Pod streho > Nepremičnine
30638 ogledov

To je nov sistem, kjer najdete vse o nepremičnini, ki jo kupujete

Kataster Boštjan Tacol
Delovati je začel prenovljen spletni portal Prostor, ki zajema informacije o evidencah in uporabnikom služi kot vstopna točka do različnih storitev za prenos ali obdelavo podatkov, kot so vpogledovalniki, aplikacije, javno dostopni spletni servisi, so sporočili iz Geodetske uprave RS (Gurs).

Geodetska uprava je v okviru programa projektov eProstor informacijsko prenovila nepremičninske evidence in s tem vzpostavila enotno informacijsko rešitev, ki omogoča sodobno delovanje nepremičninskega sistema in predstavlja enotno osnovno državno prostorsko podatkovno infrastrukturo.

"Prejšnje informacijske rešitve so bile tehnološko zastarele in niso omogočale uvedbe elektronskega poslovanja in izvajanja posodobljenih procesov evidentiranja nepremičnin, kot jih določa zakon o katastru nepremičnin," pravijo na Gurs.

Is kataster | Avtor: Gurs Gurs
Skladno z zakonom se morajo po novem podatki o parcelah, stavbah in delih stavb na območju države evidentirati v enotni evidenci z imenom Kataster nepremičnin in ne več v treh ločenih evidencah, kot do zdaj. Zakon uvaja tudi enoten postopek evidentiranja nepremičnin ter omogoča možnost evidentiranja območja služnosti in območja stavbne pravice ter ustrezneje ureja način vodenja sestavin delov stavb, kot so na primer atriji in parkirna mesta, ter vpisov podatkov o parcelah, stavbah in delih stavb.

Na Gurs so tako vzpostavili nov informacijski sistem IS Kataster, ki spada med kompleksnejše informacijske sisteme v državi. Vzpostavljen je na državnem računalniškem oblaku, za katerega skrbi ministrstvo za javno upravo. 

Novi IS kataster vključuje podatke o:

  • 5.700.000 parcelah nekdanjega zemljiškega katastra,
  • 1.200.000 stavbah in 1.900.000 delih stavb nekdanjega katastra stavb,
  • 53.000 prostorskih enotah iz registra prostorskih enot,
  • 566.000 hišnih številkah iz registra naslovov,
  • 7.800.000 objektih (vodovoda, kanalizacija, električna energija, ceste, železnice in elektronske komunikacije) iz zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture ter
  • 57.000 točkah iz evidence državne meje.

Z vzpostavitvijo novega IS katastra so na Gurs ukinili zemljiški kataster, kataster stavb in register nepremičnin in vzpostavili novo enotno evidenco, kataster nepremičnin.

„Zaradi zagotavljanja učinkovitejših in kakovostnejših storitev smo uvedli še nekatere druge spremembe v registru prostorskih enot in registru naslovov ter v zbirnem katastru gospodarske javne infrastrukture,“ še sporočajo z Gurs. 

IS kataster | Avtor: Gurs Gurs

Vsi postopki zdaj tečejo nemoteno

V času migracije podatkov iz starih sistemov v IS kataster, ni bilo mogoče izvajati vseh operativnih aktivnosti v nepremičninskih evidencah. Migracije iz tehničnih in logističnih razlogov ni bilo mogoče izvesti vzporedno z delovanjem obstoječega sistema. V tem času vpisi geodetskih elaboratov v kataster nepremičnin niso bili mogoč.

Od sredine julija dalje naše poslovanje ponovno poteka nemoteno, hitreje in predvsem na uporabniku prijaznejši način, pravijo na Gurs. 

Ljubljana 14.10.10, obmocna geodetska uprava Ljubljana, Obvescanje o davku, vrst Nepremičnine Pod streho MOP ukinja kataster stavb in zemljiški kataster

Uporabniki lahko po novem v zadnje stanje podatkov lahko dostopajo prek prenovljene aplikacije Javnega vpogleda (JV), ki omogoča tudi prenos javnih podatkov. Uporabnikom omogočajo dostop do javnih podatkov tudi z uporabo odprtih prostorskih spletnih servisov. Vse informacije in povezave so dostopne na prenovljenem portalu Prostor.

Pomembna točka je tudi objava katastrskih postopkov, kjer uporabniki pridobijo informacije o katastrskih postopkih, ki so povezani s posamezno parcelo ali stavbo.

Komentarjev 2
  • Avatar GraceDibbs
    GraceDibbs 16:50 27.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dvaa meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ................ >>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • jakec1575 10:45 27.julij 2022.

    vsaka naslednja speltna stran fursa, gursa je bolj spolirana in manj pregledna ter uporabna. porabi ti samo veliko procesorja in baterije ter podatkov.