Pod streho > Varčna hiša
9236 ogledov

Hišo lahko s toplotno črpalko hladite le pod temi pogoji

Talno ogrevanje Profimedia
Sodobne toplotne črpalke so naprave, ki omogočajo ogrevanje, hlajenje in ogrevanje sanitarne vode. A ne vse. Izbrati je treba pravo, hkrati pa zagotoviti tudi ustrezna ogrevala oziroma hladilna telesa. Pozorni morate biti ne več dejavnikov.

Predvsem v novogradnjah in tudi pri korenitih obnovah starejših hiš se lastniki vse pogosteje odločajo, da bodo svoje domove pozimi ogrevali in poleti hladili z eno napravo, toplotno črpalko (TČ). Hkrati bo ta ogrevala tudi sanitarno vodo. Torej tri muhe na en mah. 

Če želite TČ uporabiti tudi za hlajenje, je treba odločitev o tem sprejeti že pred izbiro naprave in ustrezno načrtovati tudi vse druge dele sistema. 

Toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia
Pasivno in aktivno hlajenje

Za hlajenje so primerne le reverzibilne toplotne črpalke zrak/voda in pa TČ, ki energijo zajemajo iz vode ali zemlje, torej TČ zemlja/voda in voda/voda. Prve omogočajo aktivno hlajenje, druga in tretja različica pa tako imenovano pasivno hlajenje. Pri reverzibilnih TČ zrak/voda pri hlajenju deluje kompresor, pri drugih dveh pa ne. 

Pri hlajenju se proces delovanja TČ zrak/voda obrne in je nasproten procesu, ki poteka pozimi, ko naprava ogreva. Uparjalnik in kondenzator pri hlajenju zamenjata vlogi, tako da skozi prvega kroži topel notranji zrak iz prostora, potem se ohladi in toploto odda hladivu, ki se v uparjalniku upari.

stensko ogrevanje Iz prakse Pod streho Talno ali stensko ogrevanje? V tem primeru je boljše drugo

Če TČ energijo zajema iz podtalnice ali zemlje (zemeljski kolektor ali geosonda) pri hlajenju kompresor ni potreben, saj so temperature zemlje in vode skozi vse leto precej konstantne in dovolj nizke za naravno, pasivno hlajenje. Hlad se v prostore prenaša le s pomočjo obtočne črpalke. Za hlajenje je torej treba izbrati TČ, ki ima tudi funkcijo hlajenja. 

Razno 06.12.12, vodno talno ogrevanje, foto: shutterstock | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Radiatorji niso primerni

A to še ni dovolj. Da bo hlajenje s pomočjo TČ v hiši res delovalo, je treba poskrbeti še za ustrezna ogrevala oziroma hladilna telesa. To so lahko vse tri vrste ploskovnega ogrevanja oziroma hlajenja, talno, stropno in stensko. Vse tri različice imajo dovolj velike površine, da bo hlajenje učinkovito. Druga možnost je, da se odločite za vgradnjo ventilatorskih konvektorjev, ki hlad v prostore širijo prek ventilatorjev in hkrati zrak razvlažujejo. Delujejo podobno kot klimatske naprave.

Radiatorji za hlajenje niso primerni, čeprav pozimi zadostujejo za ogrevanje prek TČ. Vendar je treba tudi za učinkovito ogrevanje povečati njihovo površino oziroma v sistem dodati dodatne radiatorje ali pa mora TČ črpalka delovati na višjem nivoju in ogrevalno vodo ogreti na višjo temperaturo. Za hlajenje to niso zadostne rešitve. 

Ustrezna temperatura in kondenzacija

Tako kot pri hlajenju s klimatskimi napravami tudi pri hlajenju prek TČ velja upoštevati nekaj pravil. Razlika med temperaturo notranjega zraka in temperaturo na tleh, stenah ali stropu, odvisno od izvedbe ploskovnega ogrevanja/hlajenja, naj ne bi bila več kot šest stopinj Celzija. Če želimo v prostoru na primer 24 stopinj Celzija, površina s ploskovnim ogrevanjem/hlajenjem naj ne bi bila nižja od 18 stopinj Celzija. 

S tem zagotovimo tudi, da v prostoru ne bo povečane vlage in posledično kondenzacije na hladnejših površinah. Učinkovito pa lahko morebitne težave z vlago in kondenzacijo rešimo, če imamo v hiši vgrajen tudi prezračevalni sistem. 



 

Komentarjev 1
  • Thomas_Velazquez 15:51 26.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na ur0. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