Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3866 ogledov

Nove subvencije na voljo šele, ko bo o tem odločila vlada

subvencije Profimedia
Trenutno denarja za subvencioniranje skoraj ničenergijskih hiš na Eko skladu ni. Lahko pa graditelji dobijo nekaj malega subvencij iz drugih razpisov.

Pomlad je čas, ko večina začne graditi, da graditelji ne bi ostali čisto brez vsega, iz Eko sklada sporočajo, da lahko zaprosijo za subvencije za nekatere posamezne ukrepe iz razpisa, ki je še odprt. 

Vendar vloge zanje lahko vložijo šele, ko bodo naložbe že izvedene. Nasprotno pa je pri subvencijah za sNES veljalo in tudi v prihodnje bo, da je treba vlogo vložiti pred začetkom gradnje.

Graditelji novogradenj, pri čemer ni nujno, da so te sNES, dobijo subvencijo za vgradnjo toplotne črpalke, sprejemnikov sončne energije in vgradnjo centralnega ali lokalnega prezračevalnega sistema. 

gradnja Eko sklad Pod streho Subvencij za gradnjo novih hiš ni več

Prej 9750 evrov zdaj največ 3000

Koliko znašajo te subvencije v primerjavi s tistimi, ki so bile na voljo za sNES. Za TČ zrak/voda je najvišja subvencija 1000, za različici voda/voda in  zemlja/voda pa 2500 evrov. Najvišja subvencija za centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo je 2000 evrov, za lokalnega pa 300 evrov za posamezno napravo. Vgradnjo sprejemnikov sončne energije za ogrevanje Eko sklad subvencionira z največ 300 evrov na kvadratnim meter površine sprejemnika. 

Če seštejemo subvencije za TČ zrak/voda in centralni prezračevalni sistem, ki sta najpogostejša v energijsko zelo učinkovitih novogradnjah, lahko investitor pridobi največ 3000 evrov nepovratnih finančnih spodbud. Za sNES, v katero bi prav tako vgradil ti dve napravi oziroma sistema, pa bi dobil najmanj 9.750 evrov (za 150 m² veliko hišo) in celo do 20.000 evrov. Odvisno od izračuna toplotnih potreb za ogrevanje in materialov toplotne izolacije ter vrste oken.

Eko krediti so ves čas na voljo 

Vsi, ki nameravajo z gradnjo začeti do maja, bodo tako prikrajšani za subvencije sNES, te ki so na voljo pa so bistveno nižje. Poleg tega pa niso upravičeni do subvencije za vgradnjo toplotne izolacije niti za vgradnjo visoko energijsko učinkovitega stavbnega pohištva, pa četudi bi se odločili za lesena okna in vrata. So pa ves čas na voljo krediti po obrestni meri, ki je nekoliko nižja od obrestnih mer na bankah. 

Subvencije za sNES predvidoma šele maja

Sredi januarja so iz Eko sklada namreč sporočili, da je javni razpis za dodeljevanje subvencij za gradnjo skoraj ničenergisjkih hiš zaprt. Razlog tiči v tem, da so izčrpali vsa razpoložljiva sredstva, nova pa bodo na voljo šele, ko bodo na skladu sprejeli poslovni in finančni načrt, ki je v pripravi. Kot je za Žurnal24 povedala direktorica Eko sklada Mojca Vendramin, se bodo subvencije za sNES črpale iz podnebnega sklada, ta pa je v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor. Ta oziroma vlada mora tudi potrditi finančni načrt. 

Po prvih napovedih naj bi bile subvencije za sNES na voljo marca, zdaj pa so iz Eko sklada sporočili, da bo nov javni razpis predvidoma objavljen šele maja oziroma takoj, ko bodo sredstva na voljo. 

financiranje hiše Izračunali smo Pod streho Tolikšna je najvišja subvencija Eko sklada za novo hišo

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.