Pod streho > Nepremičnine
10309 ogledov

Znane so cene novih najemnih stanovanj

najemna stanovanja Maribor arhiv ssrs
Stanovanjski sklad RS (SSRS) je pred dnevi otvoril 400 novih najemnih stanovanj v soseski Pod Pekrsko gorco v Mariboru. Znane so že okvirne cene najemnin.

V novi stanovanjski soseski, bo 400 novih najemnih stanovanj, od tega 60 oskrbovanih. Velika so od 35 do 85 kvadratnih metrov. Natančni zneski najemnin za posamezna stanovanja še niso znani, je pa direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec povedal, da bo okvirna najemnina za kvadrati meter nekaj več kot pet evrov. Za najmanjša bo najemnina torej nekaj manj kot 200 evrov, za največja pa približno 400. 

Razpis za oddajo stanovanj v najem bo, kot je še povedal Remec, objavljen v kratkem, prednost pa bodo imeli mladi do 35 let, mlade družine in vsi, ki so kakorkoli bolj ranljivi, imajo zdravstvene ter druge težave. Oskrbovana stanovanja bodo namenjena starejšim od 65 let. 

Energisjko zelo varčna stanovanja

Soseska, ki so spada med največje javne stanovanjske investicije v Sloveniji, od nakupa zemljišča do prve vselitve pa je minilo manj kot pet let, je zasnovana po principu celovitega in večplastnega pametnega mesta. Razprostira se na 4,7 ha velikem zemljišču, na katere so postavljene večstanovanjske stavbe v obliki štirih nezaključenih karejev, etažnosti K+P+2. Promet znotraj soseske je omejen, zaznamujejo jo veliko zelenih površin, igrišč za vse starostne skupine otrok, sprehajalne poti, tudi vadbeni poligon za odrasle. 

V soseski so tudi dnevni center aktivnosti za starejše,  skupnost za tiste s posebnimi potrebami, vrtec, dnevni center aktivnosti. 

Stavbe so zasnovane kot nizkoenergijske z vgrajenim prezračevalnim sistemom z učinkovitim vračanjem toplote, dosegajo energijski razred A1 in so praktično energijsko samooskrbne. "Ekonomični toplotni ovoj, učinkovita zaščita pred soncem, prezračevanje in možnost namestitve klimatskih naprav omogočajo optimalno bivalno ugodje z nizko rabo energije. Predvidena je inštalacija za polnilnice električnih avtomobilov in predpriprava za namestitev sončne elektrarne," je še pojasnil Remec. 

Investicija v vrednosti približno 55 milijonov evrov je financirana iz načrta za okrevanje in odpornost ter posojila razvojne banke Sveta Evrope.


 

Komentarjev 4
  • radovednica 08:51 30.september 2022.

    Tudi če je cena samo za najem, kje so še ostali stroški, 400 €/mesec, je to absolutno preveč. Če je bil namen za mlade, mlade družine in tiste, ki stanovanje res potrebujejo, takšni verjetno ne zaslužijo dovolj, da bi si ...prikaži več to lahko privoščili. Kje so še tekoči stroški? Poleg vsega še ni normalnih pogojev, da bi vsak lahko prišel dovolj visoko, da bi dobil stanovanje. Podobno kot pred 40 leti. Prišleki iz Juge so s pretvezami dobili stanovanja, mladi slovenski inženirji pač ne. Vedno isto...

  • Friderik1950 08:23 30.september 2022.

    Ko govorim z zaposlenimi v socialni mreži mi povejo, da normalne Slovenske družine nimajo možnosti, da pridejo do stanovanj na takih razpisih, saj jih vedno 'drugi' prehitijo. So že razpisi tako naštimani. Slovenija pač.

Sorodne novice