Pod streho > Varčna hiša
28191 ogledov

Določene omrežnine za leto 2023. Bodo položnice višje?

elektrika Profimedia
Agencija za energijo je določila tarifne postavke omrežnine za električno energijo za leto 2023.

Agencija za energijo vsako leto decembra določi tarifne postavke za omrežnino za prihodnje leto. Tarifne postavke za omrežnino so določene na podlagi upoštevanja upravičenih stroškov elektrooperaterjev in napovedane količinske rabe električne energije v regulativnem obdobju. 

Omrežnine za prenosni sistem, distribucijski sistem in priključno moč so namenjene pokrivanju stroškov elektrooperaterjev, ki se nanašajo na vzdrževanje in delovanje ter razvoj sistema. Omrežnina za prenosni sistem je namenjena tudi pokrivanju stroškov sistemskih storitev.

Za leto 2023 tarifne postavke omrežnin ostajajo enake kot letos, zaradi česar se zneski na položnicah za električno energijo ne bodo zvišali. 

Omrežnina za gospodinjske odjemalce je sestavljena iz omrežnine za obračunsko moč in omrežnine za preneseno delovno energijo. 

Tarifna postavka za obračunska moč ostaja 0,774170 evra/kW. Mesečna postavka na položnici gospodinjstva, ki ima denimo obračunsko moč 7 kW bo tako ostala 5,42 evra, za gospodinjstvo, ki ima obračunsko moč 10 kW pa bo ostala 7,74 evra.

Omrežnina za preneseno delovno energijo se pomnoži s količino porabljene električne energije v enem mesecu. Tarife pa so določene: 

 • za višjo tarifo VT: 0,04182 evra/kWh, 
 • manjšo tarifo MT: 0,03215 evra/kWh,
 • enotno tarifo ET: 0,03858 evra/kWh. 

Stroški elektrike ostajajo enaki 

Tudi sicer bodo stroški elektrike do konca avgusta v prihodnjem letu ostali enaki, saj do takrat velja zgornja omejitev dovoljenih cen električne energije. 

Zadnji pregled cen, ki so ga opravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, kaže, da vsi dobavitelji električne energije gospodinjskim odjemalcem zaračunajo najvišje dovoljene cene. Za enotno tarifo 0,098 evra/kWh, za višjo 0,118 in za manjšo tarifo 0,082 evra/kWh. 

 

Gen-i bo elektriko podražil

Za zdaj sta izjemi le dva dobavitelja. V Energetiki Ljubljana je električna energija obračunana po manjši tarifi nekoliko cenejše od najvišje dovoljene, določene z uredbo. Namesto 0,082 evra/kWh, jo zaračunajo 0,07742 evra/kWh. 

Del odjemalcev Gen-i pa bo nižje cene električne energije plačeval le še decembra, saj dobavitelj cene na najvišje dovoljene zvišuje s 1. januarjem 2023.

elektrika Slovenija Pod streho Toliko sta se podražila elektrika in zemeljski plin
 
Komentarjev 4
 • milan87 10:02 02.januar 2023.

  Te podrazive elektrike bi moraw nekdo obrazloziti za kaj se drazi ? Do zej leta je bilo ok. Reke se zmeri tecejo zastojn k jih mamo kr neki na rekah elektrarne mamo tud na vzhodu in se prodajamo elektriko hrvatom ...prikaži večm itd... Za nas pa ni in vsak mesec drazijo kje je tu tezava???

 • Kmodri 14:23 01.januar 2023.

  Samo lupit znajo!

 • duc1 13:19 01.januar 2023.

  Ta omrežina je samo en velik nateg,tako kot je pri daljinskem ogrevanju priključna moč.