Pod streho
1810 ogledov

Sterilna bela, živahna rumena, zračna modra, barva leta pa je …

zidne barve
1/13
arhiv Jub
Z barvami na stenah lahko ustvarimo različna razpoloženja, poudarimo detajle, ločimo namene posameznih delov prostora, svoji ustvarjalnosti in domišljiji pustimo prosto pot. Nikar pa ne pretiravajmo, saj imajo barve na nas tudi psihološki učinek, ki ne bo nujno blagodejen, če bomo napačno kombinirali ali dali preveč veljave posamezni barvi.

O tem, kako izbirati barve za stene doma, kako jih kombinirati, in kakšne so najnovejše letošnje smernice, smo vprašali arhitektko in blogerko Nino Štajner

„Po nekaj letih, ko je veljal nekakšen barvni minimalizem monokromatskih črno-belih tonov z enim močnim ali pastelnim poudarkom, je zdaj mogoče opaziti več bolj kromatičnih barvnih odtenkov in kombinacij. Letos so v ospredju globoki dramatični modri toni, barve draguljev, odtenki jagodičevja,“ pravi Nina Štajner. 

Barva leta je globok moder odtenek s sivkastim podtonom

Med letošnjimi najbolj modnimi zidnimi barvami, ki jih izbirajo pri slovenskem največjem proizvajalcu zidnih barv, je prav Nina Štajner izbrala zmagovalno. Najbolj zaželena in modna zidna barva je tako postal „globok moder odtenek z nepričakovanim sivkastim podtonom, ki poudari melanholično dramatičnost barvnega tona. Spominja na modrino razburkanega oceana, nevihtno nebo ali košaro svežih borovnic, ter vabi k razmisleku o trajnostnemu življenjskemu slogu ter prihodnosti našega planeta. Modrina deluje sproščujoče in v ljudeh vzbuja prvinske občutke, hkrati pa spodbuja domišljijo ter velja za barvo inteligence in samozavesti,“ je svoj izbor utemeljile arhitektka.

Zidne barve | Avtor: arhiv Jub arhiv Jub

Barvo priporoča kot osnovno barvno podlago ali za ustvarjanje dramatičnega poudarka v prostoru. Kombiniramo jo lahko z nežnimi bež in rjavimi toni, lahko pa je zgolj popestritev črno-bele barvne sheme. Njeni komplementarni barvi sta denimo rjasto oranžna in gorčično rumena. Hladen podton modrine pa lahko uravnotežimo s toplimi lesenimi ali pletenimi teksturami.

Barve izbiramo po občutku in glede na prostor

Kljub modnim zapovedim pa je vedno treba najprej slediti svojim občutkom, željam in okusu in barve izbirati na podlagi teh, svetuje Nina Štajner. Pri tem nam lahko pomaga tudi poznavanje pomenov barv in njihov učinek v posameznem prostoru ter njegova velikost in oprema.

Zidne barve | Avtor: arhiv kitchyworld arhiv kitchyworld

Za večje površine in trajnejše pohištvene elemente so sicer bolj primerni umirjeni barvni toni, s katerimi lahko ustvarimo lepo in večno modno podlago. Močnejše tone pa je bolje uporabiti za manjše poudarke, ki jih lahko tudi preprosto zamenjamo, če smo se jih na primer naveličali, ali pa želimo spremeniti namembnost dela prostora, premakniti pohištvo ali ga zamenjati. 

„Ne pozabimo, da je uporaba barv odvisna predvsem od prostora, njegove velikosti, višine stropov, naravne svetlobe. Isti barvni odtenek lahko ustvari ob različnih pogojih povsem drugačne rezultate,“ še opozori Štajnerjeva. 

Pleskanje Osvežimo dom Pod streho Pleskanja se lahko lotimo sami, a nekaj je o tem le treba vedeti

V velikih prostorih močnejše, v manjših svetlejše barve

Tako v grobem velja, da za manjši prostor uporabimo svetlejše tone, saj ga tako vsaj na videz povečamo, naredimo bolj svetlega in prostornega. Na drugi strani pa lahko velik prostor nekoliko optično zmanjšamo, naredimo bolj toplega, če denimo eno od sten pobarvamo z močnim barvnim odtenkom. S tem odtenkom bomo optično tudi znižali visok strop, ali pa skrajšali dolg hodnik, če pobarvamo najbolj oddaljeno steno. Nasprotno je za nižji strop in kratek temen hodnik bolje, če sta svetla.

