Pod streho > Nepremičnine
12220 ogledov

Nova ponudba stanovanjskih kreditov po nižjih obrestnih merah

stanovanja Saša Despot
Za mlade je v okviru jamstvene sheme države na voljo za skoraj 100 milijonov evrov stanovanjskih kreditov po ugodnejših obrestnih merah.

SID banka je januarja letos objavila že drugo povabilo bankam, da oddajo ponudbo za dodelitev jamstvene kvote za sklepanje kreditov po zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade. 

„NLB je uspešno pridobila jamstveno kvoto za sklepanje kreditov po zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade v višini 50 milijonov evrov. Tovrstne kredite, ki so ugodnejši od redne ponudbe banke, lahko mladi kreditojemalci sklenejo najkasneje do 31. januarja 2024 oziroma do porabe kvote,“ so danes sporočili iz NLB.

Kredit za mlade do 38 let

Stanovanjski kredit z jamstvom države je namenjen reševanju prvega stanovanjskega vprašanja. Najamejo ga lahko mladi kreditojemalci z znižano kreditno sposobnostjo, ki po sklepu sveta Banke Slovenije niso kreditno sposobni za pridobitev kredita iz redne ponudbe banke. Upravičenci do kredita so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki v letu izdaje jamstva ne bodo starejši od 38 let. 

Kredit je lahko namenjen prvemu nakupu nepremičnine, gradnji, prenovi, dograditvi, rekonstrukciji ali pa spremembi namembnosti stanovanja. Najvišji znesek kredita znaša 200.000 evrov, doba odplačevanja je do 30 let, pri NLB pa ga lahko mladi sklenejo tako po fiksni kot tudi po variabilni obrestni meri. 

Obrestna mera za vsakega prosilca posebej

Kot smo izvedeli v NLB, bodo obrestno mero določili za vsakega potencialnega kreditojemalca, ki izpolnjuje pogoje, zato višina obrestnih mer ni javno objavljena. Vsekakor pa so te nižje od zdaj veljavnih obrestnih mer za klasične stanovanjske kredite, ki jih ponuja banka. 

Kredit mora biti zavarovan s hipoteko na bremen prosti nepremičnini na območju Republike Slovenije, za katero boste vzeli kredit, kreditojemalce pa mora zagotoviti lastno udeležbo vsaj 20 odstotkov glavnice kredita. 

Pogoji, ki jih mora izpolnjevati prosilec

Kredit lahko dobi le kreditojemalec, če je njegova povprečna plača v treh mesecih pred vložitvijo vloge za kredit enaka ali nižja od 1,5-kratnika zadnje povprečne mesečne neto plače v Republiki Sloveniji na dan vložitve vloge. Pogoj je še, da njegovi skupni obdavčljivi dohodki, ki po zakonu o dohodnini niso oproščeni plačila dohodnine v letu pred najemom kredita, niso presegli 1,5-kratnika zadnje znane povprečne neto plače v Republiki Sloveniji na dan vložitve vloge.

Kredit lahko pridobi tudi član mlade družine. Mlada družina je življenjska skupnost obeh ali enega izmed staršev z enim ali več otroki/posvojenci, ki bodo imeli stalno prebivališče na naslovu nepremičnine, ki je predmet financiranja s tem kreditom po jamstveni shemi, pri čemer vsaj en otrok še ni šoloobvezen v koledarskem letu vložitve vloge za kredit po tem zakonu.

V NLB mlade pozivajo, da se naročijo na sestanek v eni od 14 poslovalnic, kjer bodo dobili podrobnejše informacije o kreditu in obrestni meri ter preverili, ali sploh izpolnjujejo pogoje. 

V dveh povabilih bankam za skoraj 100 milijonov jamstev

V zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade je SID banka pooblaščena, da v imenu in za račun Republike Slovenije opravlja vse posle v zvezi z izdajo, spremljanjem in unovčevanjem jamstev ter nadzor nad namensko porabo kreditov, zavarovanih z jamstvom, na podlagi poročil bank. 

Prvo povabilo bankam, da oddajo ponudbo za dodelitev jamstvene kvote za sklepanje kreditov po zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade je SID banka objavila julija lani. V okviru te, so jamstvene kvote dodelili štirim bankam, in sicer tri milijone evrov SKB, po pet milijonov evrov Delavski hranilnici in Novi KBM, ter 15 milijonov evrov BKS Bank AG. 

V drugem pozivu januarja letos so skupaj dodelili 70 milijonov evrov jamstev, od tega 15 milijonov evrov BKS Bank AG, pet milijonov evrov Delavski hranilnici in kot že rečeno 50 milijonov evrov NLB. 

Za vse velja, da osnovne informacije o kreditu na podlagi jamstvene sheme, potencialni mladi kreditojemalci lahko dobijo na spletnih straneh omenjenih bank, podrobnejše pa na bankah, kjer bodo dobili tudi ponudbo z obrestno mero in izračunom kredita. 

Banke so kvote pridobile glede na svoje ponudbe in pogoje, ki jih predpisuje zakon, v katerih so ponudile tudi obrestne mere, ki pa so lahko glede pogoje, ki jih mora izpolnjevati kreditojemalec, in na njegovo finančno stanje, lahko tudi drugačne. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.