Pod streho > Varčna hiša
31760 ogledov

Konec razkošja: V stanovanjih čez dan hladneje, ponoči bi ogrevanje izklopili

Ogrevanje, radiator, centralna kurjava Profimedia
V nekaterih blokih stanovalce razburjajo obvestila, da bo režim ogrevanja letos drugačen. Temperature v stanovanjih naj bi bile nižje, ponoči naj bi ogrevanje celo ugasnili.

V medijih se je pojavilo obvestilo, ki ga je upravnik obesil na oglasno desko v večstanovanjskih stavbah, ki jih upravlja. Etažne lastnike in stanovalce je obvestil, da bo dnevna temperatura le 20 stopinj Celzija, ogrevati bodo začeli šele, ko bo tri dni zapored ob 21. uri zunaj 10 stopinj Celzija (običajno začnejo, ko je ta 12 stopinj Celzija), med 22. in 6. uro zjutraj pa naj bi bilo ogrevanje izključeno. 

Upravnik, podjetje Upso, je za Žurnal24 potrdil, da so na oglasne deske obesili obvestilo, da gre za zgoraj omenjene ukrepe, pa ne. „Treba bo vsekakor spremeniti način uporabe ogrevanja. Na oglasno desko smo izobesili obvestilo o načinu ogrevanja za kurilno sezono 2022-2023,“ je povedal direktor podjetja Petar Karadža

Hkrati pa dodal, da ne vedo, kako bodo ukrepali, saj ne vedo, kakšna bo letošnja kurilna sezona. Zagotovo bo to odvisno od tega, kako bo zagotovljena zadostna količina energije, ki bo potrebna v prihajajoči kurilni sezoni. „Kar me najbolj skrbi, je to, da stanovalci na nekaterih objektih stalno puščajo odprta okna, kljub temu da stalno poslušamo o visokih stroških ogrevanja.“

Na vprašanje, ali so že sprejete ukrepe iz obvestila sprejeli v soglasju z etažnimi lastniki, sogovornik ni odgovorili, potrdil je le, da pritožb na predlagani režim ogrevanja za zdaj ni.

Vsi ukrepi morajo biti sprejeti s soglasjem etažnih lastnikov

Upravniki morajo kakršnekoli ukrepe za zmanjšanje rabe energije na ravni posamezne stavbe ali ogrevalnega sistema (kurilnice za več večstanovanjskih stavb skupaj) izvajati v dogovoru z etažnimi lastniki. „V nobenem primeru ne bodo ukrepov uvajali mimo volje etažnih lastnikov, razen, če bi jih k temu zavezala država,“ pravi Boštjan Udovič direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami in dodaja, da „nikakor ne obstaja noben dogovor med upravniki, saj upravniki niso tisti, ki o tem odločajo. To so vedno etažni lastniki, upravnik pa jim seveda lahko posreduje koristne nasvete in priporočila pristojnih inštitucij.“

Nekateri so ukrepali že v začetku leta

Tako so v posameznih objektih stanovalci že sprejeli določene varčevalne ukrepe, kot so skrajšanje urnika dnevnega režima ogrevanja in znižanje temperature, pravijo v SPL. „Pri tem ne gre za drastične spremembe.“

V nekaterih objektih so varčevalne ukrepe sprejeli že v začetku letošnjega leta po drastičnem dvigu cene zemeljskega plina in tako dosegli od 10 do 15 odstotkov nižjo rabo energije. „Pri tem je bilo za nekatere stanovalce na skrajnih legah tudi malce premrzlo.“ 

Hišni sveti še razpravljajo o možnih ukrepih

Tudi v nekaterih stavbah, ki jih upravlja podjetje Ruski car, so na sestanku hišnega sveta razpravljali, kako zmanjšati rabo energije in s tem nekaj privarčevati, ena od možnosti je tudi, da bi čez dan malo priprli gretje, vendar kot nam je povedal eden od etažnih lastnikov, končnega dogovora še niso sprejeli. 

„Kot upravnik se že vrsto let zavzemamo za to, da etažnim lastnikom omogočimo enake ali celo boljše pogoje za manj denarja in to nam je v veliko primerih tudi uspelo,“ pove Sretko Pejič, direktor podjetja Ruski car. 

Rabo energije se lahko zmanjša tudi tako

Ugotovili so namreč, da sta v marsikateri stavbi ogrevalni sistem in sistem za pripravo sanitarne tople vode predimenzionirana, zato so se lotili poskusov za zmanjšanja rabe energije.

Kot primer navaja stavbo, v kateri so od štirih zalogovnikov za sanitarno toplo vodo, pri čemer je imel posamezni zalogovnik 1250 litrov prostornine, odklopili dva in po dveh mesecih opazovanja ugotovili, da v nobenem od 80 stanovanj niso občutili pomanjkanja tople vode. „Po tej ugotovitvi smo enostavno oba zalogovnika dokončno odklopili in odstranili iz toplotne postaje. Rezultat tega je za skoraj polovico nižji računi za pripravo tople vode.“

položnice Slovenija Pod streho Čez noč obrnili ploščo: Končno nižje cene tudi zanje!

Večina stavb energijsko sanirana

Tudi v podjetju Dominvset poudarjajo, da bi kakršni koli ukrep za zmanjšanje rabe energije načrtovali v soglasju z etažnimi lastniki. Za prihajajočo ogrevalno sezono so se za zdaj z etažnimi lastniki poskušali dogovoriti zgolj za kasnejši začetek ogrevanja, ne pa tudi za znižanje temperature ali prekinitve, pravi Marko Ahčin, strokovni sodelavec v podjetju.  

