lokacijah v Ljubljani in na Vrhniki. Stanovanja bodo predvidoma vseljiva leta 2024, predvsem pa v letih 2025 in 2026. Vloge sprejemajo do vključno 23. oktobra.

Kot smo že poročali, mestni stanovanjski sklad gradi in v prihodnjih letih načrtuje gradnjo 900 novih najemnih stanovanj v prestolnici. Večina naj bi bila zgrajena v letih 2024 in 2025. Nedavno so objavili razpis za oddajo 200 neprofitnih stanovanj. 

Od 200 stanovanj bo 135 namenjenih za oddajo prosilcem, ki glede na dohodek niso zavezanci za plačilo lastne udeležbe in varščine in so uvrščeni na listo A. Ostalih 65 bo namenjenih za oddajo v najem tistim prosilcem, ki presegajo v pravilniku določeno mejo dohodka in bodo uvrščeni na listo B. 

Med vsemi razpisanimi stanovanji jih bo predvidoma 20 arhitektonsko prilagojenih za potrebe oseb, ki so trajno vezane na uporabo invalidskega vozička, 10 s prilagojenimi inštalacijami za osebe z okvaro čuta (gluhe in slepe osebe) in 30 takšnih, ki so glede na velikost v skladu s površinskimi normativi primerna za samske osebe.

Približno dve tretjini navedenih stanovanj za posebne skupine prosilcev bo namenjenih listi A, ena tretjina pa listi B.

Višina najemnine še ni znana

Natančna višina najemnine še ni določena, skladno z javnim razpisom in zakonodajo pa velja, da bo bo določena na podlagi vladne uredbe, sklepov o stanovanjski najemnini oziroma na podlagi predpisa, ki bo veljal v času oddaje stanovanja v najem. Najemniki bodo lahko uveljavljali pravico do subvencije najemnine. 

Kot so izračunali na JSS MOL, je po zdaj veljavnih predpisih mesečna neprofitna najemnina za povprečno stanovanje, veliko 55 kvadratnih metrov, približno 290 evrov. Ta je zdaj višja, kot je bila aprila 2022, ko je znašala 238 evrov, in aprila lani, ko je znašala 260 evrov. Višina neprofitne najemnine se bo letno usklajevala z rastjo cen življenjskih potrebščin, kot to določa stanovanjski zakon (SZ-1). 

Od aprila 2024 dalje se bo višina neprofitne najemnine letno usklajevala z rastjo cen življenjskih potrebščin, kot to določa SZ-1.

Velikost omejena glede na velikost gospodinjstva

Velikost stanovanja, za katero lahko kandidira prosilec, je odvisna od velikosti gospodinjstva oziroma števila članov. Omejitve velikosti so enake kot v razpisu iz leta 2021. 

neprofitna stanovanja JSS MOL | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Dohodkovne meje za uvrstitev na listo

V razpisu so določene tudi dohodkovne meje. Prosilci so upravičeni do dodelitve neprofitnega stanovanja, če dohodki njihovih gospodinjstev v obdobju od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2022 niso presegali zgornje meje, določene v spodaj navedenih odstotkih od povprečne neto plače v državi, ki je v navedenem obdobju znašala 1.318,64 evra. 

neprofitna stanovanja JSS MOL | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Varščina in lastna udeležba za listo B

Prosilci, ki bodo razvrščeni na listo B morajo plačati varščino in lastno udeležbo. Višina varščine znaša tri mesečne neprofitne najemnine za stanovanje, ki se dodeljuje v najem. Upravičencu pa jo sklad vrne ali poračuna ob prenehanju najemnega razmerja. 

Lastna udeležba so vračljiva denarna sredstva, ki jih je dolžan plačati upravičenec pred oddajo stanovanja v najem. Višina lastne udeležbe znaša 10 odstotkov vrednosti neprofitnega stanovanja. Za povprečno, 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje trenutno znaša 7500 evrov. Lastno udeležbo bodo najemniku neprofitnega stanovanja vrnili po 10 letih z dvoodstotno obrestno mero. 

Dohodek gospodinjtva ne sme presegati določnega zneska

Poleg dohodka, pa pri dodelitvi stanovanj upoštevajo tudi premoženje gospodinjstva, pri čemer velja, da prosilec ali kdo izmed ožjih članov njegovega gospodinjstva ni najemnik neprofitnega stanovanja, oddanega za nedoločen čas in z neprofitno najemnino, kamor se šteje tudi imetnik služnosti stanovanja, da prosilec ali kdo izmed ožjih članov njegovega gospodinjstva ni lastnik ali solastnik drugega stanovanja ali stanovanjske stavbe, katere vrednost presega 40 odstotkov vrednosti primernega stanovanja, ter da prosilec ali kdo izmed članov gospodinjstva ni lastnik drugega premoženja, ki presega 40 odstotkov vrednosti primernega stanovanja. 

Vrednost 40 odstotkov primernega stanovanja glede na velikost prosilčevega gospodinjstva:

neprofitna stanovanja JSS MOL | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Upravičenci in prednostne kategorije

Upravičenci za pridobitev neprofitnih stanovanj v najem so polnoletni državljani Slovenije in, ob upoštevanju vzajemnosti, državljani ostalih članic EU ter osebe s priznanim statusom upravičenca, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, po izbrisu pa so pridobile dovoljenje za stalno prebivanje. Za vse velja, da morajo imeti v času objave razpisa prijavljeno stalno prebivališče na območju MOL.

Upravičenci za pridobitev neprofitnih stanovanj v najem so tudi žrtve nasilja v družini, osebe, vezane na trajno uporabo invalidskega vozička oziroma trajno pomoč druge osebe, in najemniki bivalnih enot na območju Vrhnike, ki so imeli pred vselitvijo stalno prebivališče v Ljubljani.

Pri dodelitvi neprofitnega stanovanja imajo prednost mlade družine in mladi, družine z večjim številom otrok, invalidi in družine z invalidnim članom, žrtve nasilja v družini, razpis pa določa še osem drugih prednostnih kategorij prosilcev. 

Rok za oddajo vloge

Prosilci imajo do vključno 23. oktobra čas, da priporočeno po pošti pošljejo vlogo oziroma jo bodo lahko odložili v predalčnik, ki bo v času uradnih ur glavne pisarne stanovanjskega sklada v recepciji na Zarnikovi 3.

Ob vlogi morajo prosilci priložiti potrdilo o plačani upravni taksi v znesku 22,6 evra. Takse so oproščeni prejemniki socialne denarne pomoči, varstvenega dodatka ali nadomestila za invalidnost.

 


 

Komentarjev 17
  • Hasan 12:26 11.oktober 2023.

    To bo Golob dal migrantom takoj ko jih legalizira.

  • Soljatar 09:38 11.oktober 2023.

    to bo spet sama goljufiva čefurjada pobrala, ki na veliko molze in izkorišča to državo...skrajni čas da se uvede strog nadzor nad najemniki neprofitnih stanovanj...80% pride notri preko korupcije, goljufije, z navajanjem neresničnih podatkov itd...uvest je treba strog nadzor, nenapovedani ...prikaži več obiski ob 6ih zjutraj itd, državljani naj prijavijo vsak sum zlorabe, ki ga zaznajo...vse goljuve polovit in najostrje sankcionirat, tudi z zaporno kaznijo.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:51 11.oktober 2023.

    Glede na kriterije za dodelitev, bodo dobili ta stanovanja delomrzneži in prišleki iz Kosova.