Pod streho
5849 ogledov

To morate vedeti o stroških vzdrževanja in zavarovanja sončne elektrarne

Sončna elektrarna Profimedia
Vzdrževanje je nujno, zavarovanje pa pametno, oboje seveda nekaj stane.

Sončne elektrarne so zaradi sistema samooskrbe postale pravi hit. Samo do konca maja smo jih postavili skoraj 1300, kar je več  kot v celem letu 2017. Podatek potrjuje, da je marsikatero gospodinjstvo sončno elektrarno prepoznalo kot dolgoročno naložbo. 

Naložba, ki se povrne v sedmih do 15 letih

Sistem samooskrbe omogoča, da se proizvedena elektrika iz domače sončne elektrarne porabi za potrebe gospodinjstva, viški se oddajo v električno omrežje, v času, ko je sonca manj, pa gospodinjstvo iz omrežja elektriko jemlje. Če je sončna elektrarna načrtovana pravilno, ima lahko gospodinjstvo vsa leta delovanja naprave električno energijo brezplačno, v vsakem primeru pa je treba plačati strošek obračunske moči in prispevek za obnovljive vire energije in soproizvodnjo električne energije in toplote ter nadomestilo za somooskrbo. 

Izračuni kažejo, da se naložba izplača v sedmih do 15 letih, odvisno od njene velikosti in predvsem zneska na položnici za električno energijo pred namestitvijo sončne elektrarne. Večji ko je znesek, torej več ko gospodinjstvo porabi elektrike, hitreje se bo naložba povrnila. A pri preračunu vračilne dobe je pametno upoštevati tudi dodatne stroške, povezane z vzdrževanjem in tudi priporočljivim zavarovanjem sončne elektrarne.

Paket vzdrževanja je pogosto že vključen v ceno

Večina večjih ponudnikov je za lastnike elektrarne pripravila pakete vzdrževanja, nekateri pa ponujajo tudi pakete zavarovanja. „Paket vzdrževanja elektrarne vsebuje sprotni odziv izvajalca, tedenski pregled delovanja elektrarne z daljinskim nadzorom in fizični pregled vsaki dve leti, na katerem se temeljito pregleda delovanje in pritrjenost vseh sestavnih delov sončne elektrarne. Redni pregledi investitorju omogočajo pričakovano in brezhibno proizvodnjo električne energije dolgo vrsto let. Sprotno spremljanje delovanja sončne elektrarne pa zagotavlja, da se v primeru napake ta čim prej odpravi in je s tem povezan izpad proizvodnje energije čim manjši,“ strokovnjak pri Gen-i Sonce pojasni, kaj vse vsebuje paket vzdrževanja.

Investitorji, ki se sončno elektrarno odločijo financirati s potrošniškim kreditom, ali pa izberejo kratkoročno brezobrestno financiranje, običajno nimajo dodatnih stroškov za vzdrževanje, saj je to vključeno v končno ceno naložbe in jim samodejno pripada. 

Sončna elektrana | Avtor: Profimedia Profimedia

Podobno prakso imajo vsi večji ponudniki sončnih elektrarn, odločitev o vzdrževanju je lastniku naprave prepuščena le ob takojšnjem plačilu. V teh primerih se lastnik sam odloča, kdo, kdaj in kako bo vzdrževal sončno elektrarno. Ponudba na trgu pa tudi na tem področju kaže precejšnje poenotenje. 

V povprečju je treba za storitev daljinskega nadzora in rednega vzdrževanja na leto plačati približno 100 evrov. „Investitor pa bo lahko tudi sam nadzoroval delovanje sončne elektrarne, in da bo povsem brez skrbi, bo poskrbel sistem daljinskega nadzora, ki mu ga ob postavitvi sončne elektrarne uredimo brezplačno.“ 

Elektrarno lahko čistimo sami

Strokovnjaki priporočajo, da vsaka tri leta panele očistimo. Če je elektrarna v bližini makadamske ceste ali drugih virov prahu, kot sta na primer kamnolom in žaga, pa jih je dobro očistiti bolj pogosto. Za čiščenje je najbolje uporabljati samo vodo, strokovnjaki pa odsvetujejo uporabo čistil in žičnatih čistilnih krpic, s katerimi lahko poškodujemo steklo panelov. To lahko naredimo sami, lahko pa tudi za to poskrbi ponudnik, za kar bo treba plačati približno 100 evrov.

Sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia
Lastniki sončnih elektrarn se pogosto tudi sprašujejo, ali je treba s panelov pozimi redno čistiti sneg. Odgovor strokovnjakov je, da ne. Manjše količine snega bodo spolzele s površine oziroma se hitro stopile, če je snežna odeja debelejša, pa jo lahko kar pustimo na panelih. Sončna elektrarna tako ali tako 90 odstotkov električne energije proizvede v mesecih od marca do novembra, zato ni nič narobe, če sneg ostane na panelih. 

Sončne elektrarne so odporne na vremenske vplive

Sončne elektrarne so ves čas izpostavljene vremenskim vplivom, vendar strokovnjaki Gen-i Sonce zagotavljajo, da so kakovostni paneli, ki so ustrezno montirani na streho, zelo odporni, zato jim vremenski vplivi težko pridejo do živega. 

Kot so pojasnili, so kakovostni, testirani in certificirani paneli mehansko odporni na točo premera 25 milimetrov, ki padajo pravokotno s hitrostjo 83 kilometrov na uro, in močne sunke vetra do 200 kilometrov na uro. Prenesejo tudi močan dež, nihanje temperature in vlažnosti ter druge vremenske pojave, kar potrjujejo različna najstrožja testiranja.   

Odveč je tudi strah, da bi bila hiša zaradi sončne elektrarne na strehi bolj izpostavljena udaru strele. „Nikakršnih znanstveno podprtih dokazov ni o tem.“ 

Zavarovanje premoženja je lahko koristna naložba

Kljub njeni kakovosti pa je vseeno pametno, tako kot vsako drugo premoženje večje vrednosti, tudi sončno elektrarno zavarovati. Tudi če že imamo sklenjeno zavarovanje za hišo, to ne krije škode, ki bi nastala na njej.

Izbiramo lahko med zavarovalnim paketom ponudnika, lahko pa se odločimo tudi za zavarovanje pri zavarovalnici.

Če smo sončno elektrarno financirali s potrošniškim kreditom ali prek finančne sheme ponudnika, je pri nekaterih zavarovanje v času odplačevanja naložbe brezplačno oziroma všteto v njeno ceno, sicer pa je treba zanj odšteti od 40 do 100 evrov na leto. Cena je odvisna od moči sončne elektrarne, njene vrednosti oziroma zavarovalne vsote in tudi ponudnika. 

Običajno zavarovanje tako pri ponudnikih kot pri zavarovalnicah krije škodo, ki bi nastala kot posledica vetra, toče, neurja, obtežitve snega, udara strele, požara … Preveriti pa je treba, ali zavarovanje krije škodo, ki posledično nastane tudi na strehi in fasadi, ter škodo, ki nastane zaradi gašenja, rušenja ali čiščenja sončne elektrarne. Nekatere zavarovalnice našteto vključujejo v zavarovalno polico, druge pa ne. 

Zato na Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo, da preverimo več možnosti, odločitev pa naj ne bo sprejeta zgolj na podlagi cene, temveč tudi tega, kakšni so pogoji in vsebina zavarovanja, ter kolikšna je zavarovalna vsota.

Več o gradnji, obnovi in rabi energije najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice