Pod streho > Nepremičnine
16715 ogledov

Prodajate vikend na Hrvaškem? Tako boste obdavčeni

Hrvaška Profimedia
Pri prodaji nepremičnine na Hrvaškem, mora slovenski državljan plačati davke v obeh državah.

Slovenski lastnik nepremičnine na Hrvaškem, ki se jo odloči prodati, bo po sklenitvi posla obdavčen po hrvaških in tudi slovenskih zakonih. Čaka ga plačilo davka na promet z nepremičninami, ki ga mora plačati na Hrvaškem, v Sloveniji pa ga čaka plačilo dohodnine od dobička od kapitala, ali davek na kapitalski dobiček. 

Na Hrvaškem je davek triodstoten

Po hrvaški davčni zakonodaji je promet z nepremičninam obdavčen s triodstotnim davkom, torej je eno odstotno točko višji kot v Sloveniji. Ta davek mora lastnik nepremičnine, tako kot pri nas, na Hrvaškem plačati ob prodaji nepremičnine. 

V Sloveniji pa ga čaka plačilo davka na kapitalski dobiček, če je nepremično kupil po 1. januarju 2002. Enako velja, tudi če je nepremičnino dobil v dar ali jo podedoval. Davek na kapitalski dobiček mora torej plačati vsaka fizična oseba, ki nepremičnino proda prej kot v 20 letih, od kar jo je pridobila. 

V Sloveniji davek na dobiček, če niste izjema

Izjema je le, če je v nepremičnini imel prijavljeno stalno prebivališče in v njej dejansko bival vsaj zadnja tri leta, preden jo proda. Izpolnjena morata biti oba pogoja hkrati. Ob tem velja opozoriti, da se finančne uprave s prijavo stalnega prebivališča v nepremičnini na Hrvaškem, tri leta pred prodajo, ne da prelisičiti. Še posebej, če ima lastnik nepremičnine v tem času v Sloveniji prijavljeno začasno prebivališče. 

Hrvaška plaža Apartmaji Pod streho Oddajanje na Hrvaškem: Izguba živcev in denarja

Da bi bili oproščeni davka bi morali v nepremičnin na Hrvaškem dejansko tri leta tudi bivati, le prijava stalnega bivališča ne zadostuje. Finančna uprava vas lahko pozove, da bivanje dokažete s pričami, računi. 

Enako velja tudi v Sloveniji. Če prodajate nepremičnino in niste njen lastnik vsaj 20 let, hkrati pa ste imeli v treh letih pred prodajo prijavljeno tudi začasno prebivališče na drugem naslovu, ste zavezanec za plačilo davka na kapitalski dobiček. 

Lastniki nepremični na Hrvaškem običajno v njih nimajo prijavljenega stalnega bivališča, zato je večina, ki niso lastniki te nepremičnine 20 let, zavezanih za plačilo dohodnine od kapitalskega dobička. 

Višina davka odvisna od let lastništva

Višina obdavčitve je določena glede na leta lastništva. Začne se pri 27,5-odstotni obdavčitvi, potem pa na vsakih pet let lastništva pada. Po petih letih lastništva bo stopnja 20 odstotkov, po desetih letih 15 odstotkov, po petnajstih letih 10 odstotkov. 

Davčna osnova je razlika med vrednostjo nepremičnine ob pridobitvi in vrednostjo od odtujitvi, na primer prodaji. V vrednost ob pridobitvi se šteje vrednost kupnine, dodajo pa se ji še stroški investicije, ki jih je lastnik opravil na nepremičnini in stroški vzdrževanja, če se je s tem povečala  uporabno njena vrednost. Upoštevajo se tudi morebitno plačilo davka na dediščine, če je nepremično podedoval oziroma darila, če mu je bila podarjena. Vrednost ob pridobitvi lahko poveča tudi, če je plačal davek na promet z nepremičninami in stroške cenitve ob nakupu.

Nepremičnine Davki Pod streho Potem, ko vas obdavčijo Hrvati, vas v Sloveniji čaka to

Vrednost od odsvojitvi nepremičnine pa lahko lastnik zmanjša za plačilo davka na promet z nepremičninam, v primeru prodaje na Hrvaškem za pet odstotkov, prijavi lahko tudi stroške cenitve nepremičnine, vendar ne več kot 188 evrov. 

Napoved za odmero dohodnine od dobička iz kapitala pri odsvojitvi nepremičnine mora davčni zavezanec vložiti v 15 dneh od odsvojitve nepremičnine. 

Globe od 250 do 15.000 evrov

Če ste glede na navedeno zavezanec za plačilo dohodnine iz naslova kapitalskega dobička in davčne napovedi ne vložite v predpisanem roku, ste lahko kaznovani z globo od 250 do 400 evrov.

Z globo od 400 do 15.000 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične ali nepravilne ali nepopolne podatke. 

Če zamudite rok za oddajo napovedi, se lahko samoprijavite. V tem primeru niste odgovorni za prekršek, plačati pa boste morali davčne obveznosti z obrestmi vred.  

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji Cene Pod streho Vikend na Hrvaškem: Kupiti zdaj, ali še malo počakati?
Komentarjev 1
  • Ingrid_Travis 16:15 14.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