Pod streho > Nepremičnine
5795 ogledov

Postavljajo jih že čisto blizu nas. Bi živeli v takšni?

3D hiša Tecla 3dwasp
Za zdaj so to prototipi, zaradi hitrega razvoja tehnologije in idej, pa je le še vprašanje časa, kdaj bodo postale takšne hiše množične.

Čeprav se zdi za enkrat še nenavadno, morda celo nemogoče, da bodo hiše v prihodnje tudi takšne kot je Tecla, pa tehnologija gradnje napreduje izjemno hitro, zanesenjakom idej ne zmanjka, 3D-natisnjene hiše pa se pojavljajo na vseh kontinentih.

Eden zadnjih dosežkov na področju 3D-natisnjene gradnje je hiša Tecla (tehnologija in „clay“- ilovica), ki so jo postavili v naši bližini, v Italiji na obrobju Ravene.

3D hiša Tecla | Avtor: 3dwasp 3dwasp
Vizijo trajnostne, skoraj brezogljične in po principu krožnega gospodarstva zasnovane gradnje, dostopne vsem, sta združila in uresničila podjetje WASP (World's Advanced Saving Project) in arhitekturni biro MCA (Mario Cucinella Architects).  

Natisnjena iz lokalne ilovice

Tecla je po njunih navedbah prva ekološka trajnostna hišo, v celoti 3D-natisnjena iz lokalne ilovice. Med drugim gre za gradnjo po princip „0 kilometrov“, saj je ilovica dobesedno izkopana na praceli, kjer zdaj stoji hiša.

3D hiša Tecla | Avtor: 3dwasp 3dwasp
Hiša je odziv na vse resnejše podnebne izredne razmere, stanovanjske razmere, s katerimi se bo treba soočiti, predvsem zaradi množičnih migracij in naravnih nesreč. Je odgovor na nujnost trajnostne, nizkoogljične gradnje.

„Tecla je lep, zdrav in trajnosten dom, ki ga zgradi stroj, ki lokalnim surovinam da ključne informacije,“ pravi Massimo Moretti, ustanovitelj WASP.

3D hiša Tecla | Avtor: 3dwasp 3dwasp
„Radi mislimo, da je Tecla začetek nove zgodbe. Zares izjemno bi bilo oblikovati prihodnost s preoblikovanjem tega starodavnega materiala s tehnologijami, ki jih imamo danes na voljo. Estetika te hiše je rezultat tehničnih in materialnih naporov; ni šlo zgolj za estetski pristop. To je poštena, iskrena oblika,“ doda Mario Cucinella, ustanovitelj in kreativni direktor podjetja Mario Cucinella Architects.“

3D hiša Tecla | Avtor: 3dwasp 3dwasp
Tecla je inovativen projekt skoraj brez emisij

Njen zunanji obod in uporaba povsem lokalnega materiala omogočata zmanjšanje odpadkov in ostankov. Inovativna tehnologija 3D-tiskanja iz ilovice, pa je prva na svetu, ki je modularna in večstopenjska, zasnovana za skupno gradnjo gradbenih del.

arhitektura OHS Arhitektura Pod streho Slovenske hiše prihodnosti, ki jih morate videti

Uporabili so dve sinhronizirani roki tiskalnika, kar zagotavlja programska oprema, ki omogoča optimizacijo premikov, preprečevanje trkov in poenostavljeno delovanje. Vsaka enota tiskalnika ima površino tiskanja 50 kvadratnih metrov, kar omogoča izdelavo konstrukcije v nekaj dneh.

3D hiša Tecla | Avtor: 3dwasp 3dwasp
Oblika hiše je zasnovana glede na podnebje in zemljepisno širino. Poleg tega se sestava zemeljske mešanice odziva na lokalne podnebne razmere, polnjenje ovojnice pa je optimizirano za uravnoteženje toplotne mase, izolacije in prezračevanja glede na podnebne potrebe.

Dve kupoli in 60 kvadratov

Hiša je sestavljena iz dveh neprekinjenih elementov, ki sta na vrhu kupole zaključena z dvema krožnima strešnima oknoma oknih, ki notranjost osvetljujeta z zenitalno svetlobo.

Hiša je majhna, približno 60 kvadratnih metrov meri. V eni kupoli je dnevna soba s kuhinjo, v drugi pa spalni in pomožni prostori.

3D hiša Tecla | Avtor: 3dwasp 3dwasp

3D-natisnjene so tudi notranje stene in del pohištva, del pa ga je zasnovanega iz recikliranih materialov ali po principu ponovne uporabe, kar dopolnjuje filozofijo krožnega modela.

Tiskalnika sta hišo natisnila v 200 urah, za to so potrebovali 7000 strojnih kod, 150 km tiskanja, 60 kubičnih metrov naravnih materialov, vse skupaj s povprečno rabo energije manj kot 6 kWh.

 

3D hiše Novogradnje Pod streho Tako bo videti prvo naselje pasivnih hiš, natisnjenih s 3D-printerjem
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.