Pod streho > Varčna hiša
9211 ogledov

Boj na trgu zemeljskega plina, takšne bodo nove cene

radiator, ogrevanje, zemeljski plin Profimedia
Videti je, da trg zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce po obdobju reguliranih cen spet oživlja. Nižje cene sta napovedala še dva dobavitelja.

Konec leta se izteče veljavnost uredbe o regulaciji cen zemeljskega plina. Minister Bojan Kumer je natanko pred enim mesecem povedal, da regulacije v prihodnjem letu ne bo več. "Cene so se občutno znižale, definitivno podatki kažejo, da so bili ukrepi zadostni in so cene na znosni ravni, da so dostopne, tako da smo si bili vsi deležniki enotni, da ni potrebe po dodatnih ukrepih, še posebej, ker so tudi napovedi zelo dobre. Oskrba je zanesljiva, dobavne poti so diverzificirane," je takrat povedal minister.

Dobavitelji zemeljskega plina se na njegovo izjavo niso odzvali, na vprašanja, kaj bo s cenami v prihodnje, pa odgovarjali z zelo skopimi, splošnimi odgovori. Zdaj se razmere spreminjajo. Potem ko so že 1. aprila letos prvi ceno zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce znižali v Adriaplinu, sej jim zdaj priključujeta še GEN-I in ECE. 

Najprej 10, zdaj 20 odstotkov nižja cena

V Adriaplinu je cena kWh zemeljskega plina brez DDV 0,0657 evra, kar je 10 odstotkov manj od najvišje dovoljene regulirane cene, ki je še vedno 0,073 evra za kWh. Zdaj gospodinjskim odjemalcem do konca leta 2024 ponujajo dodatno znižanje. Če bodo pogodbo o dobavi sklenili najkasneje do 20. decembra, bodo vse do konca prihodnjega leta plin plačevali po ceni 0,0584 evra za kWh brez DDV, kar je 20 odstotkov nižja cena od regulirane. Nova cena bo veljala od 1. novembra letos. 

Od 1. januarja nižja cena še pri dveh dobaviteljih

O nižjih cenah, ki bodo za gospodinjske odjemalce veljale od 1. januarja 2024, so obstoječe in nove odjemalce obvestili tudi iz GEN-I. Od navedenega datuma dalje bo cena kWh zemeljskega plina 0,0584 evra. Kot so še povedali, obstoječim odjemalcem ni treba narediti nič, samodejno jim bodo januarja plin začeli obračunavati po nižji ceni. 

Tudi v ECE so se s 1. januarjem odločili znižati cene. Nova cena bo 0,0599 evra za kWh, kar je 18 odstotkov manj od regulirane cene. 

Za skoraj 150 evrov nižji letni račun

Nižje cene sicer ne pomenijo, da bo za enak odstotek nižji tudi račun za zemeljski plin, saj je energent le ena od postavk na računu. Vsekakor pa pri porabi, na primer 10.000 kWh to pomni, da bo letni račun pri 20-odstotnem znižanju cene nižji za skoraj 150 evrov. 

Drugi dobavitelji zemeljskega plina se za zdaj za znižanje cen niso odločili. 

Komentarjev 6
  • Kmodri 09:29 14.oktober 2023.

    Nedvomni je v interesu oslabiti EU! EU zaenkrat vodi dobro ekonomsko politiko s Kitajsko, kar gre ZDA močno v nos! EU bo s pretiravanjem zelenega prehoda ustrelila v lastno koleno! Že po eni prehod, je treba spremeniti, tako, da bi ...prikaži več oteganimel korist tudi navaden državljan in ne zgolj peščica bogatih, vstali pa se bodo lahko privoščili skiro na ročni pogon! Že električna kolesa so predraga! Subvencije električnih koles s kolesarsko infrastrukto bi imelo dva načina: več gibanja in manj uporab

  • Idioti 09:19 14.oktober 2023.

    Ma koga vi jebete. Marca sem kupil 10kg. plina s polnjenjem za gosp. cena 29 € Maja sem isto uslugo plačal 32 € , pred 3 dnevi pa isto uslugo 35 €! Koga Golob in njegove kontrolirane cene jebe! Ko ...prikaži večKo sem v maju, kupil na RH INA že napolnjeno jeklenko je bila cena 18 € OSEMNAJST EVROV !!! Včeraj sem pa od prijatelja izvedel , da je v BiH cena 10 €. Misli ta Golob zaustaviti svojo mafijo . Mimogrede, za svoj denar v kapitalizmu želim kupovati samo RUSKI PLIN ne pa kar bo QLAJNOVA REKLA!!!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:04 14.oktober 2023.

    Vse se dela po načrtu,da se uniči evropo,ker je bila trn v peti ameriki,in posledice se bodo poznale.Pa še to,da našo vlado skrbi,kako od ljudi izpraskati 27 milijard,kolikor imajo pridni slovenčki na bankah