Pod streho > Nepremičnine
72523 ogledov

V teh občinah bodo mladi lahko kupili nove hiše za 50.000 evrov

Hiše za mlade BTTV
Zanimanje za projekt Hiše za mlade družine je vse večje. Razumljivo, saj bo cena hiše le 50.000 evrov. Kje jih bodo gradili in kdo jih bo lahko kupil?

Pred časom je inštitut BTTV (Back to the Village) ali po slovensko nazaj na vas, javnosti predstavil nov projekt Hiše za mlade družine po ceni zgolj 50.000 evrov. Kot smo izvedeli od Ernesta Škrjanca z omenjenega inštituta, je zanimanje za gradnjo naselij z omenjenimi hišami izrazilo že več kot 15 občin z različnih koncev Slovenije, v dveh pa se bo zagotovo gradilo. To sta občini Ajdovščina in Lendava. 

Hiše za mlade | Avtor: BTTV BTTV
Občina bo zagotovila zemljišče

Projekt temelji na dveh osnovnih postavkah, ki morata biti izpolnjeni. Prva je ta, da mora občina imeti primerno zemljišče ali zemljišča, na katerih se hiše lahko gradijo, drugi pogoj je ureditev komunalne infrastrukture na zemljišču. V naslednji fazi se lahko na opremljenih zemljiščih postavijo hiše, ki bodo montažne, kot pravi sogovornik, pa bodo tudi energijsko izjemno varčne, pasivne. 

Zemljišča torej zagotovijo občine, za sredstva, potrebna za gradnjo komunalne infrastrukture pa bodo poskrbeli v inštitutu. Računajo na donatorska sredstva, nekaj naj bi primaknile občine, upajo, da se bo v projekte dolgoročno vključila tudi država, del sredstev pa naj bi dobili iz evropskih virov. 

Strošek mlade družine le 50.000 evrov

Mlada družina, ki bo lahko kupila takšno hišo, bo torej plačala le 50.000 evrov, za ostalo bodo poskrbeli drugi. Mlado družino so na inštitutu okvirno opredelili kot družino z otroki, starši pa naj ne bi bili stari več kot 35 let, lahko pa bodo za nakup kandidirali tudi pari do te starosti. 

Hiše za mlade | Avtor: BTTV BTTV
Montažne hiše, ki bodo v Slovenijo prišle s trga EU, bodo velike od 60 do 75 kvadratnih metrov, večinoma bodo individualne, lahko pa se v občini odločijo tudi za postavitev vrstnih hiš. Vse je odvisno od občinskih prostorskih načrtov. 

Hiše na ključ z dvema parkiriščema in vrtom

Hiše bodo končane na ključ, kar pomeni, da bodo ob prevzemu vseljive. Opremljene bodo s sistemom ogrevanja, tu so, kot izvemo možnosti še odprte, izdelana bo tudi kopalnica, položene talne obloge, dogovarjajo se tudi o opremi kuhinje. 

Vse hiše bodo imele dve parkirni mesti, na zadnji strani pa manjši vrt oziroma bivalno dvorišče. Končna velikost posamezne parcele je odvisna od posameznega zemljišča. S projektom so za zdaj najdlje v občini Ajdovščina, kjer je po besedah Škrjanca, v načrtu šest zemljišč, na katerih bi lahko gradili  naselja z do 50 hišami, na dveh manjši pa bi lahko stalo do 25 hiš. V občini pa naj bi že kmalu določili dve najbolj primerni zemljišči. Posamezno zemljišče za hišo naj bi merilo približno 285 kvadratnih metrov. 

Prodaja ko bo gradbeno dovoljenje in komunalna infrastruktura

Kdaj naj bi bile prve hiše na prodaj, je odvisno od vseh postopkov, ki morajo steči. Če ima občina že pripravljen OPN, bo šlo hitreje, kot če jih mora šele sprejeti. Prvi projekti naj bi stekli v začetku naslednjega leta. V Lendavi imajo OPN že pripravljen, na predvidenem zemljišču pa bi lahko postavili do 10 hiš. 

Hiše za mlade | Avtor: BTTV BTTV
Hiše bodo začeli prodajati, ko bodo gradbena dovoljenja zanje pravnomočna in zagotovljena sredstva za izvedbo komunalne infrastrukture. 

Preprečili bodo špekulativne nakupe

Sprejeti morajo tudi splošne pogoje, med katerimi morajo pravno-formalno zagotoviti preprečevanje morebitnih špekulacij. Hiše so v resnici namenjene mladim družinam, zato nikakor ne želijo, da bi jih te čez leto ali dve prodale na trgu in z njimi zaslužile, pravi Škrjanec. 

Zanimanja med mladimi družinami je veliko, kličejo in pišejo jim z vseh koncev Slovenije. Nas pa je zanimalo, ali bodo hiše po tej ceni dostopne tudi mladim družinam, ki že imajo lastno zemljišče, torej niso odvisne od odločitve občine. 

Tudi o tej možnosti razmišljajo na inštitutu, saj jih je že poklicalo nekaj družin z lastnimi zemljišči. Odločitve še niso sprejeli, saj želijo najprej speljati projekta v Ajdovščini in Lendavi, ki bosta nekakšna pilotna projekta, na podlagi katerih bodo idejo, kako čim več mladim družinam omogočiti primerno bivališče, razvijali naprej. Ena od možnosti so tudi naselja hiš za upokojence. 

Komentarjev 25
  • Melinda_Owens 16:23 25.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • studiokeramike 22:08 24.oktober 2021.

    Končno nekaj res dobrega za mlade ki so dejansko prepuščeni na milost in nemilost staršev ali pa oderuških privatnih najemnin. Tukaj bi seveda pričakoval da bodo tudi banke bolj fleksibilne ne pa kot sedaj ko zahtevajo 20 ali 30% pologa, ...prikaži več stalno zaposlitev in garanta. Pri sedanjih cenah na primer 70 m2 velikega stanovanja 140.000 € ali samostojnih stanovanjskih hiš cca 150.000 in naprej zbrati 45.000 € mladi družini predstavlja res velik problem. Tako bi mlade obdržali doma.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:21 24.oktober 2021.

    Če bo dobesedno tako kot napisano, se sploh ne sliši tako slabo, pa še na bolj odročno podeželje bi se mladi vrnili.