Pod streho > Varčna hiša
11965 ogledov

Toplotna črpalka ali bojler za toplo vodo?

Sanitarna toplotna črpalka arhiv Nep.Vitra
Veliko gospodinjstev sanitarno vodo ogreva z bolj ali manj učinkovitimi električnimi bojlerji. Stroški za toplo vodo so zato lahko visoki. Ali jih lahko znižamo z uporabo sanitarne toplotne črpalke? Se to sploh splača?

Zelo osnovna logika in matematika potrjujeta, da je nadomestitev potratnega električnega bojlerja s sanitarno toplotno črpalko smiselna. Bojler namreč porabi toliko elektrike, kot odda toplote, morda kakšen odstotek manj, vendar lahko rečemo, da je razmerje med njima 1 : 1. 

Razmerje med porabljeno elektriko in oddano toploto

Toplotna črpalka pa zaradi načina delovanja porabi manj elektrike, kot odda toplote. Razmerje med njima je grelno število ali COP, ki je pri sanitarnih toplotnih črpalkah približno od 3.5 do 5, odvisno od kakovosti naprave. Na letni ravni pa je nekoliko nižje, nekje med 3,5 in 4,5. To pomeni, da je razmerje med elektriko, ki jo TČ porabi, in toploto, ki jo odda, 1:3,5 do 1:4,5.

Električni bojler | Avtor: Profimedia Profimedia
Iz tega izhaja, da sploh ne bi smelo biti dvoma, da je toplotna črpaka veliko bolj učinkovita, gospodarna in tudi do okolja prijazna, kot klasični električni bojlerji. Za ogrevanje sanitarne vode se za toplotno črpalko odločijo v precej gospodinjstvih, še vedno pa jih je veliko, ki imajo pomisleke.

Sanitarna toplotna črpalka je precej dražja od bojlerja

Prvi pomislek je cena sanitarne toplotne črpake v primerjavi z električnim bojlerjem. Zadnje lahko kupumo že za 200 evrov, za bolj kakovostne in učinkovite pa bo treba odšteti od 300 do 400 evrov. V primerjavi s tem so sanitarne TČ precej dražje. Za kakovostne kompaktne naprave, kar pomeni, da je vse v enem, tako ogrevalnik vode kot agregat, je treba odšteti od 1200 pa do 1800 evrov, odvisno, kako učinkovite so, in kako velik zalogovnik tople vode imajo. Nekoliko cenejše, od 800 do 1200 evrov, so tako imenovane split sanitarne TČ, ki imajo agregat ločen in ga običajno namestimo zunaj ali v prostor.

Seveda je višja cena lahko odbijajoča, vendar je višino investicije treba pogledati skozi prizmo prihrankov na računu za elektriko. Proizvajalci in ponudniki TČ zagotavljajo, da so prihranki od 70- pa celo do 80-odstotni. Vendar je treba gledati vsako gospodinjstvo posebej, saj je razlika v strošku odvisna od navad stanovalcev, od tega, ali porabijo veliko ali malo tople vode, ali imajo star, izjemno potraten bojler, ali je novejši. Vgradnja sanitarne TČ je verjetno smiselna tudi, če toplo vodo ogrevate s kurilnim oljem ali utekočinjenim naftnim plinom. To sta poleg elektrike dva najdražja energenta. 

Koliko elektrike porabite za ogrevanje sanitarne vode

Za oceno prihrankov smo vzeli dve primerljivi gospodinjstvi, vsako s po štirimi člani, iz česar smo izračunali stroške elektrike za ogrevanje sanitarne vode. Eno gospodinjstvo sanitarno toplo vodo pozimi ogreva s peleti, poleti pa z energijo sonca prek sončnih kolektorjev, tako ne porabijo niti enega kW elektrike za toplo vodo, temveč zgolj za gospodinjske aparate in razsvetljavo. Njihov  mesečni račun za elektriko je 40 evrov. 

Drugo gospodinjstvo poleg razsvetljave uporablja nekaj več gospodinjskih aparatov, hkrati pa ima priključena dva 80-literska boljerja. Njihov račun za elektriko je 98 evrov na mesec. Iz tega lahko sklepamo, da za približno 50 evrov elektrike porabijo zgolj za delovanje bojlerjev, na leto je seštevek približno 600 evrov. 

Električni bojler | Avtor: Profimedia Profimedia

Naložba se povrne v štirih letih

Zdaj razmišljajo o sanitarni TČ. Če vzamemo bolj konzervativno oceno ponudnikov, da bodo rabo energije zmanjšali za 70 odstotkov, bodo s TČ stroški elektrike padli z zdajšnjih 600 evrov na 180 evrov na leto. Naložba v novo TČ je ocenjena na 1700 evrov z montažo in priklopom, torej bi se povrnila v štirih letih. Če pa pri tem upoštevamo, da morajo vsaj en bojler zamenjati čim prej, saj je precej star,  se bo povrnila še nekoliko prej. 

