Pod streho > Nepremičnine
54636 ogledov

Pazite se tega prodajalca sončnih elektrarn!

Požar sončne elektrarne Simona Baler
Dobavitelj in izvajalec sončnih elektrarn trdi, da mu ni bila dokazana nobena krivda, sodba okrajnega sodišča pa dokazuje nasprotno. Oškodovancem še ni plačal, kar mu je naložilo sodišče, rubiti mu ne morejo, ker nima ničesar. Podjetje se še vedno oglašuje, čeprav ima blokiran račun, kazenske ovadbe proti njemu pa se množijo.

Pred skoraj enim letom smo poročali o požaru na strehi hiše Balerjevih, zagorela je sončna elektrarna. Po ogledu prizorišča je elektroenergetski inšpektor ugotovil, da so bila elektro montažna dela pri postavitvi sončne elektrarne izvedena nestrokovno in celo malomarno. Dobavitelj in izvajalec sončne elektrarne Zani Kosednar odgovornosti za požar ni priznal, je pa s strehe odmontiral sončne panele in jih odpeljal. Balerjevi so se odločili za civilno tožbo, saj se s Kosednarjem niso mogli dogovoriti o rešitvi nastalih razmer. Policija je po požaru zoper Zanija Kosednarja vložila kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti po prvem odstavku 315. člena KZ-1.

O nespoštovanju dogovorov in pogodbe ter slabi izvedbi Zanija Kosednarja in podjetja Probis Solar iz Ljubljane sta nam lani decembra pripovedovala še dva kupca sončnih elektrarn. Takrat smo ugotovili tudi, da je Zani Kosednar podjetje v Avstriji zaprl februarja 2022, Balerjevi pa so pogodbo z njim podpisali le en mesec pred tem. Že marca 2022 je v Ljubljani začelo delovati novo podjetje Probis Solar, ki naj bi bilo, tako nam je decembra lani povedal Kosednar, podružnica avstrijskega.  A po uradnih podatkih iz Ajpesa to ne drži, saj je slovensko podjetje ustanovil njegov sin Paž Kosednar in ne njegovo domnevno avstrijsko podjetje. 

Krivda nam ni dokazana!

Zgodba sicer še nima epiloga, so nam pa iz podjetja Probis Solar nedavno poslali elektronsko sporočilo, v katerem med drugim pišejo: “Da vas obvestimo, nam se ni dokazala nobena krivda!!!“ 

Navedbe iz poslanega elektronskega sporočila smo preverili in ugotovili, da ne držijo. Konec septembra letos je postala pravnomočna sodba okrajnega sodišča v Murski Soboti, v kateri je sodišče razsodilo, da mora Zani Kosednar v 15 dneh Balerjevim vrniti 16.000 evrov, kolikor so mu plačali za sončno elektrarno, plačati 1200 evrov za avtomobil, ki je zgorel v požaru, in nekaj več kot 2700 evrov sodnih stroškov. Vse z obrestmi. 

Požar sončne elektrarne | Avtor: Simona Baler Simona Baler
Toženec škodo povzročil tudi drugim strankam

Sodišče je po pregledu vseh dokazov ter pričanju oškodovancev in prič ugotovilo, da je „toženec na podoben način povzročil škodo pri izgradnji sončnih elektrarn tudi drugim strankam v smislu nestrokovno opravljenega dela ali neopravljenega dela.“ Ugotovilo je tudi, da so Balerjevi pravilno odstopili od pogodbe z Zanijem Kosednarjem, saj je „očitno, da toženec svoje prevzete obveznosti izgradnje sončne elektrarne ne bo izpolnil.“ Zato so upravičeni do povračila vseh vplačanih zneskov in povračila za škodo na avtomobilu. 

Na sodišče ga ni bilo

V obrazložitvi sodbe so navedli še, da se Zani Kosednar kljub pravilno poslanemu vabilu glavne obravnave ni udeležil, svojih trditev, ki jih je navedel v pisnem odgovoru na tožbo, pa ni podkrepil z dokazi. Zato je sodišče ugotovilo, da "dejstev, tako glede nestrokovno izvedenih del, kot tudi nepravilno in nepopolno izpolnjenih obveznosti izgradnje sončne elektrarne in posebej še odgovornosti za nastali požar toženec ni prerekal, zato se v skladu z določbo 214. člena zakona o pravdnem postopku štejejo za priznana."