„V veliki večini stavb so v preteklih letih uspešno izvedli energetske sanacije stavb (fasad, streh, kotlovnic ipd.) ter tako občutno znižali rabo energije za ogrevanje. Etažne lastnike pa obveščamo in izobražujemo o ukrepih in nasvetih učinkovite rabe energije za ogrevanje prek lokalnih medijev in naše spletne strani,“ še doda sogovornik. 

Ukrepe, ki jih priporočajo stanovalcem, so razdelili na organizacijske in enostavne investicijske. Ker so zelo uporabni, ne le v stanovanjskih blokih temveč tudi v hišah, jih navajamo v celoti. 

  • Pred začetkom kurilne sezone in tudi med njo je treba večkrat preveriti, če so radiatorji ustrezno odzračeni. Ustrezno o
  • dzračeni radiatorji in posledično celoten ogrevalni sistem je veliko bolj učinkovit in varčen.
  • Prostore je bolj smiselno ogrevati z več mlačnimi radiatorji, kot z enim ali dvema vročima.
  • Če je le možno prestavite ali odstranite pohištvo, police in zavese, ki zakrivajo radiatorje, saj so zastrti radiatorji potratni in manj učinkoviti.
  • Ponoči zastirajte okna s polkni ali debelimi zavesami ter tako deloma preprečite prehod toplote v zunanjost.
  • Podnevi ravnajte nasprotno, saj le dvignjena senčila in odgrnjene zavese omogočijo, da sonce lahko dogreva stanovanje.
  • Dolgotrajno sušenje perila na radiatorjih ni priporočljivo, pa ne zgolj zaradi varčevanja z energijo, temveč tudi zaradi povečanja nevarnosti nastanka plesni, kot posledice kondenzacije vodne pare na zunanjih stenah in stropih.
  • Znižajte in prilagodite temperaturni in obratovalni režim ogrevanih prostorov glede na dejansko uporabo. Ponoči, ali ko ste v službi, je pametno znižati temperaturo za 3 do 5°C. Ob daljši odsotnosti nastavite temperaturo prostora na približno 15°C, da ne podhladite zidov, saj je ponovno segrevanje potratnejše od dogrevanja.
  • Temperaturo v prostorih je pametno meriti in jo primerjati s priporočenimi vrednostmi. Za bivalne prostore so primerne temperature od 19 do 22°C, za spalnico pa od 15 do 18°C. Verjetno poznate grobo oceno, da znižanje temperature v prostorih za 1°C pomeni manjšo rabe toplote za ogrevanje za okoli 5 do 10 odstotkov.
  • Znižanje temperature ogrevalne vode v sistemu ogrevanja, saj je sistem ob nižji temperaturi ogrevalnega medija bolj učinkovit, manjše pa so tudi izgube na razvodih v neogrevanih prostorih.
  • Zelo pomemben ukrep je pravilno prezračevanje prostorov. Priporoča se intenzivno zračenje z odpiranjem oken in vrat na stežaj, da se ustvari prepih, trikrat na dan za kratek čas (3 do 5 minut). Zelo energijsko neučinkovito je dolgotrajno zračenje s priprtimi okni v pol vertikalnem položaju (t.i. »okno na kip«).

Med enostavnimi investicijskimi ukrepi pa priporočajo: 

  • Vgradnja termostatskih ventilov na radiatorjih omogoči avtomatsko regulacijo nastavljene temperature v prostoru z zapiranjem in odpiranjem dovoda tople vode v radiatorje. Cena posameznega termostatskega ventila je nekaj deset evrov, pri čemer svetujemo, da ga vgradi strokovnjak. V praksi namreč opazimo kar nekaj primerov napačno vgrajenih ventilov, za posledica česar je neprijetno šumenje in nepravilno delovanje.
  • Namestitev tesnilnih trakov na okenske okvirje prepreči prekomerne ventilacijske izgube toplote tik ob oknu. Tesnila lahko dobite v boljše založenih trgovinah s tehničnim blagom in jih namestite sami ali pa vgradnjo prepustite podjetjem, ki se profesionalno ukvarjajo s tem.
  • Vgradnja izolacijskih plošč (reflektorjev) za radiatorji poveča njihov izkoristek in prepreči prekomeren prehod toplote prek zunanje stene tik za radiatorji. Reflektorje lahko kupite v večjih trgovinah s tehničnim blagom.
  • Namestitev termometra in merilca zračne vlage omogoča nadzorovanje bivalnih razmer v prostoru in da informacije za ukrepanje v skladu s priporočili.
stanovanjski blok Delitev stroškov Pod streho "Poleg višjih cen, plačujemo še ogrevanje sosednjih stanovanj"
Komentarjev 56
  • bojovi 16:58 08.oktober 2022.

    Ponoči če je termostat narihtan na 15°C je čisto dovolj, ne rabi bit na 25°C.

  • Igorgeus 11:11 08.oktober 2022.

    Ni mi jasno zakaj bi sploh kurili ponoči. Pri nas nikoli nismo.

  • Željko 21:09 07.oktober 2022.

    Draga vlada in Evropa čimprej do konca razpizdite ljudi da vam bomo pokazali kaj si mislimo o vaših sankcijah proti Rusiji. Komaj čakam