Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2719 ogledov

Tako so lani delili denar za prenove hiš

fasada obnova fasade Matej Košir
Končno letno poročilo Eko sklada za leto 2020 je še v pripravi, pa vendar je že znano, da so občanom lani odobrili za 52 milijonov evrov subvencij. Daleč največ za toplotne črpalke.

Od 52 milijonov evrov vseh subvencij občanom je bil največji del sredstev je bil odobren za različne ukrepe v energijsko učinkovitost stavb, skupaj 40,82 milijona evrov,  5,22 milijona evrov za e-vozila in 6,5 milijona evrov za sončne elektrarne za samooskrbo z električno energijo. Za energijske obnove blokov je bilo za 397 naložb izplačanih 4,9 milijona evrov.

Med vsemi ukrepi, ki jih subvencionira Eko sklad, so se občani največkrat odločili za subvencije za toplotne črpalke. Več kot 6000 jih je bilo vgrajenih, zanje pa so občani v povprečju dobili po 2275 evrov. Najmanj „zanimive“ naložbe v sončne sprejemnike za ogrevanje, saj je bilo teh naložb le 217, manj je bilo le naložb v skoraj ničenergijske hiše, vendar gre v tem primeru za bistveno večje naložbe. 

subvencije 2020 | Avtor:

„S temi spodbudami je bilo izvedenih več kot 24.000 okoljskih naložb v vrednosti okrog 345 milijonov evrov, za izvedbo katerih je bilo po oceni potrebnih letno okrog 4.300 delovnih mest. Če pa upoštevamo še posredne učinke na gospodarstvo, se lahko zaključi, da Eko sklad s svojimi spodbudami ustvari skoraj 7.000 »zelenih« delovnih mest. Spodbude Eko sklada imajo pomembne makorekonomske in okoljske učinke,“ nam je povedala direktorica Mojca Vendramin. 

Stara kurilnica Podnebni sklad Pod streho Za zamenjavo starih peči letos več milijonov evrov subvencij

Ne Eko skladu so še izračunali, da bo z nepovratnimi spodbudami oziroma spodbujenimi investicijami lani vsako naslednje leto porabljenih 189 GWh ur manj energije in 177.035 ton manj izpustov ogljikovega dioksida. 

Prihranek energije je tolikšen, kot če eno leto kar 42.000 povprečnih gospodinjstev ne bi porabilo niti ene kilovatne ure električne energije. Večina javnih pozivov za subvencije je odprtih tudi zdaj oziroma se bodo nadaljevali tudi letos, nadaljevali pod enakimi pogoji. 
subvencije Gradnja hiš Pod streho Nove subvencije na voljo šele, ko bo o tem odločila vlada

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.