Pod streho > Varčna hiša
6678 ogledov

Kljub regulaciji ta sistem ogrevanja ponekod dražji tudi 80 odstotkov

Ogrevanje, gretje, toplota Profimedia
Razlike med cenami ogrevanja iz daljinskih sistemov so neverjetne, tudi več kot trikratne, podražitve glede na lanski november pa ponekod skoraj 80-odstotne.

Po zadnjih podatkih Agencije za energijo novembra cena toplote iz javnih sistemov daljinskega ogrevanja ostaja primerljiva z oktobrsko. Nekoliko, za 3,8 odstotka, so ceno dvignili le na Jesenicah, medtem ko so jo v Ljubljani za nekaj več kot 10 odstotkov znižali. Nižje so tudi cene v Trbovljah (-2,1%), minimalno pa so ceno znižali tudi v Mariboru.  

Novembra ogrevanje cenejše kot oktobra

V osmih izbranih slovenskih občinah, v katerih se dejavnost distribucije toplote izvaja v obliki gospodarske javne službe (GJS) in se te oskrbuje skoraj 75 odstotkov vseh oskrbovanih gospodinjskih odjemalcev GJS distribucijskih sistemov, je utežena povprečna maloprodajna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode za značilnega gospodinjskega odjemalca novembra dosegla vrednost 117,50 evrov/MWh. Glede na oktober je  nižja za 3,85 odstotka. 

toplota november 22 | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Najceneje se ogrevajo v Velenju, kjer je cena za mega vatno uro 79,55 evra, najdražje pa v Trbovljah, kjer se je ta mesec ustavila pri 251,73 evra, razlika je torej več kot trikratna. Tu se je ogrevanje v primerjavi z novembrom lani tudi daleč najbolj podražilo, kar za 77 odstotkov. V Celju se je ogrevanje v enem letu podražilo za nekaj več kot 17 odstotkov, v Ljubljani za nekaj manj ko 11, v Slovenj Gradcu za nekaj manj kot 12 in v Ravnah na Koroškem za nekaj več kot štiri odstotke. Na Jesenicah, kjer je ogrevanje sicer med dražjimi, je cena v enem letu padla za dobrih 12 odstotkov, nižja je tudi v Velenju (7,7 %), Mariborčani pa se bodo novembra greli za več kot tretjino ceneje kot novembra lani. 

toplota november 22 | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

 

Zemeljski plin Pod streho Vlada bo daljinsko ogrevanje regulirala po vsej državi

Ponekod cene krepko čez 200 evrov

Agencija za energijo spremlja tudi cene toplote iz drugih distribucijskih sistemov, ki delujejo kor GJS. Iz podatkov lahko razberemo, da se, kot rečeno, trenutno najdražje ogrevajo v Trbovljah, drugo najvišjo ceno pa plačujejo v Zrečah (237 evrov/MWh), kar je 52 odstotkov več kot lani novembra. 

Sledijo Oplotnica, kjer je cena 200 evrov/MWh, Idrija s 195 evri in Ptuj s 189 evri/Mwh. V Idriji je letos ogrevanje dražje za 67 odstotkov, na Ptuju pa celo za 79. Večje podražitve so doživela tudi gospodinjstva, ki toploto dobivajo iz distribucijskih sistemov v Dravogradu (+54%), Litiji, kjer je toplota dražja za 50 odstotkov in Slovenskih Konjicah, kjer so jo podražili za 36 odstotkov. 

Najceneje se ogrevanjko v Kamniku

V 11 občinah je cena toplote iz daljinskega ogrevanja še vedno nižja od 100 evrov/MWh, najnižja pa je Kamniku, nekaj čez 75 evrov. Sledita Murska Sobota in Lendava, kjer plačujejo 79 evrov na mega vatno uro, 80 evrov zanjo odštejejo v Velenju, 88 pa v Nazarjah in Zagorju ob Savi. 


 

Komentarjev 7
  • Ender3 17:44 22.november 2022.

    Ne porabiš nič pa, še vedno plačaš fiktivno porabo zaradi solidarnosti do drugih. Prispevek je, samo dokaz bizarnosti odloka in zakonov, ki jih je izglasovala politika, za podporo solventnosti in pohlepu ponudnikom ogrevanja.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 12:06 22.november 2022.

    Ja precej manj porabe imam letos pa plačujem več.Cilj globalistom spet uspel,kot ponavadi.Dvignit v nebo cene pol pa malo spustip pa ploskat potem.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:45 22.november 2022.

    To pa ne bo držalo saj je Golob dejal,da se je za nekih par odstotkov podražilo vi pa tukaj pišete o vrtoglavih podražitvah!? Ne smete zavajati Svobodnjakov saj oni še vedno plešejo in to je nacenejše ogrevanje!!