Pod streho > Nepremičnine
5857 ogledov

To je najboljša slovenska arhitektura

Hiša na Krasu
1/17
Matej Lozar
Predstavljamo stanovanje, hišo in vilo, ki so prejeli nagrado za najboljšo slovensko arhitekturo po mnenju javnosti.

Nagrad OHS AWARD javnost podeljuje izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega festivala Odprte hiše Slovenije. Zadnji je potekal sredi aprila letos.  

Nominirani so bili vsi projekti, ki jih je strokovna žirija uvrstila v letni program festivala. Ker je poslanstvo festivala OHS predstavitev dobre arhitekture in približevanje pomena kakovostno grajenega prostora najširši javnosti, nagrade ne podeljuje stroka, temveč javnost, s čimer odseva svoje mnenje o slovenski arhitekturni produkciji in z njo vzpostavlja dialog, so zapisali organizatorji festivala. 

Obiskovalci festivala so si lahko ogledali 80 projektov različnih arhitekturnih tipologij in po svojem izboru glasovali za najboljši projekt v kategorijah javnih in zasebnih objektov. V času glasovanja so skupno prejeli več kot 8000 glasov.

V kategoriji zasebnih projektov so nagrade prejeli stanovanje Meksika 2.0. – Novo poglavje / Novo obdobje, Hiša na Krasu in Vila na Podmarku.

Meksika 2.0. – Novo poglavje / Novo obdobje

Meksika, leta 1927 jo je zasnoval Vladimir Šubic, v svoji osnovni zamisli vključuje likovno umetnost. Navdih za prenovo skoraj 48 kvadratnih metrov velikega stanovanja, avtorica katere je MA_ST_AR, Maja Stamenković, je bil dialog med umetnostjo in arhitekturo.

Meksika | Avtor: Mario Zupanov Mario Zupanov
Izčiščenost obstoječega volumna stavbe omogoča umestitev novega z minimalnimi posegi, obenem pa spodbuja veliko domišljije, kreativnega pristopa, ustvarjalnosti in razmišljanja izven okvirja. Nova tlorisna zasnova odseva obdobje, v katerem živimo. Barvni poudarki z umetniškimi kosi pohištva dajejo prostoru poseben značaj. 

Hiša na Krasu

Pod arhitekturno zasnovo rekonstrukcije in dograditev Hiše na Krasu se je podpisal Robert Veselko, RVA arhitekturna delavnica. Manjšo obstoječo hišo, ki stoji na robu nekoč kamnoseške vasice na Krasu, kjer se vas izteka v okoliška polja, sta naročnika želela rekonstruirati in dograditi ter jo spremeniti v zdrav, trajnosten družinski dom, povezan z lokalnim izročilom.

Hiša na Krasu | Avtor: Matej Lozar Matej Lozar
Členjena zasnova omogoča dinamično prehajanje prostorov in optimalne razglede na okoliško pokrajino. Kamen iz lokalnega kamnoloma, les, apno in v notranjosti tudi ilovica dajejo hiši pridih topline in domačnosti. 

Vila na Podmarku

Nagrado je dobila tudi Vila na Podmarku, ki jo je prvotno zgradil italijanski arhitekt Pietro Venuti po koncu prve svetovne vojne. Od prvotne zasnove so se ohranile zgolj osnovna nosilna konstrukcija, streha in kamnito opečna fasada.

Vila na Podmarku | Avtor: out out
Vila in vrt se trenutno prenavljata cilj prenove pa je vzpostaviti prvotno razporeditev prostorov in živahen originalni kolorit objekta. Pod arhitekturo so se podpisali v arhitekturnem biroju OUT.

Nagrajeni javni objekti

Med javnimi objekti je javnost nagradila Osnovno šolo Oskarja Kovačiča Škofije, avtorji arhitekture so iz Studia.a+v. 

OŠ Oskarja Kovačiča Škofije | Avtor: Rok Deželak Rok Deželak
Tehnološki park Ptuj, kjer gre za prenovo in dozidavo stavbe nekdanjega oficirskega paviljona opuščene vojašnice na Ptuju. Avtor arhitekture je Styria arhitektura, interierja Biro Biro in krajinske arhitekture Sara Peternel

Tehnološki park Ptuj | Avtor: Matej Lozar Matej Lozar
Nagrado je dobil tudi nov Vrtec Kočevje – enota Čebelica, ki sanira degradirano območje v središču Kočevja. Avtor arhitekture je Svet vmes, krajinske arhitekture pa Kolektiv Tektonika. 

Vrtec Kočevje | Avtor: Ana Skobe Ana Skobe

Več fotografij nagrajenih objektov si oglejte v galeriji zgoraj

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.