Pod streho > Nepremičnine
46500 ogledov

To je razlog, da v mobilni hiški ni možno stalno prebivališče

Mini hiše Dezzen
Mladi vse težje pridejo do lastne strehe nad glavo, zato vse dlje ostajajo pri starših ali v najemu. Nekateri zato razmišljajo o bivanju v mobilni hiški, kot je praksa marsikje po svetu. A v Sloveniji to ni možna rešitev, ministrstvo pojasnjuje, zakaj ne.

Po podatkih Eurostat se mladi Evropejci od doma odselijo pri nekaj več kot 26 letih. Dekleta nekoliko prej, pri 25,5 letih, fantje kasneje, pri 27,4 letih. Slovenci se odselijo še kasneje, pri 31 letih, Slovenke pa malo prej, pri 28 letih. To nas uvršča med države, v katerih mladi domove zapustijo precej pozno, dlje so doma le Portugalci, Čehi in Hrvati ter Španci in Italijani. Pri Eurostatu ugotavljajo, da je čas, ko mladi zapustijo dom svojih staršev v korelaciji z dostopom na trg dela. Slabši ko je ta, dlje so mladi doma in nasprotno.

Mini hiše | Avtor: Dezzen Dezzen

Nepremičnine predrage, kreditna sposobnost prenizka

A to ni nujno edini vzrok. Na poti v samostojno življenje je zagotovo ena od večjih težav dostop do lastnega doma. Najem stanovanja pa je lahko le začasna rešitev. Cene nepremičnin so na rekordni ravni, kreditna sposobnost mladih pa pogosto ni zadovoljiva, da bi si nakup tako dragih nepremičnin lahko privoščili. 

To potrjuje tudi zgodba Roka, ki se je s svojo družino sicer že odselil od doma, vendar ne želi biti več najemnik. Pri 30 letih si z ženo želita ustvariti lastni dom, ker imata tudi otroka, je potreba po odcepitvi od najema, nekaterih pa od staršev, še toliko večja, pravi. Našla sta rešitev, ki bi jima ustrezala, saj kot pravi, nista zahtevna, vendar sta ugotovila, da si v načrtovani nepremičnini ne moreta urediti stalnega prebivališča, saj zanjo naj ne bi bilo možno dobiti hišne številke. 

Bivalni zabojnik | Avtor: digitaltrends digitaltrends
Težavo je pristojnim predstavil na portalu predlagamvladi.si. Kljub plačama, ki sta, kot piše, nadpovprečni, si v Ljubljani ali okolici ne moreta privoščiti stanovanja, kaj šele hiše. „Banke nama kredita ne odobrijo do želenega zneska (glede na trenutne tržne cene), niti si ne želiva delati naslednjih 30 let samo za hišo.“

Zato sta si zaželela bivati v mobilni hiški, veliki približno 60 kvadratov, na zazidljivi parceli z vsemi priključki in pristojbinami. „Žal pa, kot sem uspel razbrati, ni možnosti za pridobitev hišne številke oziroma stalnega naslova, ker gre za mobilno enoto, ki je v teoriji premična, v praksi pa, jasno, ni in se ne bo nikoli več premikala, razen čez nekaj desetletij v razgradnjo.“

 

Mini hiše Lasten dom Pod streho Mini hiše: Najprej so sanje, potem sledi realnost zakonodaje

Omogočite mladim bivanje v mobilni hiški

Vladi oziroma pristojnim zato predlagata, da se predvsem mladim družinam omogoči življenje po njihovih željah, četudi v mobilni enoti, le da imajo streho nad glavo in lasten dom. „Torej možnost, da se osamosvojimo tudi na tak način, morda samo za prehodno obdobje in bomo v prihodnje morda res gradili na tej isti parceli klasično hišo, a da vendar ne živimo večno v najemu oziroma pri starših. Skoraj zagotovo nisva osamljen primer. Sredstev za izgradnjo hiše večina nima, kaj šele tisti s povprečnimi plačami, da o tistih s podpovprečnimi niti ne govorim.“

Glede na dejstvo, da marsikdo po svetu živi v mobilni hiški in ga to rešuje pred življenjem na cesti, da imamo v Sloveniji odlična podjetja, ki ustvarjajo takšne hiše, ki so poleg tega videti kot prave hiše, se mu zdi, da ni razloga, da se otrokom 90 in zanamcem ne omogoči dostojno bivanje, ki ni vezano na megalomanski kredit, življenje pri starših ali najem. „Predvsem iz stališča, ker ponudbe nepremičnin za ceno, ki si jo lahko privoščimo, na trgu praktično ni. Če smo ljudje sami pripravljeni živeti pod takšnimi pogoji, je prav, da se nam to omogoči. Vse stroške smo pripravljeni kriti, le nismo pripravljeni oziroma nismo zmožni plačevati nekaj 100.000 evrov  za "normalno" hišo, na kar pade še kup obresti,“ zaključi. 

mini hiše Mini hiše Pod streho MOP pojasnjuje, kje in pod kakšnimi pogoji jih lahko postavimo

Mobilna hiška ne more dobiti hišne številke

Odgovor na Rokovo pobudo so pripravili na ministrstvu za okolje in prostor. Najprej ugotavljajo, da 60 kvadratnih metrov velik objekt, na zazidljivi parceli z vsemi priključki in pristojbinami v skladu z gradbeno zakonodajo ni mobilni objekt. 

