Pod streho > Varčna hiša
44041 ogledov

Po novem ne bo več dovoljeno

električno ogrevanje Profimedia
V splošni javnosti ni soglasja, ali je električno ogrevanje kot osnovno ogrevanje hiše ali stanovanja dovoljeno ali ne. Na dilemo odgovarjajo na ministrstvu za okolje in prostor in ministrstvu za infrastrukturo.

Pogosto lahko na spletnih straneh energijskih svetovalcev ter različnih strokovnih in poljudnih forumih beremo razpravo, ali v hiši in stanovanju električno ogrevanje lahko uporabimo kot osnovno ogrevanje, kamor na primer štejemo IR-panele, električne radiatorje, električno ploskovno ogrevanje, tudi termoakomulacijske peči, električne peči in seveda toplotne črpalke. 

Celo energetski svetovalci niso enotni

Mnenja so različna, nekateri trdijo, da je električno ogrevanje kot osnovno, prepovedano, uporabimo ga lahko zgolj kot dogrevanje ali za ogrevanje v prehodnih obdobjih. Drugi se s tem ne strinjajo in to na primer utemeljujejo s tem, da graditelji v nove hiše kot edino ogrevanje na vgrajujejo na primer IR-panele ali pa sodobne električne peči. Celo energetski svetovalci niso enotni.

fasada obnova fasade Pod streho Pod streho Tako so lani delili denar za prenove hiš

Dilemo smo preverili pri pristojnih ministrstvih, saj niti v energetskem zakonu niti v pravilniku o učinkoviti rabi energije ali v pripadajoči tehnični smernici ni neposredno napisano, da je takšno ogrevanje prepovedano. 

Odgovore sta ministrstvi uskladili in sporočili, da „električno ogrevanje z našo zakonodajo ni prepovedano.“ A le za zdaj.

V procesu sprejemanja sta zakon in pravilnik, ki bosta uporabo električnega ogrevanja stavb zelo zaostrila. „Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, ki je v medresorskem usklajevanju, v tem delu dovoljuje projektiranje ogrevanja na električno energijo le v primeru uporabe toplotne črpalke.“ 

Električno talno ogrevanje | Avtor: Dezzen Dezzen
S sprejetjem novih predpisov bo prepovedano

Ta je, kot pojasnjujejo, bistveno bolj učinkovita, kot električni grelniki, ko toploto generirajo po principu uporovnega gretja. „Toplotna črpalka električno energijo učinkovito izrablja za črpanje obnovljive toplote iz okolice v večkratnem faktorju glede na vloženo količino električne energije.“ 

Glede na predlog zakona, bo torej edino ogrevanje na elektriko, dovoljeno le ogrevanje s toplotno črpalko, vse ostale možnosti električnega ogrevanja kot osnovnega ogrevanja pa ne bodo več dovoljene. 

IR-ogrevanje Ogrevanje Pod streho Je IR-ogrevanje še vedno neznanka? Poglejmo prednosti in slabosti

Za obstoječe stavbe le priporočilo

V zakonu pa takšne zahteve ne bo za obstoječe stavbe, te se bodo še vedno lahko ogrevale z drugimi vrstami električnega ogrevanja, čeprav na ministrstvih poudarjajo, naj lastniki stavb izberejo bolj energijsko učinkovite sisteme ogrevanja, za katere lahko pri Eko skladu pridobijo subvencijo. da je razen, če se lastniki ne bodo odločili za njihovo rekonstrukcijo, za kar bodo morali pridobiti gradbeno dovoljenje. 

IR.ogrevanje | Avtor: arhiv ekosen arhiv ekosen
Podariti pa velja, da lastniki stavb, ki jih nameravaj prenoviti v obsegu, ko morajo zaprositi za gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo, upoštevati določila predloga zakona in za ogrevanje izbrati toplotno črpalko ali kateri drugi energijsko učinkovit sistem. Tudi v teh primerih bo namreč osnovno ogrevanje z drugimi električnimi grelniki prepovedano.  

Talno ogrevanje in radiator Ogrevanje Pod streho Kurilno olje in zemeljski plin se poslavljata, prihajajo te naprave

Poleg določil v zakonu, pa je tudi v predlogu prenovljenega pravilnika o učinkoviti rabi energije „predvidena prepoved rabe električne energije iz javnega omrežja za neposredno ogrevanje stavb, hkrati pa je najbolj pomemben kazalnik glede energijske primernosti stavbe dovoljena raba primarne energije delovanje tehničnih stavbnih sistemov in ne končna energija. Ker se šteje, da je faktor pretvorbe za električno energijo 2,5, ne obstaja veliko možnosti za rabo električne energije za neposredno ogrevanje stavb,“ še pravijo.

Zakon in pravilnik naj bi bila sprejeta v prvi polovici letošnjega leta.

gradnja Napovedi MOP Pod streho O novem gradbenem in stanovanjskem zakonu ter skoraj ničenergijskih hišah

 

Komentarjev 6
  • thomas02 21:49 26.februar 2021.

    Kr nej pridejo k meni če si upajo, mam 3 elekrtoobločne peči po 6 kW in 1 rabljen jedrski reaktor, Kuplen 1978 v Pripjatu, mam tud bencinski agregat 100 kW in pa plinsko peč 3100 kW Pridite. da vas pojemmm

  • si_rob 19:05 26.februar 2021.

    Postavi na streho sončne celice, v klet baterije in rabi elektriko po mili volji.

  • rd2dmk2 10:38 26.februar 2021.

    vsem , ki sprejemajo zakonodajo. naj si ogledajo eno ponudbo (iz leta 2021) za izvedbo ogrevanja v individualni hiši. TČ ima vgrajen električni grelec moči 9kW, in zalogovnik vode še en grelec moči 3kW. torej se objekt ogreva kako ? ...prikaži več? in še neki naj strokovnjaki povedo kolk ta 2 grelca koštata, in zakaj mora naročnik to plačevat ? oba grelca nista zastonj al pač ? p.s kaj pa ogrevanje/hlajenje preko ventilacijskega sistema ? tudi ferboten ? a so politiki nabavl delnice od firm za TČ.