Pod streho > Nepremičnine
5905 ogledov

Toliko so dražja stanovanja in najemnine

bloki Saša Despot
Cene stanovanjskih nepremičnin in najemnin tudi letos rastejo.

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom so se v drugem četrtletju letos glede na enako obdobje lani zvišale za 9,3 odstotka, v EU pa za 9,9 odstotka. V prvem četrtletju je bila po revidiranih podatkih rast na letni ravni 9,8- in 10,4-odstotna, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Cene rastejo v vseh državah EU

Na četrtletni ravni pa so se v drugem četrtletju cene tako v območju z evrom kot v EU zvišale za 2,3 odstotka.

Stanovanjske nepremičnine so se v drugem četrtletju tako na letni kot na četrtletni ravni podražile v vseh državah članicah.

Na letni ravni je pri 16 članicah rast presegla 10 odstotkov. Najvišjo so imele Estonija (+27,4 odstotka), Češka (+23,1 odstotka), Madžarska (22,8 odstotka) in Litva (22,1 odstotka), najnižjo pa Ciper (+2,0 odstotka), Finska (+2,2 odstotka) in Danska (+2,8 odstotka).

V Sloveniji so se cene stanovanjskih nepremičnin glede na drugo četrtletje lani zvišale za 15,6 odstotka.

Na četrtletni ravni pa so cene najbolj porasle v Estoniji (+8,0 odstotka), Litvi (+5,9 odstotka) ter v Latviji in na Slovaškem (po +5,5 odstotka). Najnižja je bila rast na Švedskem (+0,5 odstotka) ter na Finskem in v Belgiji (po +1,3 odstotka).

V Sloveniji je bila rast na četrtletni ravni 3,5-odstotna.

Cene v zadnjih 12 letih višje za 50 odstotkov

Hkrati je Eurostat objavil tudi obseg rasti cen stanovansjkih nepremičnin v obdobju od leta 2010 do drugega četrtlejta letos. Cene so rastle v vseh državah članicah, z izjemo treh. V sedmih draćavah so se cene v tem obdobju več kot podvojile, najvišjo rast ceno so beležili v Estoniji (+196%), na Madžarskem (+168%), v Luksembourgu (+135%), Latviji (+131%), Liitvi in na Češkem (v obeh +130%) ter Austriji (+121%). Cene pa so padle v Grčiji (-23%), Italiji (-8%) and na Cipru (-6%).

V Sloveniji so se v stanovanjske nepremičnine v tem obdobju podražile za skoraj 50 odstotkov. 

Rast najemnin konstantna, vendar bojl zmerna

Vse ta ćas so rastle tudi cene najemnine, vendar je bila rast veliko bolj enakomerna in manjša. Najemnine so se dražile v 25 državah članicah, znižale pa le v dveh. Najbolj so se najemnine podražile v Estoniji in sicer za 214 odstotkov, sledita Litva (+139%) in Irska (+82%).  Nižje pa so najemnine v Grčiji (-24%) in na Cipru (-0.2%).

Rast najemnin od leta 2010 do drugega četrtletja letos je bila v Sloveniji 40-odstotna. Za primerjavo, v sosednji Hrvaški je bila rast najemnin 15-odstotna, rast cen stanovanjskih nepremičnin pa nekaj več kot 40-odstotna. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice