Pod streho > Varčna hiša
28863 ogledov

Kaj se dogaja s cenami, se naložbe sploh še splačajo?

sončna elektrarna Profimedia

Dogajanje na trgu sončnih elektrarn spremlja Borzen, njegov center za podpore je pristojen za dodeljevanje podpor za za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov. Razmere so preverili pri treh ponudnikih, v podjetjih ECE, Petrol in Sonce energija. 

Povpraševanje raste

Povpraševanje po sončnih elektrarnah, predvsem za samooskrbo, se zaradi višjih cen ne zmanjšuje, veliko rast so beležili v zadnji tretjini lanskega leta, od 30 pa celo do 100 odstotkov, poročajo podjetja. Cene električne energije pa po mnenju strokovnjakov ne bodo padle na ravni izpred dveh let, zato tudi v prihodnje pričakujejo podoben trend rasti naložb. Predvsem višje cene elektrike in drugih energentov so namreč gonilo naložb in povečanega povpraševanja, k temu pa dodajajo še vse večjo ozaveščenosti investitorjev. 

Cene višje za 10 do 20 odstotkov

Osnovne surovine oziroma komponente, potrebne za izgradnjo sončne elektrarne, so se že lani v primerjavi z letom 2020 podražile za več kot 40 odstotkov, bistveno so se podražili tudi medcelinski prevozi, navajajo, hkrati pa dodajajo, da je bila rast energentov še bistveno višja kot rast cen komponent. Pomembno je tudi to, da končna cena sončne elektrarne v Sloveniji ni višja 40, temveč od 10 so 20 odstotkov. 

Razkorak med višjo ceno energentov in višjo ceno sončne elektrarne, pa je celo v prid naložbe, saj se ta zdaj v nekaterih povrne že v petih letih, medtem ko je bila prej doba povračila od sedem do 10 let. 

Večjih motenj v dobavi ne pričakujejo

Ponudniki vsaj kratkoročno sicer ne pričakujejo večjih motenj na področju dobave komponent, je pa to na eni strani odvisno od pripravljenosti proizvodnih podjetij na povečano povpraševanje, ki so se poleg tega še na različne načine spopadala z omejitvami zaradi covida-19, na drugi pa od tega, kako so slovenski ponudnik poskrbeli za zaloge komponent in si zagotovili varne distribucijske povezave. Še en vidik, na katerega se morajo ali so se že pripravili, pa je zadostno število ekip, ki sončne elektrarne postavljajo. 

Prilagoditev subvencij in podpor

Rast solarnega sektorja v prihodnje ne bo odvisna le od nadaljnjih visokih cen elektrike, temveč tudi subvencij, se strinjajo ponudniki. Te zmanjšujejo višino naložbe, zaradi česar se donos sončne elektrarne še poveča. Zato pričakujejo, da se te, pa naj gre za subvencije Eko sklada, ki so namenjene samooskrbi, ali za podpore, ki jih dodeljuje center za podpore, ne bodo zmanjšale ali celo ukinile. 

Če bodo cene komponent in storitev v prihodnje še rasle, pa bi morali spodbude Eko sklada, podpore centra za podpore in omrežnino za samooskrbo prilagoditi tako, da se bo rast naložb ohranila. 

sončna elektrarna Nova uredba Pod streho Velika sprememba pri obračunu elektrike iz sončne elektrarne


 


 

Komentarjev 10
  • Skias 11:54 19.februar 2022.

    Takih in podobnih novic je ogromno: https://www.pv-magazine.com/2022/02/14/high-reliability-600w-pv-modules-point-the-solar-industry-in-a-new-direction/

  • Jernej65 17:50 18.februar 2022.

    Ne piši bedarij, če pojma nimaš.

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 10:31 18.februar 2022.

    Če maš pa sončne panele na strehi, moraš pa še cegle po njimi gret ...izračunejte si, kolk prihrante...minus čisti, če pa še upoštevaš življensko dobo in stalni rizik naluknjane strehe...pa samo bejž stran. Iz teša bomo italjanom elektriko izvažali, slovenski ...prikaži več narod jo bo pa subvencioniral