Pod streho > Nepremičnine
33942 ogledov

Slovenske hiše, ki izstopajo iz povprečja

Hiša za preživetje
1/11
Miran Kambič
Kako danes bivamo na podeželju in kakšna je slovenska podeželska hiša? Na to vprašanje odgovarja nova razstava slovenske podeželske arhitekture, ki je v galeriji DESSA na ogled do 15. septembra.

Slovenci imamo v podzavest utrjeno zidano hišo oziroma zidanje lastne hiše, še vedno pa jih večina „zraste“ v samograditeljski kreativnosti, pravijo kuratorke v galeriji DESSA. Rezultat tega je vedno manj urejena krajina, očitek pa gre tudi odsotnosti prostorsko urbanistične strategije na nacionalni ravni. 

Vendar pa so se vsaj v neki meri razmere v zadnjih 20 letih nekoliko spremenile, saj kot navajajo kuratorke razstave, „lahko trdimo, da se je v zadnjih dvajsetih letih zvišal delež ozaveščenih naročnikov, ki želijo svoje bivalne želje, pričakovanja in potrebe nadgraditi s strokovnim znanjem arhitektov." 

Po devetih letih tako oživljajo cikel razstav 11 x ena, s katerim predstavljajo različne slovenske enodružinske hiše in domovanja – prenove in novogradnje pa tudi vrtove in stanovanja ... 

Razstava odgovarja na vprašanje, kako danes bivamo na podeželju, kakšna je sodobna slovenska podeželska hiša? Tako letos prikazuje podeželske dvokapnice iz obdobja od leta 2014 do 2022, ki so unikatni kontekstulni arhitekturni odgovori na vprašanja sodobnega bivanja na podeželju. 

Razstavljenih je enajst sodobnih podeželskih enodružinskih hiš – novogradenj, ki so jih med leti 2014 in 2022 zasnovali slovenski arhitekti. „Vse odlikujejo dobro premišljena umestitev v prostor, skladni proporci, pametna trajnost, spoštovanje lokalnega konteksta in tradicionalnega znanja, upoštevanje lokalnih klimatskih, topografskih in kontekstualnih pogojev ter ustrezanje funkcionalnim in bivanjskim potrebam sodobne slovenske družine, ki pred kvantiteto kvadratnih metrov postavlja kvaliteto bivanja.“

Razstava je namenjena spodbujanju aktivnega in tvornega sodelovanja med naročniki in arhitekti. Kot pravijo kuratorke, gre za tematiko, ki v galerijo DESSA privabi največ obiskovalcev strokovne in širše javnosti.

V galeriji zgoraj predstavljamo vseh 11 podeželskih hiš, ki so jih uvrstili na razstavo. 

Komentarjev 5
  • Avatar F16
    F16 10:09 26.julij 2022.

    Kaj kažemo navadno turistom. Zgradbe stare 300 let in več. Je še kje kakšen arhitekt, ki je sposoben razmišljati da bo njegova zgradba "večna"

  • NATASA05 17:25 24.julij 2022.

    Financiranje STEFKA KURALT VIDAMAR PODPORA TEM, KI POTREBUJEJO V primeru kakršnih koli težav ali finančnih težav se obrnite na STEFKA KURALT VIDAMAR in ne boste razočarani, ta velika dama mi je pravkar pomagala z zneskom. Bogu se zelo zahvaljujem, ker ...prikaži večker me je postavil na mojo pot 28000€ Zahvaljujoč tej majhni količini sem lahko odplačal dolg in izboljšal življenjski standard. POGOJI: Morate biti 100% Slovenci. E-naslov: kuraltvidamarstefka@gmail.com Hvala vam

  • Peggy_Berkley 12:26 24.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ...............>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