Pod streho > Varčna hiša
2469 ogledov

Cene so padle, delež stroškov za elektriko in ogrevanje pa višji

elektrika Profimedia
V enem letu se je elektrika v Sloveniji v povprečju pocenila za 11 odstotkov, cena zemeljskega plina pa je ostala približno enaka. Oba energenta sta pri nas cenejša kot v večini držav članic, pa vendar za elektriko in ogrevanje namenimo večji delež kot je povprečje v EU.

Po zadnjih podatkih Eurostata se je elektrika v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani pocenila v 16 državah EU. Največji padec so zabeležili na Nizozemskem, kar 31 odstotkov, sledi Latvija s skoraj 13 odstotki, na tretjem mestu pa je Slovenija, cene elektrike so v povprečju padle za 11,4 odstotka. Na Nizozemskem se je pocenila na račun nižjih dajatev, v drugih državah pa na račun nižje cene električne energije. Dajatve v EU v povprečju predstavljajo 40 odstotkov cene.

Na drugi strani pa se je v tem obdobju elektrika podražila in sicer najbolj v Litvi, za skoraj 14 odstotkov, na Poljskem za skoraj 13 in v Luksemburgu za nekaj več kot 10 odstotkov.

Cena elektrike za tretjino nižja od povprečja v EU 

Povprečna cena kilovatne ure v EU je bila konec junija 0,213 evra, kar je malenkost manj kot leto pred tem. Pri nas je bila tako povprečna cena ene kilovatne ure 0,14 evra, kar pomeni približno 66 odstotkov povprečne cene v EU. Ali drugače, pri nas je elektrika kar eno tretjino cenejša. Le osem držav članic ima še nižje cene elektrike, v Bolgariji ta ne doseže niti 10 centov, na Madžarskem pa je 10 centov. Cenejša je še v Estoniji, na Malti, Hrvaškem, Latviji, na Nizozemskem in v Litvi. 

Najdražje elektriko plačujejo v Nemčiji (0,30 evra/kWh), na Danskem in v Belgiji (0,28 evra/kWh) ter na Irskem (0,24 evra/kWh) in v Španiji (0,22 evra/kWh).

Cene elektrike Zamenjajte dobavitelja Pod streho Primerjali smo cene elektrike, letni prihranki so lahko zelo veliki

Cene zemeljskega plina so bolj stabilne

Razlike v povprečni ceni v EU niso zaznali, drži se pri 0,066 evra za kilovatno uro. Dajatev v celotni ceni v povprečju predstavljajo eno tretjino. Kljub temu pa je 18 držav članic poročalo o padcu cen plina v obdobju od prve polovice 2019 do prve polovice letošnjega leta. 

Najdražje plin plačujejo na Nizozemskem, 0,10 evra za kWh, sledijo pa Švedska z 0,098, Francija z 0,079 ter Nemčija z 0,075 in Italija z 0,073 evra za kWh. Povprečna cena v Sloveniji je konec junija znašala  0,059 evra, cenejši plin pa imajo v 13 državah članicah. 

Za elektriko in ogrevanje dajemo več kot povprečno gospodinjstvo EU

Kljub nižjim cenam elektrike in plina v Sloveniji v primerjavi s povprečjem in večino držav članic,  ogrevanje in elektrika skupaj pri nas predstavljata večji delež izdatkov gospodinjstva. Ta izdatek v povprečju EU predstavlja 4,1 odstotka, pri nas pa 5,2 odstotka. Nekoliko večji delež kot povprečno evropsko gospodinjstvo namenimo tudi za oskrbo z vodo.

Če primerjamo celotne izdatke za bivanje, kamor Eurostat poleg elektrike in ogrevanja šteje še najemnine, oskrbo z vodo, vzdrževanje in druge s stanovanjem povezane stroške, pa ti v Sloveniji v povprečju predstavljajo 18,5 odstotkov izdatkov gospodinjstva, povprečje v EU pa je 23,5 odstotka.  Primorska 03.12.10, ogrevanje, radiator, stroski ogrevanja, toplota, foto: shutt Ogrevanje Pod streho Minimalna sprememba, račun za ogrevanje pa precej nižji Več o gradnji, obnovi in varčni rabi energije najdete tukaj. Ogrevanje Novo ogrevanje Pod streho Toplotna črpalka ali zemeljski plin? Po 15 letih razlike ni

 

Komentarjev 2
  • Pikolo 09:40 02.december 2020.

    Nimate pojma o čem pišete.

  • pbr1 09:10 02.december 2020.

    Zavajajoč naslov tako kot večina naslovov tu gor.