Mini hiša | Avtor: thetinyhousing.co thetinyhousing.co
„Po veljavni zakonodaji gre za čisto »navadno« (manjšo) enostanovanjsko stavbo. Zanjo se pridobi gradbeno dovoljenje na koncu pa tudi uporabno dovoljenje, kar je podlaga za izdajo hišne številke.“

»Mobilnost« v Rokovem primeru pravzaprav pomeni, da gre le za netipično vrsto gradnje, saj bo najbrž tisti del, ki ni urejanje zemljišča, temeljenje in izvedba stalnih priključkov na komunalno in cestno infrastrukturo, izveden v tovarni in bo na mesto vgradnje pripeljan in odložen oziroma tam sestavljen, še pravijo.

Zato ne vidijo razloga, da objekt, ki ni mobilen in je vpisan v kataster nepremičnin ter dobi uporabno dovoljenje, ne bi dobil hišne številke. 

Ločiti je treba med pravimi mobilnimi objekti in manjšimi objekti, ki so netipične gradnje, vendar spojene z zemljiščem. Kot potrjujejo na ministrstvu, za mobilni objekt res ni možno dobiti hišne številke. 

Pogoj za hišno številko je spojenost objekta z zemljiščem

Pogoje za določitev hišne številke ureja zakon o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb. „V 26. členu določa, da se hišna številka določi stanovanjski ali poslovni stavbi, ki je evidentirana v katastru stavb (po določilih zakona o katastru nepremičnin je to zdaj kataster nepremičnin) in je namenjena stalnemu ali začasnemu prebivanju oziroma opravljanju poslovne in druge dejavnosti. Hišna številka je namenjena orientaciji v prostoru.“

Vpis v kataster nepremičnin pa se lahko vpišejo objekti, v katere se lahko vstopi in so namenjeni bivanju, opravljanju dejavnosti ali zaščiti, ki jih ni mogoče prestaviti brez škode za njihovo substanco. „Trajnost objekta v prostoru oz. njegova trajna spojenost z zemljiščem je bistveni element presoje glede vpisa podatkov v kataster nepremičnin.“

Lahko pride do zmede pri orientaciji v prostoru 

V preteklosti so sicer zaradi prijav stalnega prebivališča hišne številke dodelili tudi mobilnim objektom, vendar je to zaradi njihove selitve povzročilo zmedo v orientaciji v prostoru. „Osnovni namen hišne številke je namreč orientacija v prostoru, ki je za mobilne objekte ne moremo zagotoviti. Prav tako je določitev hišne številke zaradi njene nadaljnje uporabe (trajno bivanje v objektu) vezano na gradbeno zakonodajo.“ Pogoj za določitev hišne številke je uporabno dovoljenje stavbe. Pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja je dokazilo o vloženi zahtevi za vpis objekta v kataster nepremičnin, na ministrstvu zaključijo odgovor.

Iz tega lahko sklepamo, da si stalno bivališče lahko skladno z gradbeno zakonodajo in prostorskimi akti občine, lahko uredimo tudi v netipičnih objektih, denimo mini hišah, pod pogojem, da so te spojene z zemljiščem, nikakor pa ne v mobilnih objektih, pa čeprav so zaradi svojih lastnosti nemobilni, denimo nimajo koles. 

Fotografije so simbolične.

Mini hiša Mini hiše Pod streho Pasivne in lične, te lahko postavimo tudi pri nas
 
 
Komentarjev 10
  • villa 11:00 13.september 2022.

    Edino pravilno, daje to prepovedano. Prepovedano tudi na Hrvaskem. Bi vsi prisleki z juge, to postavljali ali pa kar bivali v kebabih in pekarnah, ce ze zdaj ne. Na jugu dobis lepe in poceni montazne hise, pa te kupite. Vsi ...prikaži veči bi pa samo zidali.

  • da5 21:26 12.september 2022.

    Da se živeti tudi vi bivalni prikolici (tiny house on wheels), ki pade pod druge zakone (je vozilo). Imamo tudi slovensko podjetje ki jih izdeluje www.houzeko.com

  • anica00 20:08 10.september 2022.

    Zakaj se pa rabi hišna številka. V časih smo imeli b. b. Brez broja.