Pod streho > Nepremičnine
14752 ogledov

Pogoji za stanovanjske kredite v letu 2020 še strožji

Hiša iz denarja Shutterstock
Od kar je 1. novembra začel veljati ukrep Banke Slovenije, ki ga morajo banke upoštevati pri izračunu kreditne sposobnosti prosilca za kredit, so se pogoji za pridobitev dolgoročnega stanovanjskega posojila precej zaostrili.

Še maja 2019, ko smo objavili primerjavo stanovanjskih kreditov, je bilo za 100.000 evrov posojila dovolj, če smo imeli v povprečju 1167 pa do 1300 evrov neto mesečnih prihodkov. Zdaj mora biti za enak znesek naša plača v večini primerov več kot 1400 evrov. Razlika je nastala zaradi drugačnega izračuna kreditne sposobnosti. 

Pred uveljavitvijo ukrepa namreč večina bank pri preverjanju kreditne sposobnosti ni nujno upoštevala deleža minimalne plače, ki mora ostati kreditojemalcu po odplačilu mesečnega obroka kredita, niti vzdrževanih družinskih članov. V zadnjih dveh mesecih leta 2019 pa je začelo veljati, da morajo pri izračunu upoštevati drugačno formulo. Kreditojemalcu mora po plačilu mesečne obveznosti ostati vsaj 76 odstotkov minimalne plače in znesek za vzdrževanega družinskega člana, če ga seveda vzdržuje. 

Denar, štetje denarja Slovenija Pod streho Primerjava stanovanjskih kreditov: Razlike tudi nekaj tisoč evrov

Zaradi dviga minimalne plače še 41 evrov več prihodkov 

Za starša z enim otrokom ali za družino, ki ima dva otroka, eden od staršev pa želi dobiti stanovanjsko posojilo, to pomeni, da mu mora po plačilu obroka ostati najmanj 673,84 evrov (76% minimalne bruto plače) in 237,29 evrov za otroka, kar skupaj znese 911,13 EUR, so zračunali v A banki

V letu 2020 pa bo ta znesek še višji, saj se bo povišala minimalna plača. Po novem 76 odstotkov minimalne plače predstavlja 714,84 evrov, ko prištejemo še 237,29 za enega otroka, je skupni znesek, ki mora ostati po plačilu obroka kredita, 952,13 evra, kar je 41 evrov več kot do zdaj. 

Koliko je na koncu treba imeti mesečnih prihodkov je odvisno od zneska mesečne obveznosti, ki se seveda od banke do banke razlikuje. Po trenutnih informativnih izračunih, ki so jih pripravile banke, bo leta 2020 najnižja mesečna plača, potrebna za 100.000 evrov kredita, ki ga želi najeti starš, ki vzdržuje enega otroka, 1331 evrov, v povprečju pa banke zahtevajo 1450 evrov plače. 

Banke so pripravile informativni izračun kredita z zavarovanjem z zastavo nepremičnine za nakup ali gradnjo nepremičnine v višini 100.000 evrov, z dobo odplačila 20 let in spremenljivo obrestno mero, ki ga želi najti enden od staršev z enim vzdrževanim otrokom.

Stanovanjski krediti | Avtor:
Obrestne mere so ostale enake, povpraševanja pa manj

Ob tem velja poudariti, da se drugi kreditni pogoji od maja do zdaj niso bistveno spremenili. Tri banke so obdržale enake obrestne mere, v dveh so jih nekoliko povišali, v štirih bankah pa so jih celo znižali. Kljub temu v večini bank opažajo, da je povpraševanje po stanovanjskih posojilih od novembra dalje manjše. 

„Opažamo, da so posamezniki, glede na aktualno dogajanje, prenehali preverjati možnost najetja kredita, čeprav bi verjetno lahko bili upravičeni do njega. V Novi KBM smo že v preteklosti imeli visoke standarde pri odobritvi kreditov, pri izračunih smo že prej upoštevali vzdrževane družinske člane,“ pravijo v Novi KMB.

„Nedavno sprejete makrobonitetne omejitve financiranja potrošnikov se seveda odražajo v vsakodnevnem poslovanju, saj je predvsem potencialnim kreditojemalcem z nižjimi dohodki ali pa večjim številom vzdrževanih članov težje pridobiti želeni znesek financiranja. Tudi v naši banki se srečujemo s strankami, ki jim zaradi omejitev več ne moremo odobriti kredita oziroma je možen znesek financiranja bistveno nižji kot pred sprejetjem ukrepov,“ pojasnjujejo v BKS Bank.

V Delavski hranilnici so novembra zabeležili celo od 30 in 40 odstotkov nižji obseg stanovanjskih in potrošniških posojil glede na oktober. 

„Zaznali smo predvsem veliko vprašanj. Stranke, ki se pripravljajo na reševanje stanovanjskega problema (nakup, gradnjo ali obnovo nepremičnine) zanima predvsem, kolikšen znesek kredita lahko dobijo, glede na nove pogoje. Povpraševanje se ni bistveno zmanjšalo, opažamo pa, da je nekoliko manj kreditojemalcev kreditno sposobnih oziroma so kreditno sposobni za nižji znesek. V naslednjih mesecih zato pričakujemo, da se bo število sklenjenih stanovanjskih kreditov in znesek zmanjšal,“ so sporočili iz banke Intesa Sanpaolo.

Evro Banka Slovenije Slovenija Upad kreditiranja še hujši, kot so se bali

Prej 100.000 evrov, zdaj približno tretjino manj

V nekaterih bankah so izračunali tudi, koliko kredita bo v letu 2020 lahko dobil kreditojemalec, ki ima na primer 1180 evrov mesečnih dohodkov. Kot smo že zapisali, je pred uveljavitvijo ukrepa lahko na večini bank dobil 100.000 evrov posojila. Zdaj pa bi mu Delavska hranilnica odobrila 69.000 evrov, v Gorenjski banki in banki Intesa Sanpaolo bi mu odobrili približno 53.000 evrov, 70.000 evrov bi dobil na banki UniCredit, največ pa v NLB, kjer bi lahko dobil 73.100 evrov stanovanjskega posojila.

denar Nova pravila Pod streho Stanovanjski krediti: Otroci so ovira na poti do kredita in stanovanja

 

 

 

Komentarjev 5
  • bancosafra 14:22 20.junij 2021.

    FINANČNA STORITEV BANCO SAFRA trenutno daje posojilo po 2-odstotni obrestni meri. Ponujamo različne vrste financ, vključno z: osebnim posojilom, stanovanjskim posojilom, posojilom za konsolidacijo dolga, avtomobilskim posojilom, kmetijskim posojilom, poslovnim posojilom in posojilom podjetjem po 2-odstotni obrestni meri na leto ...prikaži več in je fiksno. Za več informacij se obrnite na nas po e-pošti: za več informacij bancosafrafinancial@gmail.com ali prek številke WhatsApp: +1 (765) -405-7552

  • primoz22 10:44 03.januar 2020.

    marš u pičku maternu

  • viktorija79 10:24 03.januar 2020.

    @24Žurnal: a je kdo pri vas v redakciji sploh prebral ta članek? Če ne veste kdaj se uporabla bruto in kdaj neto, potem objavljanje takih člankov prepustite ustanovam, ki to vedo. Ta vaš članek samo zmede bralca.

Sorodne novice