Pri visokih stroških elektrike ali drugega negospodarnega energenta za ogrevanje sanitarne vode, vsekakor velja razmisliti o sanitarni toplotni črpalki. Ni pa ta smiselna, če za ogrevanje sanitarne vode uporabljamo ekonomični energent in ogrevalni sistem, kot so peleti, drva, že vgrajena ogrevalna toplotna črpalka in solarni kolektrorji.

Sanitarna toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia
Kompaktna je bolj učinkovita

Pri odločitvi za sanitarno toplotno črpalko je treba poznati še nekaj dejavnikov. Naprave so različnih izvedb, tako lahko izbiramo med kompaktno ali split različico. Za prve velja, da imajo večja letna grelna števila kot druge, so pa te cenejše. Pri split izvedbi agregat postavimo ven, kar za zimsko delovanje TČ ni najbolje, lahko pa ga postavimo tudi v prostor. Za sanitarne namreč velja da najbolj učinkovito delujejo do temperature pet ali sedem stopinj Celzija, čeprav so na trgu tudi že takšne, ki delujejo do -15 stopinj Celzija, vendar se pri tem njihova učinkovitost zmanjša.

Skrb, da bi kompaktna toplotna črpalka v prostoru pozimi zmrznila, je odveč, se pa lahko temperatura prostora zniža pod želenih pet do sedem stopinj Celzija. Rešitev za to je lahko povezava sanitarne toplotne črpalke na kurilno napravo, ki bo v teh primerih prevzela ogrevanje sanitarne vode. 

Prostornina prostora vsaj 20 m³

Sanitarna toplotna črpalka za delovanje potrebuje zrak, ki ga pri kompaktni izvedbi zajema iz prostora, v katerem stoji. Naprava toploto zraka, ki ga zajema, pretvarja v toploto na višjem temperaturnem nivoju in jo oddaja sanitarni vodi v ogrevalniku, pri tem pa ima hladilni učinek, kar pomeni, da prostor, v katerem je, ohlaja. Da se ta ne bi preveč ohladil, kar bi zmanjšalo učinkovitost TČ, mora imeti prostor prostornino vsaj 20 m³. 

Druga možnost je, da zrak zajema ali pa oddaja v sosednji prostor, za kar moramo izbrati toplotno črpalko z vodenim zrakom. Ta je lahko dobra odločitev, kadar jo postavimo v kurilnico, ohlajati pa denimo želimo sosednjo shrambo. Delovanje TČ ima tudi razvlaževalni učinek.

Sanitarna toplotna črpalka | Avtor: arhiv Nep.Vitra arhiv Nep.Vitra
Vsaj 50 litrov ogrevalnika na osebo

Pri izbiri sanitarne TČ je treba biti pozoren na njeno moč in velikost ogrevalnika. Običajno zadostuje 50 litrov prostornine ogrevalnika na osebo, bolje pa je izbrati nekoliko večjega. Prednost večjega je v tem, da črpalka ne začne delovati takoj, ko nekdo v stanovanju odpre pipo s toplo vodo. V povprečju deluje le štiri do šest ur na dan, z nastavitvami pa dosežemo, da deluje večinoma ponoči. Rabo energije bomo dodatno zmanjšali, lahko celo za tretjino, če bo voda segrevana na 45 in ne 55 stopinj Celzija. Zaradi higienske ustreznosti jo je treba vske toliko segreti na 65 stopinj Celzija, še posebej je to pomembno v zelo velikih zalogovnikih, iz katerih se topla voda ne porabi tako hitro. 

Več o gradnji, obnovi in energiji najdete tukaj.
 

Komentarjev 9
  • david85 22:59 23.junij 2019.

    In zakaj bi rabili 2 bojlerja . Kje ste to našli. Če bojler ogreva vodo samo v nočnem toku je cenejši kot toplotna črpalka.

  • TistoPravo 14:55 23.junij 2019.

    "Toplotna črpalka pa zaradi načina delovanja porabi manj elektrike, kot odda toplote"...o tem bi sicer lahko debatirali...toplotne črpalke s svojim 700w kompresorji imajo dejansko predvidenih veliko več daljših vklopov, ko pa bojlerji z direktni 2kw grelci...zato potrebujejo veliko večje zaloge, ...prikaži več da naredijo lahko na zalogo in iz prostora pobirajo tudi večkrat in po malem....če seveda imajo kaj za pobrat. To je glavni problem toplotnih črpalk, hladijo in sušijo prekomerno prostore...

  • Brane Ogrinc 14:05 23.junij 2019.

    Ne vem velika poraba elektrike se mi zdi moja toplotna porabi bistveno manj od navedenega v članku cca 5e višja položnica na mesec za štiri člansko družino od kar mam toplotno to je pa že 10 let razlike v stroških ...prikaži večih elektrike so minimalne.

Sorodne novice