Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3010 ogledov

Subvencij za gradnjo novih hiš ni več

gradnja Profimedia
Iz Eko sklada so sporočili, da je javni poziv za dodeljevanje subvencij za gradnjo skoraj ničenergijskih hiš zaprt.

Več kot to pa niso povedali, zato smo se na Eko sklad obrnili z vprašanjem, kaj natančno to pomeni. Ali so subvencije ukinjene zgolj začasno ali pa je zaprtje javnega poziva povezano s tem, da, formalno gledano, od 1. januarja letos velja zahteva, da morajo biti vse nove stanovanjske gradnje skoraj ničenergijske, torej ne bodo subvencionirali nekaj, kar je zakonsko določeno.

„Pripravljamo nov javni poziv, predvidoma marca,“ je odgovorila Mojca Vendramin, direktorica Eko sklada. Zdajšnji razpis se je iztekel, ker so bila izčrpana vsa razpoložljiva sredstva. Novega pa ne morejo objaviti takoj, s čimer bi neprekinjeno lahko subvencionirali energijsko varčno gradnjo, saj kot pravi, je „nov poziv vezan na sredstva podnebnega sklada, za kar je treba sprejeti poslovni in finančni načrt Eko sklada, ki je v pripravi.“

Tako začasna prekinitev sofinanciranja oziroma dodeljevanja nepovratnih spodbud za gradnjo skoraj ničenergijskih hiš ni povezana z novimi zahtevami gradnje, ki so začele veljati ob začetku leta. Mimogrede, te zahteve v resnici še ne veljajo, saj še vedno čakamo na sprejetje novega pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki bo podlaga za načrtovanje in izvedbo takšnih stavb. 

financiranje hiše Izračunali smo Pod streho Tolikšna je najvišja subvencija Eko sklada za novo hišo

Tudi v novem javnem pozivu bodo zahteve, ki jih bo morala izpolnjevati novogradnja ali pa starejša hiša, ki jo lastnik načrtuje korenito energijsko prenoviti, ostale podobne zdajšnjim. „Zahteve so po projektnih rešitvah z več kot 50-odstotnimi boljšimi energijskimi lastnostmi glede na zahteve sNES 2020,“ poudarja Mojca Vendramin. Investitor, ki želi dobiti subvencijo je moral in tudi v prihodnje bo tako, graditi energijsko precej bolj učinkovito stavbo, kot jo zahtevata zakonodaja in pravilnik.

Čas do marca, ko spodbud ne bo, je lahko težaven le za graditelje, ki gradnjo novih skoraj ničenergijskih hiš načrtujejo v zdaj. V zadnjem javnem pozivu je namreč veljalo, da morajo investitorji vlogo z vso zahtevano dokumentacijo na Eko sklad vložiti pred začetkom del. Kar lahko razumemo, da bodo graditi lahko začeli šele, ko bo objavljen nov javni poziv in vloga oddana, torej ne pred marcem.

ogrevanje Eko sklad Pod streho Spremenjeni pogoji za pridobitev subvencije za novo ogrevanje slovenija 9.2.2012, kurilnica, drva, kurjac, pec na drva, foto:Spela Mohoric Novo ogrevanje Pod streho Na seznamu več kotlov, subvencije tudi do 60 odstotkov


 

Komentarjev 3
  • evelux 08:21 14.januar 2021.

    Se je že začelo ....

  • Pikolo 09:45 13.januar 2021.

    Seveda, če prvi fašist v državi z lopato razmetava denar in uničuje podjetnike.

  • joze95 08:12 13.januar 2021.

    Zaradi tega, ker imajo državne službe in ne znajo planirati, bo najbolj uporaben čas za pripravo gradnje neizkoriščen. Namesto da se zamenjuje razne "revčke" sem ter tja naj JJ zamenja tole gospo, saj je tipičen vzorec državnega uradnika, ki ne ...prikaži več vidi dlje kot pred nosom. Tale gospa bi bila odlična, za delo v industriji od šestih do dveh s pomembnim dodatkom: ponavljujoča in nezahtevna dela z minimalno plačo zaradi sindikalnega sporazuma.