Pod streho
3479 ogledov

Ponudba najemnih stanovanj večja. So cene zato nižje?

študentka Profimedia
Trenutno je na enem od nepremičninskih portalov kar 50 odstotkov več oglasov za oddajo stanovanj v najem kot jeseni. So cene zato nižje?

Brucka Anuška, ki je študirat v Ljubljano prišla z Dolenjske, je septembra lani iskala sobo. Ponudbe je bilo malo, cene pa visoke. „Za sobo, v kateri bi bila sama, kuhinjo in kopalnico pa bi uporabljala z drugimi študenti ali študentkami v stanovanju, je bilo treba takrat odšteti najmanj 200 evrov in stroške.“ A do takšne sobe ni prišla, saj so jih razgrabili v trenutku. 

„Druga ponudba je bila še dražja, od 250 evrov naprej, za garsonjero pa je bilo treba odšteti vsaj 500 evrov na mesec, kar je bilo zame in za moje starše absolutno preveč,“ pravi Anuška. Ni ji preostalo drugega, kot da se na študij v Ljubljano vsak dan vozi 70 kilometrov.

Ponudbe je več kot jeseni

Zdaj poskuša sobo ponovno najti, saj je ponudbe več. „Kar nekaj študentov je do zdaj že prekinilo študij in se vrnilo domov, zato se ponekod postelje in sobe praznijo,“ nam pove, a doda, da je presenečena, da so cene popolnoma enake kot jeseni.

Drugi razlog, da je ponudbe stanovanj trenutno več kot jeseni, je lahko tudi turistično oddajanje stanovanj v Ljubljani. Po novoletnih praznikih bo vsaj nekaj mesecev vladalo nekakšno zatišje, po drugi strani pa se po navedbah nepremičninskih agentov vse več lastnikov stanovanj odloča za dolgoročno oddajanje, saj se marsikomu računica s turisti finančno ne izide. 

Oddaja stanovanja Oddaja stanovanja Pod streho Oddajati turistom ali študentom, kaj se bolj splača?

Natančnega števila stanovanj, ki se v posameznem obdobju oddajajo v najem v prestolnici, ni. Precej dobro oceno pa lahko dobimo, če preverimo kakšnega od večjih nepremičninskih portalov. Sredi septembra je bilo na portalu nepremicnine.net približno 450 oglasov za stanovanja, ki se oddajajo v najem, zdaj pa jih je skoraj 700. Ponudba se je v zadnjih petih mesecih precej povečala.

Cene so ostale enake

Pričakovana posledica večje ponudbe stanovanj za dolgoročno oddajanje bi morala biti vsaj nekolikšen padec cen najemnin. A pregled nepremičninskega portala pokaže, da se to ni zgodilo. Trenutno se oddaja 60 sob, povprečna cena za posteljo pa je še vedno 200 evrov na mesec in stroški. Le tu in tam je kakšna cenejša ponudba, na primer 100 evrov za osem kvadratnih metrov veliko sobo ali 125 evrov za posteljo v dvoposteljni sobi. 

mama Najemnine in krediti Pod streho Samohranilka: 400 evrov kredita mi nočejo dati, 600 najemnine pa lahko plačujem

Tudi cene garsonjer, trenutno jih je na voljo le 34, so ostale visoke. Za 300 evrov oddajajo garsonjero v Kašlju, sicer pa se cene začnejo pri približno 500 evrih na mesec, za trenutno najdražjo, 33 kvadratnih metrov veliko garsonjero v centru mesta pa je treba odšteti 750 evrov in stroške. 

Za trisobno stanovanje od 1200 do 1500 evrov

Za študenta ni nič ceneje niti v večsobnih stanovanjih. Največ je namreč ponudbe trisobnih, kar 193 se jih oglašuje, in dvosobnih, teh je na voljo 160.  Najcenejše je 65 kvadratnih metrov veliko polkletno trisobno stanovanje, za katerega lastniki pričakujejo 550 evrov na mesec in stroške, v njem pa želijo eno osebo ali zaposlen par. 

V povprečju pa je treba za trisobno stanovanje odšteti od neverjetnih 1200 do 1500 evrov, za sobo v tistih, ki so prirejena za študente pa tudi po 350 do 400 evrov. Približno enake so tudi najemnine štirisobnih stanovanj, saj so ta pogosto tako velika kot trisobna. Za stanovanja, ki so večja od 100 kvadratnih metrov, pa se cene najemnin začnejo pri 2500 evrih.

Turist Kdo je pristojen? Pod streho Oddajate turistom? To vas čaka po novem.
Komentarjev 4
  • denis14 10:10 22.januar 2020.

    Zastraševanje airbnbjevcev od mocnih lobijev hozelirstva in davčne uprave,k niso sposobni naredit zakona k bi spodbujal oddajo ja vse. Studenti bi radi garsonjero za 300€ z stroški, od tega so stroski 150€, davek na nepremičnine,davek za oddajanje, vzdrževanje in zavarovanje ...prikaži več nepremičnine in ostali stroški, a naj še plačam da so lahk notr????

  • denis14 10:08 22.januar 2020.

    Zastraševanje airbnbjevcev od mocnih lobijev hozelirstva in davčne uprave,k niso sposobni naredit zakona k bi spodbujal oddajo ja vse. Studenti bi radi garsonjero za 300€ z stroški, od tega so stroski 150€, davek na nepremičnine, vzdrževanje in zavarovanje nepremičnine in ...prikaži več ostali stroški, a naj še plačam da so lahk notr????

Sorodne novice