Zidne barve | Avtor: Profimedia Profimedia

Barve izbiramo tudi na glede na namen prostora. Za kuhinjo in jedilnico lahko izbiramo bolj živahne sončne barve, kot sta rumena in oranžna, v jedilnem kotu lahko uporabimo tudi rdečo, ki naj bi zbujala apetit. Za spalnice in delovne sobe so bolj primerni modri in zeleni odtenki, ki umirjajo in sproščajo. Kopalnica je lahko živahna, prav tako prostor za rekreacijo. Otroške sobe so običajno najbolj živahni prostori v hiši ali stanovanju, toda  če želimo, da bo otrok lahko dobro spal in se tudi učil, je treba vsaj okoli postelje in pisalne mize izbrati bolj umirjene tone.

Barve imajo različne učinke na naše razpoloženje, poglejmo, kakšne

Rumena – prostor poživi, posvetli, osonči. Je barva kreativnosti in vedrosti, zato je primerna za kuhinje, delovne kotičke, stene, ob katerih je pisalna ali delovna miza. Ni pa primerna za spalnico ali prostor za sproščanje, saj ohranja budnost. Rumena je močna barva, ki jo uporabljamo za manjše površine, ki jih želimo poudariti, ali eno, največ dve steni v prostoru. Če bomo z njo pobarvali cel prostor, pa moramo izbrati svetlejše, manj izrazite odtenke.

zidne barve | Avtor: Profimedia Profimedia

Oranžna – zanjo veljajo enaka pravila in nameni kot za rumeno barvo, hkrati pa oranžna spodbuja komunikacijo, zato je zelo primerna tudi za dnevne sobe oziroma prostore za druženje. 

Rdeča – prostor poživlja in bogati, spodbuja fizično aktivnost v njem in apetit, je drzna, strastna in dinamična, zato moti koncentracijo in ni primerna za prostore, kjer se učimo in umsko delamo ali spimo. Barva je precej močna, zato je primerna zgolj za poudarke ali za eno steno v prostoru, vedeti je treba tudi, da prostor optično zmanjša, zato ni najbolj primerna za majhne prostore. 

Roza – univerzalna barva, ki jo lahko uporabimo v prav vseh prostorih, še posebej v spalnicah, otroških sobah in kopalnicah, torej tam, kjer se želimo sprostiti in umiriti. Hkrati poudarja nežnost in ženskost, zato jo pogosteje izbira nežnejši spol za svoje najljubše kotičke doma.

Vijolična – prinaša umiritev in čustveno ravnotežje, je barva inteligence in razkošja, zato je primerna kot poudarek v spalnici ali prostoru za sproščanje, nikakor pa z njo ne pobarvamo celega prostore, saj ima lahko prav nasproten učinek, ker bo prostor zmanjšala in ustvarila občutek utesnjenosti in temačnosti.

Zidne barve | Avtor: Profimedia Profimedia

Modra – bo v prostoru ustvarila občutek zračnosti in čistosti, spodbuja razmišljanje in občutek svobode, sproščenosti, zato je primerna za spalnice, kopalnice in tudi dele dnevne sobe, ki je namenjen počitku in sproščanju, ne pa druženju. Kot vse druge močne barve, tudi modro uporabljamo kot poudarek ali ločevanje dela prostora. 

Zelena – ohlaja in umirja napetost, stres, je barva potrpežljivosti, zato je primerna za vse prostore, kjer se želimo umiriti in sprostiti. Ni primerna za hladne prostore, saj bo to še poudarila, zato jo uporabljamo kot poudarek, kotiček, v toplih, s soncem obsijanih prostorih. 

Zidne barve | Avtor: Profimedia Profimedia

Rjava – je bolj redko uporabljana barva v domovih, čeprav je naravna, prijetna in topla. Še največkrat jo uporabimo v dnevnih sobah in kopalnicah kot poudarek. Bolj priljubljeni pa so njeni svetlejši, nežnejši toni od svetlo rjave do bež.

Siva – še ena od manj priljubljenih barv, saj je zelo pusta, neizrazita, v prostoru deluje prazno, brez značaja. Primerna je za kakšen manjši detajl oziroma poudarek. Preveč sive v prostoru deluje, depresivno, enolično in dolgočasno. Svetlo siv odtenek pa lahko učinkovito kombiniramo z modro, zeleno, roza in rumeno.

Črna – lahko deluje moreče in mračno, zato jo uporabljamo v izjemno majhnih količinah, zgolj kot poudarek

Bela – najbolj razširjena in najpogosteje uporabljana barva za stene. Primerna za osnovo v prav vseh prostorih, prostor naredi svetel, zračen in ga optično poveča. Belino, ki lahko deluje pusto, sterilno in hladno, lahko razbijemo s pohištvom in dodatki, lahko pa ji dodajamo katero koli drugo barvo ali odtenek. Predvsem v velikih prostorih jo je dobro kombinirati z eno od močnejših barv, da prostor nekoliko zmanjšamo in ga naredimo toplejšega. Idealna je tudi za ustvarjenje poslikav in geometrijskih vzorcev na stenah.


​Več o gradnji in obnovi lahko najdete tukaj.









,

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.