Pod streho > Nepremičnine
9487 ogledov

Kdaj bodo vseljiva nova stanovanja in kako visoka bo najemnina?

stanovanjska soseska Novo Brdo
1/2
Saša Despot
Nedavno uradno odprtje soseske Novo Brdo, v kateri je 498 javnih najemnih stanovanj, je bil le slavnostni dogodek. Zdaj morajo dobiti še uporabna dovoljenja in pripraviti razpis.

Najemnina bo določena za vsako stanovanje posebej in bo odvisna od investicijske vrednosti ter ostalih dejavnikov, kot sta velikost in lega, pripadajoči deli stanovanja,. Najemnina bo določena s sklepom in bo znana z objavo razpisa, so za medije sporočili iz republiškega stanovanjskega sklada. 

stanovanjska soseska Novo Brdo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Najemnina okoli osem evrov na kvadrat

Vendar pa je že zdaj znano, da bo okvirna cena stroškovne najemnine osem evrov na kvadratni meter. Stanovanja v novi soseski so velika od 30 do 80 kvadratnih metrov, torej bodo stroškovne najemnine od 240 do 640 evrov, k temu pa je treba prišteti še mesečne stroške. 

najemna stanovanja Vlada potrdila Pod streho Nove, dražje najemnine, najbolj se bodo podražile za te skupine najemnikov

Najemniki, ki tako visoke najemnine ne bodo zmožni plačati, bodo lahko ob izpolnjevanju pogojev, upravičeni do subvencije za najemnino. O pozitivni razrešitvi vloge in višini subvencije odloča pristojni CSD. „Razmerje med povprečnimi dohodki in povprečnimi stroški pridobivanja stanovanj so zagotovo neugodni, najemnina pa predstavlja lastniku vir za odplačevanje najetih posojil in pokrivanje tekočih stroškov, povezanih z lastništvom objektov,“ še dodajajo na skladu.

stanovanjska soseska Novo Brdo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Stanovanja v soseski bodo namenjena le najemu in ne tudi prodaji. V 18 stavbah je 498 stanovanj, od tega 25 oskrbovanih, ki bodo namenjena starejšim od 65 let, urejenih je tudi 522 parkirnih mest. 

Prvi najemniki naj bi se vselili spomladi

Točnega datuma objave razpisa za stanovanja v soseski Novo Brdo še ni, na skladu pa načrtujejo, da ga bodo objavili proti koncu leta. Pred tem morajo za del novih stavb dobiti uporabno dovoljenje. Tehnični pregled teh naj bi opravili naslednji teden, konec novembra pa naj bi dobili tudi uporabno dovoljenje. Del novih stavb uporabno dovoljenje že ima. 

Glede na pričakovani potek postopkov, na skladu pričakujejo, da bi se prvi najemniki lahko v nova stanovanja vselili že spomladi. 

Predvidena neprofitna stanovanja JSS MOL na naslovu Pečinska ulica 2 Najemna stanovanja Pod streho Več 10 tisoč praznih zasebnih stanovanj, Sklad pa naj bi jih dobil le peščico
Komentarjev 4
  • akul 19:23 04.november 2021.

    Niso to socialna stanovanja, to so najemniska stanovanja drzave, pri katerih imajo pri izbiri prednost dolocene skupine in ne ponujena cena. Tudi sam najem ni nic kaj cenejsi, v kvadraturi najema so po razno raznih kolicnikih obracunani, balkon, klet, parkirisce,.... ...prikaži več Cez cesto, je bila oglasevana najemnina cca 7€/m2, na koncu pa si za stanovanje 63m2 +klet, balkon in 2x parkirisce placal 780€. Stroski upravljanja pa so zgodba zase in te konkretno presenetijo, sploh glede na opravljeno storitev,

  • MK 11:36 04.november 2021.

    Kaj dobijo pa tisti, ki imata oba 1200 eur plače, pa 2 otroka. Plačujeta 600-700 eur oderuške najemnine, kredita dobita 60 jurjev, našparala nista nič, v super duper bloke pa naseljujejo socialce iz Balkana, ki v življenju niso Sloveniji prispevali ...prikaži več nič. Pa kulturnike za proteste.

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 10:13 04.november 2021.

    Sociala ima vedno več bonitet. Od šolskih potrebščin, malice kosila, izleti in šola v naravi, stanovanja....Zakaj smo vsi, ki mso se trudili za to kar imamo še kar diskriminirani???