Pod streho > Nepremičnine
36892 ogledov

"Poleg višjih cen, plačujemo še ogrevanje sosednjih stanovanj"

stanovanjski blok Saša Despot Ljubljana.
Delitev stroškov za ogrevanje je že leta kamen spotike v marsikaterem bloku. Težave povzročajo etažni lastniki, ki se ne držijo pravil igre.

Na naše uredništvo se je obrnil lastnik stanovanja v enem od ljubljanskih blokov, ker že več mesecev ne morejo rešiti težav z obračunom porabe toplote za ogrevanje. Težave namerno in nenamerno povzročajo trije etažni lastniki, je povedal. Prvi se je pred novo ogrevalno sezono odločil zamenjati radiatorje, na nove pa noče namestiti delilnikov, ki merijo porabo toplote za ogrevanje v posameznem stanovanju. Drugi ima, čeprav stalno prebiva v stanovanju, že celo zimo porabo nič ali zelo malo, kar je razvidno iz stroškovnika, ki ga dobijo vsi etažni lastniki. Tretji etažni lastnik težav ni povzročil sam, temveč je tri mesece čakal, da mu je podjetje, ki meritve opravlja, namestilo delilnike na nove radiatorje. 

Delilnik toplote | Avtor: Luka Pongrac Luka Pongrac
„Rezultat vsega so višji računi za ogrevanje v stanovanjih, kjer se etažni lastniki držijo pravil,“ pravi bralec in doda, „kot da ni dovolj, da je ogrevanje že tako to zimo dražje zaradi dražjih energentov.“ Na nepravilnosti so opozorili upravnika in podjetje, ki izvaja meritve, vendar se tri mesece ni zgodilo nič. Nihče namreč ni pristojen, da preveri, kaj se dogaja v posameznem stanovanju, ali so delilniki nameščeni ali ne, ali delujejo ali ne, je še povedal. 

Za delitev sta odgovorna izvajalec meritev in upravnik

Delitev stroškov za ogrevanje ureja pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli. Za izvajanje določil tega pravilnika pa sta odgovorna izvajalca delitve in obračuna stroškov za toploto, torej upravnik, še dodajajo na ministrstvu. 

To potrjujejo tudi v SPL, v podjetju, ki je eno največjih na področju upravljanja VSS, niso pa upravniki konkretnega bloka, v katerem bralec opisuje težave. „Če se izvajalec delitve stroškov ogrevanja navedenega pravilnika drži, ne prihaja do oškodovanja ostalih uporabnikov skupnega sistema ogrevanja,“ pravijo v SPL.

Za vsakega od navedenih primerov kršitev obstaja drugačna rešitev oziroma kazen. Ob tem na SPL poudarijo, da so primeri, ko izvajalec meritev več mesecev ne namesti novih delilnikov, v normalnih okoliščinah zelo redki, v času epidemije in z njo povezanih ukrepov pa je bilo zastojev zaradi omejitev lahko več.   

„Vgradnjo delilnikov mesečno nadzoruje izvajalec izračuna deležev prek daljinskega odčitavanja. V primeru napak pozove uporabnika k odpravi teh, nima pa pooblastila, da bi lahko fizično vstopal v stanovanje in preverjal vgradnjo delilnikov. Za navedeno je pristojen energetski inšpektor,“ na SPL pojasnijo, kdo je za kaj odgovoren.

Etažni lastnik mora javiti menjavo radiatorjev

Pri pojasnilu, kako rešiti težave pri obračunu toplote za ogrevanje v VSS, so najbolj izčrpni na energetski inšpekciji, ki spada pod inšpektorat RS za infrastrukturo. Med drugim so odgovorni tudi za nadzor nad vgradnjo merilnih naprav toplote v posameznih delih ter nad skladnostjo delitve in obračuna stroškov toplote.

„Etažni lastnik bi moral ob zamenjavi radiatorjev, na katerih so nameščeni delilniki, oziroma ob vgradnji dodatnih radiatorjev, sočasno zagotoviti namestitev delilnikov in o tem predhodno obvestiti izvajalca delitve. Ta bi moral odčitati delilnike ob demontaži radiatorjev ter preveriti velikost ter tip novo vgrajenih radiatorjev in na podlagi podatkov proizvajalca te kalibrirati, določiti faktor radiatorjev, ki je pomemben za določanje količine oddane toplote. Lastnik je ob zamenjavi oziroma vgradnji novih radiatorjev dolžan zagotoviti vgradnjo delilnikov iste vrste in tipa, kot so že vgrajeni v stavbi,“ na inšpekciji pojasnijo, kako bi moral delovati etažni lastnik, ob menjavi radiatorjev.

Primorska 03.12.10, ogrevanje, radiator, stroski ogrevanja, toplota, foto: shutt Delitev stroškov Pod streho Večina v blokih ne ve, zakaj plačuje toliko za ogrevanje

Brez delilnikov je cena ogrevanja trikratna

Ker pa se v praksi vgradnja delilnikov le redko opravi sočasno z zamenjavo radiatorjev, se v obračunskem obdobju, ko je bila opravljena zamenjava, za takšno stanovanje stroške toplote za ogrevanje deli in obračuna tako, da je porabniški delež toplote za ogrevanje enak deležu, ki ga ogrevalna površina posameznega stanovanja predstavlja v celotni ogrevani površini stavbe, pojasnijo.