Nima nepremičnin, avtomobila, bančnega računa

Petnajstdnevni rok, v katerem bi moral Kosednar plačati obveznosti, ki mu jih je naložilo sodišče, je že minil, Belerjevi pa niso dobili niti evra. Po informacijah njihovega odvetnika Zani Kosednar nima nobenega nepremičnega premoženja niti avtomobila. Prav tako ni znano, kje je zaposlen in ali ima odprt bančni račun, tudi kakšna je njegova vloga v ljubljanskem podjetju Probis Solar, še vedno ni znano.

„V enem od pozivov naj nam plača to, kar je odločilo sodišče, mi je Kosednarjeva žena odgovorila, da imamo vendar sončno elektrarno na strehi, zato ne ve, kakšen denar bi rada,“ nam je povedala Simona Baler

Opeharjenih kupcev vse več

Zgodba o delovanju Zanija Kosednarja in podjetja Probis Solar ima očitno vse večje razsežnosti. V teh dneh se je na uredništvo obrnil še en razočaran kupec, ki je pogodbo s podjetjem Probis Solar oziroma Zanijem Kosednarjem podpisal in plačal 90 odstotkov avansa le nekaj dni pred objavo našega članka decembra lani. Zdaj doživlja to, kar doživljajo tudi drugi kupci tega podjetja. Po enem letu sončna elektrarna še vedno ni postavljena v celoti in ne deluje, kot bi morala, Kosednar oziroma kdorkoli drug iz podjetja Probis Solar pa se na njegove pozive ne odziva. 

Tudi sogovornik, ki nam je svojo zgodbo zaupal lani, še ni rešil težav. Najel je sodnega izvedenca, ki je ugotovil vrsto nepravilnosti in vložil kazensko ovadbo. Pred tem se je obrnil tudi na tržni inšpektorat, kjer pa so ga napotili, naj težave rešuje na sodišču. Prav tako so kazensko ovadbo zaradi prevare vložili Balerjevi. 

Postopki še vedno potekajo 

Neuradno smo izvedeli, da proti Zaniju Kosednarju in podjetju Probis Solar, ki ima že od junija letos zaradi neplačanih davčnih obveznosti blokiran transakcijski račun, poteka obširna policijska preiskava. Na vprašanje, ali to drži in kaj so ugotovili, so na policijski postaji Murska Sobota odgovorili, da se "zadeva, o kateri sprašujete, nanaša na konkretne fizične osebe, zato vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo podati odgovora." 

Smo pa izvedeli, da tožilstvo tudi po več kot enem letu še vedno ni sprejelo odločitve o kazenski zadevi zaradi kaznivega dejanja povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, ki jo je po požaru na strehi Balerjevih podala policija. „Zadeva je bila v dopolnitvi, zdaj pa je pri tožilcu, ki bo v roku enega meseca sprejel odločitev,“ so nam sporočili s tožilstva v Murski Soboti.  

Medtem pa podjetje Probis Solar in domnevno avstrijsko podjetje ProBis Solar Handelsagentur eu s sedežem v Gradcu, v katerem se Zani Kosednar predstavlja kot generalni direktor, še vedno oglašujeta svoje storitve na spletni strani in družabnih omrežjih. Podatkov o avstrijskem podjetju ni v nobenem od avstrijskih uradnih registrov, ki smo jih ponovno pregledali, enako pa je že lani ugotovil tudi odvetnik Balerjevih. 


 

Komentarjev 8
  • probis5 16:05 08.november 2023.

    Vsaka medalja ima dve strani!Ne bomo komentirali podlih ljudi.

  • 4krogci 09:31 08.november 2023.

    Pa kdo pr zdravi pameti si to postavi na streho hise??? Samo 4% vseh zmontiranih je zmontiranih zasilno pravilno, vse ostalo je porazno in se samo caka kdaj bo slo karkol narobe…kaj da bom vsak dan studiru kdaj bo zagorelo? ...prikaži več Hvala ma nebi se sel tega!

  • Toma 09:19 08.november 2023.

    Naložba, ki to ni! V najboljšem primeru jo bo prej kot slej stokla toča. In če imaš smolo bo še zagorelo! Pol pa zavaruj elektrarno in še bajto-podstavek, ki bo izpostavljena povečanemu riziku.