Pod streho > Nepremičnine
1962 ogledov

V tej občini ne čakajo države, ne sklada. Za stanovanja bodo poskrbeli sami

soseska Fluvio Frigido, Ajdovščina arhiv Fluvio Frigido
Načrti za gradnjo več kot 330 stanovanj in 36 hiš potekajo kljub epidemiji. Investitorji so znani, občina je z njimi že uskladila podrobnosti, komunalno pa tudi že opremlja zemljišča za gradnjo individualnih hiš.

Kljub oviram zaradi epidemije na ajdovski občini nemoteno potekajo postopki, s katerimi bodo omogočili gradnjo štirih novih stanovanjskih sosesk v mestu. Več možnosti bodo imeli tudi investitorji, ki želijo graditi individualne stanovanjske hiše, saj so zanje pripravili več manjših zazidalnih območij na podeželju. 

Tik pred koncem lanskega leta so začeli graditi prvo stanovanjsko sosesko v bližini podjetniške cone ob glavni prometni žili skozi mesto. Kompleks, poimenovan Fluvio Frigido, bo zajemal dva poslovno-stanovanjska objekta, v katerih bo 76 stanovanj in 260 kvadratnih metrov poslovnih prostorov v pritličju.

Ajdovščina | Avtor: arhiv Fluvio Frigido arhiv Fluvio Frigido
Gradili bodo tudi nadstandardna stanovanja

V mirnem delu mesta ob reki Hubelj je načrtovana gradnja dveh stanovanjskih stolpičev s 16 stanovanji in drugimi funkcionalnimi zelenimi površinami. Tu so predvidena nekoliko nadstandardna stanovanja s prav takšno ponudbo za prihodnje stanovalce.
Nadstandardno ponudbo naj bi svojim stanovalcem ponudil tudi vila blok v neposredni bližini mestnega središča Ajdovščine z nekaj več kot desetimi stanovanji. Tudi za gradnjo te stanovanjske stavbe je že znan investitor, ki je skupaj z ajdovsko občino uskladil vse podrobnosti načrtovane gradnje.

Oživitev industrijskega območja

Še v letošnjem letu naj bi stekla tudi gradnja prvih treh stanovanjskih stolpičev na območju nekdanjih industrijskih hal podjetja Lipa v Ajdovščini. Ker bo stanovanjska soseska nekoliko večja, so imeli okoliški prebivalci in občani priložnost, da v postopku priprave te pozidave podajo svoje pripombe.

Ajdovski župan Tadej Beočanin je po seji občinskega sveta konec decembra povedal, da so večino pripomb pri pripravi dokumentacije za gradnjo te soseske tudi upoštevali.

Oskrbovana stanovanja v zelenem okolju

Največ stanovanjskih stolpičev, ki bodo vključevala tudi oskrbovana stanovanja, je načrtovanih na območju Ribnika. V zelenem okolju s spremljajočo infrastrukturo in objekti je predvidenih 200 novih stanovanj za več kot 600 prebivalcev Ajdovščine.
Večstanovanjska gradnja pa se širi tudi na podeželju, tako v Batujah že raste Batujska gasa s 23 stanovanji.

stanovanja, Batujska gasa | Avtor: arhiv Batujska gasa arhiv Batujska gasa
Povpraševanje po parcelah je veliko

Zaradi velikega povpraševanja po gradbenih parcelah za gradnjo enodružinskih hiš je ajdovska občina pristopila tudi k načrtovanju gradnje zaselka Strane na Planini. Na tem območju bo že letos steklo komunalno opremljanje za gradnjo zaselka s 23 hišami. Občina bo komunalno opremila tudi območje zaselka Mizinska vas v Lokavcu s 13 hišami in nove soseske v Dobravljah z devetimi samostojnimi stanovanjskimi hišami.

Kot je povedal Beočanin, je povpraševanje po stanovanjih in stanovanjski gradnji veliko tako s strani domačinov in mladih kot tudi priseljencev, ki v Ajdovščino prihajajo zaradi dela v hitro rastočih podjetjih v občini.

Mestni in državni stanovanjski sklad ter Mestna občina Ljubljana so že prevzeli Pod streho Pod streho Zakaj deljeno lastništvo ni prava pot do stanovanja? Predvidena neprofitna stanovanja JSS MOL na naslovu Pečinska ulica 2 Najemna stanovanja Pod streho Več 10 tisoč praznih zasebnih stanovanj, Sklad pa naj bi jih dobil le peščico Najemna stanovanja Najemna stanovanja Pod streho Gradijo tudi med epidemijo, Sklad bo zagotovil par tisoč stanovanj


 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.