„Če lastnik ne omogoči vgradnje delilnikov na nove radiatorje, ne vgradi iste vrste in tipa delilnika kot so ostali, jih nepravilno vgradi, jih namerno poškoduje ali odstrani z obstoječih radiatorjev (in posledično niso na razpolago odčitki z delilnikov po krivdi lastnika), pa mora izvajalec delitve za takšno stanovanje stroške toplote za ogrevanje deliti in obračunati v deležu ogrevane površine, to pa pomnožiti  s kazenskim faktorjem 3.“

Zakon o učinkoviti rabi energije določa tudi, da se etažnega lastnika, ki ne zagotovi namestitve delilnikov lahko kaznuje z globo 200 evrov, še dodajajo na inšpekciji.

Tudi če ni porabe, plača 40 odstotkov

Če je na podlagi odčitkov delilnikov ugotovljeno, da v obračunskem obdobju ni bilo porabe toplote za ogrevanje, se ugotovljena poraba 0 upošteva pri izračunu porabniškega deleža.

Pri tem pa je treba poudariti, da je obračun sestavljen iz dveh deležev. Prvi, v višini od 20 do 50 odstotkov skupno porabljene toplote stavbe, se razdeli v sorazmernem deležu ogrevanih površin, drug v višini od 80 do 50 odstotkov, pa se deli v razmerju ugotovljene porabe po delilnikih. 

„Za stanovanje, za katerega je bila ugotovljena poraba 0, se kljub temu porabniški delež po delilnikih obračuna v višini 40 odstotkov deleža ogrevane površine celotne stavbe. Zakonodajalec je pri algoritmu za izračun upošteval, da v takšnih primerih toplota za ogrevanje stanovanja pride iz sosednjih stanovanj skozi mejne zidove in strope,“ pojasnijo na inšpekciji.

V tretjem primeru, ko delilniki na radiatorjih niso bili nameščeni, krivda za to pa ni lastnikova, mora izvajalec delitve za takšno obračunsko obdobje porabniški delež toplote ogrevanje določiti tako, da je enak deležu ogrevane površine v celotni ogrevani površini stavbe, pravijo na inšpekciji.

Ogrevanje, gretje, toplota Ogrevanje in elektrika Pod streho V teh primerih dobavitelja ne morete zamenjati

Inšpektorji ukrepajo za naprej, za nazaj pa ne

Etažni lastniki, ki težav z delitvijo in obračunom stroškov ne morejo rešiti sami oziroma z upravnikom in podjetjem, ki izvaja meritve, se lahko pritožijo na energetsko inšpekcijo. „Vse prejete prijave inšpektorat prouči in v primeru suma kršitve zakonodaje tudi uvede inšpekcijske postopke.“

Če ugotovijo kršitev, inšpektorji kršiteljem, lahko je to etažni lastnik, izvajalec meritve ali pa upravnik, izrečejo ukrepe in roke za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Vendar te lahko izrečejo le za naprej, za nazaj pa ne. „Če je izvajalec delitve do inšpekcijskega nadzora to izvajal v nasprotju z določbami zakonodaje, mu ukrep izrečemo lahko za naprej. To pomeni, da je mogoče popravek nepravilne delitve in obračuna stroškov toplote za ogrevanje za nazaj doseči le sporazumno ali v civilno pravni zadevi s tožbo na sodišču.“

V primerih, ko kršitev zakonodaje predstavlja tudi prekršek, za katerega je predpisana globa, pa inšpektorji zoper kršitelje vodijo tudi prekrškovne postopke, v katerih kršiteljem izrekajo opozorila, opomine ali globe glede na težo ugotovljene kršitve.

Fotografija je simbolična.

Novice: Gazprom še dodatno zapira pipico - Stroški plin Ogrevanje Pod streho Cene plina podirajo rekorde, najbolj na udaru ta gospodinjstva
Komentarjev 33
  • Jean_Young 10:48 26.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • srecnii 21:57 23.marec 2022.

    Čudni tiči so po blokih, zakaj moram jaz čistit celo hišo, če pol sob sploh ni mojih so od drugih, zakaj moram kuhat za vse, če bi lahko sam za sebe, zakaj moram gret bajto za vse, če bi lahko ...prikaži več sam za sebe ogrel prostore, zakaj moram okolico hiše urejat sam če so še ostali pri hiši. Zakaj zakaj, a ja me ni ni problema, rad počnem taka dela.

  • jakec42 19:30 23.marec 2022.

    Ti delilniki so larifari,odprt imam samo en radiator,plačujem ,pa kot da imam odprte vse 4,pa pravijo da se grejem od sosedov,kaj pa če so sosedi tudi varčujejo kot jaz,od čega se potem grejem?