Pod streho > Varčna hiša
30802 ogledov

Hladi in greje, montiramo pa jo sami

klima arhiv Gradient
Predstavljamo novo, inovativno in energijsko bolj učinkovito klimatsko napravo, ki naj bi jo množično začeli proizvajati prihodnje leto. Namenjena je ogrevanju in hlajenju.

Pasivno hlajenje in naravno prezračevanje v izjemno vročih dneh nista dovolj učinkovita, v veliko stanovanjih in hišah je edina rešitev split klimatska naprava, marsikje pa prenosna klimatska naprava.

Hlajenje s prenosno klimatsko napravo je energijsko precej potratno in drago, hkrati pa z njo prostora ni možno ogrevati.

V ameriški družbi Gradient so se odločili to spremeniti, razvili so klimatsko napravo z okensko enoto, ki je učinkovita, inovativna in prijazna tudi do okolja. Nadomešča lahko tako prenosne kot klasične klimatske naprave.

klima | Avtor: arhiv Gradient arhiv Gradient
Gre za kompaktno okensko enoto, cenovno ugodno in tiho napravo, pravi proizvajalec. Njena prednost je tudi preprosta montaža. Nameščena je v zgolj 15 minutah, potrebujemo pa le osnovno orodje. Nasadi se jo pod okno, tako da sta zunanji in notranji del pod okenskim steklom na fasadi oziroma ob notranjem zidu.  

kaminska peč Pred sezono Pod streho Razmišljate o kaminski peči? To morate vedeti in tako jo izberete

Za ogrevanje in hlajenje prostorov z oknom

Namenjena je hlajenju in ogrevanju vseh prostorov, ki imajo okno. V podjetju navajajo, da za svoje delovanje rabi približno 30 odstotkov manj energije kot običajna okenska enota oziroma prenosna klima, hkrati naj bi proizvajala do 75 odstotkov manj ogljikovega dioksida. Vendar poudarjajo, da je delež zmanjšanja ogljikovega dioksida odvisen tudi od tega, iz katerega energijskega vira je proizvedena električna energija, ki je potrebna za njeno delovanje.   

V napravah kot hladivo za zdaj uporabljajo plin R32, že kmalu pa načrtujejo, da ga bodo zamenjali do okolja še bolj prijazna naravna hladilna sredstva. Množično proizvodnjo novih klimatskih naprav naj bi začeli naslednje leto.

toplotna črpalka Iz prakse Pod streho To lahko pričakujete, ko kurilno olje zamenjate za toplotno črpalko
Komentarjev 6
  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 06:17 06.september 2021.

    Je morda kdo opazil da Evropa nima takih oken ki se spodaj odpirajo

  • TistoPravo 20:19 05.september 2021.

    Hehe, kere škatle na okenskih policah. Ko poštarsko kolo v polnimi kovčki reklam na vsaki strani. Prosim vas žurnalovci, upam da se samo malo kratkočasite s takimi pravljicami za lahko noč. Z eno čist malo škatlico namreč lahko rešiš vse, ...prikaži več še to da sija skozi okno kar je najpomembnejše

  • rd2dmk2 17:25 05.september 2021.

    evo dam vam predlog združite hladilnik in kuhinjski grelnik vode.. pa dobite še klimo..no gorenje, dobim vsaj eno dozo illy kave za idejo ?