Pod streho > Nepremičnine
14720 ogledov

Sobo prodaja za 55.000 evrov, na vprašanja pa ne želi odgovarjati

garsonjera zajem zaslona
Garsonjera, velika 7,9 kvadratnega metra, se na Viču v Ljubljani prodaja za neverjetnih 55.000 evrov ali skoraj 7000 evrov za vsak kvadrat. Pa niti kopalnice nima. Ali je to sploh garsonjera? Kaj pravi lastnica?

Na nepremičninskih portalih lahko res najdemo neverjetne ponudbe. Potem ko smo pred časom pisali o 10 kvadratov veliki garsonjeri za 66.000 evrov v središču Ljubljane, in garsonjeri v Izoli, za katero je lastnik želel iztržiti 11.000 evrov na kvadratni meter, je zdaj v ponudbi ena na Viču za 55.000 evrov. 

garsonjera | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Brez kopalnice, vse v enem

Za navedeni znesek bo kupec dobil pičlih 7,9 kvadratnega metra veliko sobo.

Res pa je, da je v tem prostoru tik ob pod strop dvignjeni postelji in počivalniku na tleh ter nasproti mini kuhinje urejena prha in postavljena straniščna školjka. Vse v enem. 

Ima pa "garsonjera" lep pogled na Rožnik, obrnjena je stran od hrupne prometnice, blizu so avtobusna postaja in fakulteta, zato je, tako v oglasu navaja lastnica, primerna za oddajo študentom. 

Prho bo treba obnoviti oziroma zamenjati, lahko pa se nekaj denarja vloži še v ločitev prhe in straniščne školjke od ostalega dela. 

Kaj je garsonjera?

Na področju opredelitve posameznih stanovanjskih enot namreč vlada nekakšen dogovor, poleg tega pa stanovanjsko področje opredeljujejo stanovanjski zakon, podrejeni pravilniki in uredbe. 

Lastnico prostora smo poklicali, da bi preverili, zakaj je postavila takšno ceno in zakaj sobo imenuje garsonjera, pa je pogovor, takoj ko smo se predstavili, prekinila.

Najprej poglejmo, kaj je garsonjera. Poimenovanje izvira iz francoske besede garçon, ki pomeni fant. Sprva so v njih bivali samski moški, zato v garsonjerah ni bilo kuhinj. Skoz leta se je to spremenilo, tako zdaj garsonjero opredeljuje en prostor, v katerem so združeni kuhinja, prostor za mizo s stoli, spalnica in kotiček za dnevni prostor.

Pomembno za opredelitev pa je, da je prostor za higieno, torej kopalnica s straniščno školjko, fizično ločena od glavnega prostora. Kopalnica je v svojem prostoru, ki se zapre z vrati. Soba, v kateri stranišče in prha nista fizično in z vrati ločena od ostalega prostora, ni garsonjera. 

bloki Nepremičninski trg Pod streho Kaj se dogaja z najemninami, se oddajanje stanovanj sploh še splača?

Garsonjere so lahko različno velike, pri nas običajno merijo od 18 do 40 kvadratnih metrov, lahko tudi več. 

Glede na določila stanovanjskega zakona mora imeti primerno stanovanje ločen spalni in bivalni del, izjema pri tem pa je garsonjera, v kateri je oboje združeno.

garsonjera | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Vsaj en prostor za osebno higieno

Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj predvideva, da mora biti vsaj en prostor, namenjen osebni higieni, ločen od ostalih prostorov. 

Pravilnika o minimalni kvadraturi za posameznega stanovalca sicer nimamo, imamo pa pravilnik o dodeljevanju neprofitnih stanovanj, po katerem velja, da je normativ za enega stanovalca od 20 pa celo do 45 kvadratnih metrov. 

Za prijavo bivališča najmanj osem kvadratnih metrov

Če pogledamo še pravilnik o določitvi površinskih standardov za prijavo prebivališča, lahko ugotovimo, da je normativ uporabne površine dela stavbe za število prijavljenih oseb v posameznem stanovanju najmanj osem kvadratnih metrov uporabne površine na prijavljeno osebo. Če bi se držali črke zakona oziroma pravilnika, v omenjeni "garsonjeri" sploh ne bi mogli prijaviti prebivališča.  
Ali iz navedenega lahko sklepamo, da gre pri "garsonjeri" na Viču za zavajajoče oglaševanje, smo vprašali na pristojno inšpekcijsko službo. Njihove odgovore še čakamo. 

bloki Cene Pod streho Toliko so dražja stanovanja in najemnine
Komentarjev 10
  • lojs 16:31 14.oktober 2022.

    zakaj se mučite, zabeležite naslov, potem pa vprašajte novega kupca, ki je verjetno premožen človek ... zakaj bi se sploh še umivali, pravzaprav je še skret brezveze ... meni se izdi odlična cena

  • munja 14:12 14.oktober 2022.

    To ni neverjetno, ampak katastrofalno!! Navaden oderuh, če bi mi jo ponujal zastonj, je ne vzamem, saj se še obrniti ne moreš v njej.

  • rob123 13:20 14.oktober 2022.

    Prodajalec lahko prodaja nepremičnino za poljubno ceno. V najslabšem primeru, pač ne bo prodal. Ne vem, zakaj bi moral odgovarjati na vprašanja novinarja, če se mu to ne zdi ok. Jaz tudi lahko prodajam star bicikl za 10000 eur. Pač: ...prikaži več komur se cena zdi previsoka, preskoči oglas. Kje je tu problem? Zakaj zdej pisat članek o tem? Zakaj klicat "pristojne" ali "oblast"?