Pod streho > Nepremičnine
11333 ogledov

Toliko so stanovanjski krediti pri nas dražji kot v tujini

stanovanjski krediti Profimedia
Obrestne mere za stanovanjske kredite so v Sloveniji precej višje od evropskega povprečja. Izračunali smo, koliko so zato krediti dražji.

V zadnjem poročilu Banke Slovenije, Mesečna informacija o poslovanju bank, ki se nanaša na november 2019, lahko preberemo, da so obrestne mere stanovanjskih kreditov za gospodinjstva  višje od povprečja obrestnih mer evroobmočja. Slovenci za kredite plačujemo precej več, kot povprečni Evropejec. 

Povprečna spremenljiva obrestna mera, pri kateri sta, kot pojasnjujejo v Banki Slovenije, upoštevani tako spremenljiva kot fiksna obrestna mera, se je oktobra in novembra lani sicer za spoznanje znižala. Iz 1,9 odstotka, kolikor je znašala vse od maja 2018, je padla na 1,8 odstotka. Povprečna spremenljiva obrestna mera v evroobmočju pa se je novembra, potem ko je bila vse od februarja 2018 1,6 odstotka, ustavila pri 1,4 odstotka. 

V povprečju plačamo 4500 evrov kredita več

Preračunali smo, kaj razlika 0,4 odstotne točke pomeni na primer pri stanovanjskem kreditu v višini 100.000 evrov, z odplačilno dobo 20 let. V Sloveniji bo imel kreditojemalec začetno mesečno obveznost odplačila 496 evrov, v 20 letih pa ga bo preplačal 19.152 evrov. 

Če bi ga odplačeval po povprečni obrestni meri evroobmočja, bi bila njegova začetna obveznost 478 evrov, v 20 letih pa bi ga preplačal 14.710 evrov, torej 4442 evrov manj. 

Ob tem velja poudariti, da tak izračun ni povsem natančen, ker je se mesečna obveznost zaradi spremembe evribora lahko v času odplačevanja spreminja.

Obrestne mere padajo, a pri nas počasneje

Še večje pa so razlike pri stanovanjskih kreditih s fiksnimi obrestnimi merami, pri katerih je obrok kredita ves čas odplačevanja enak. Po podatkih BS je bila ta pri nas novembra 2,7 odstotka, v evroobmočju pa 1,5 odstotka. Vse od februarja 2018 se je držala na 2,9 odstotka, potem pa se je avgusta lani najprej znižala na 2,8 in oktobra na 2,7 odstotka, torej zgolj za 0,2 odstotni točki v skoraj dveh letih. V evroobmočju se je fiksna obrestna mera v tem obdobju znižala iz 1,9 na 1,5 odstotka, kar je še eden od pokazateljev, da drugod obrestne mere padajo hitreje kot pri nas. Tako je bila razlika med Slovenijo in povprečjem evroobmočja pred nekaj manj kot dvema letoma eno odstotno točko, zdaj pa je 1,2 odstotni točki.

Stanovanjski kredit Izračuni Pod streho Pogoji za stanovanjske kredite v letu 2020 še strožji

Pri fiksnih obrestnih merah razlike skoraj 20.000 evrov

Natančnejša primerjava povprečnih fiksnih obrestnih mer v posameznih državah, pa pokaže, da Slovenci zelo drago plačujemo stanovanjske kredite. Glede na podatke o povprečnih obrestnih merah v posamezni državi evroobmočja, z izjemo Cipra, ki so dostopni na spletni strani Euro Area Statistic, smo izračunali natančne razlike v preplačilu kredita. 

Cene stanovanjskih kreditov | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Slovenija je peta najdražja država med 16, ki imajo evro, dražje kredite plačujejo le Grki, Nizozemci, Litovci in Latvijci. Neverjetno pa je, da Slovak za enak znesek kredita v povprečju plača 19.000 evrov manj kot Slovenec. Nekoliko poenostavljeno lahko rečemo, da bi Slovak 100.000 evrov kredita, ki bi ga vsak mesec odplačeval v višini slovenskega obroka (540 evrov), ta kredit odplačal tri leta prej kot Slovenec.


 

Komentarjev 3
  • Naklonsky 09:19 12.januar 2020.

    Razumljivo, da so dražji. Banke v slovenski državni lasti so požeruhi številka ena, nadzorne svete bank postavlja politika. In kam gredo dobički bank? Za vračanje sredstev, ki so jih prejeli iz proračuna za kritje izgub? V Sloveniji to ni mogoče! ...prikaži večoče! Jasno, da komercialne banke sledijo trgu in izkoriščajo svojo pozicijo - in smo tam, vse plačamo dvakrat!

  • Laznivi 12:57 11.januar 2020.

    Razlog zakaj se v tujini vsako leto odpre vec tisoc novih bancnih racunov je na dlani. Razgledani izobrazeni ljudje imajo racune zunaj ,socialci , in minimalci pa futrajo domace pozresneze. V zivljenju se je pac treba znajti in se boriti ...prikaži veči proti pohlepnosti drzave.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 10:41 11.januar 2020.

    In še nas jebete.Nisem pokvarjen človek,ampak vam(bankam)privoščim da pocrkate skupaj z banko Slovenije.