Pod streho > Varčna hiša
5482 ogledov

Ogrevanje tudi do 64 odstotkov dražje kot januarja

radiatorji Profimedia
V večini večstanovanjskih stavb po državi, ki so priključene na toplovode, se je ogrevalna sezona začela v teh dneh. Ponekod so cene toplote bistveno višje kot v pretekli kurilni sezoni.

V Ljubljani so ogrevalno sezono začeli 17. oktobra, ko je bilo, kot so sporočili iz Energetike Ljubljana, aktivnih že 80 odstotkov toplotnih postaj.

V Ljubljani cena enaka že od novembra lani

Cena toplote za sistem daljinskega ogrevanja ostaja nespremenjena že od lanskega novembra. Variabilni del cene toplote, ki je na računih izražen kot dobavljena toplota, znaša 96,47 evra/MWh z vključenim DDV. 

Glede na cene vseh energentov in emisijskih kuponov si v Energetiki Ljubljana prizadevajo za stroškovno najbolj optimalno proizvodnjo toplote. Optimizacije izvajajo tudi med vsakodnevno proizvodnjo, zato trenutno potreb po spremembi cene toplote za daljinsko ogrevanje Ljubljane ni, so še povedali. 

Izračunali so, da bo letni strošek 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja približno 822 evrov, kar vključuje vse dajatve in davek na dodano vrednost, za povprečno veliko hišo z 200 kvadratnimi metri pa 2695 evrov. 

V Celju cena višja za 19 odstotkov

V Celju so stanovalci v blokih, ki jih s toploto oskrbuje Energetika Celje, radiatorje prvič imeli tople 16. oktobra. Cena megavatne ure toplote z DDV, ki velja od 1. junija letos, je 84,92 evra in je za 19 odstotkov višja, kot je bila v pretekli kurilni sezoni. Delno je višja, ker od junija letos spet velja višja, 22-odstotna stopnja DDV, delno pa gre na račun podražitve toplote. 

Za dobro petino dražje tudi v Mariboru

V Mariboru so kurilno sezono začeli 17. oktobra, cena toplote pa je bistveno višja kot v Ljubljani in Celju. Za megavatno uro bodo Mariborčani plačali 131,51 evra z DDV. To je kar 22 odstotkov več kot v obdobju od januarja do konca prejšnje kurilne sezone, ko je cene zamejila država na 108 evrov za MWh z DDV (9,5 %). Približno 13.800 odjemalcev lahko tolaži le dejstvo, da je bila v vmesnem obdobju vse do 1. oktobra cena celo 155,79 evra za MWh. Letos novega povišanja cene v Energetiki Maribor ne napovedujejo. 

V Trbovljah cena za 64 odstotkov višja kot januarja

V Trbovljah, kjer so ogrevalno sezono začeli 18. oktobra, je cena toplote še višja kot v Mariboru. Za megavatno uro bo treba plačati 178,67 evra z DDV. To je približno 64 odstotkov višja cena, kot je veljala od 1. januarja do konca sezone, ko je bila cena navzgor omejena z vladnim odlokom. Po navedbah direktorja Igorja Glušiča naj bi bile cene letos za približno 28 odstotkov nižje kot lani. 

Komunala odjemalcem omogoča akontativno plačevanje, s čimer lahko breme visokih zneskov v ogrevalni sezoni porazdelijo na obdobje desetih mesecev od julija do aprila. Vendar se mora odjemalec za tak način plačevanja odločiti najkasneje junija. Tisti, ki tega niso naredili, bodo, kot so nam pojasnili na Komunali, to lahko naredili šele maja ali junija 2024. Do takrat pa bodo odjem toplote plačevali po dejanski porabi. 

Navedene cene toplote so cene variabilnega dela z DDV, ki pomeni ceno za prevzeto količino toplote. V končno maloprodajno ceno toplote pa se všteva še fiksni del, to je obračunska moč, ter prispevki, kamor spadata prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije in prispevek za energetsko učinkovitost.

Komentarjev 7
  • jakec42 09:49 19.oktober 2023.

    Komunala se bohoti,potrebno je plačati lenuhe!

  • Avatar jezeran
    jezeran 09:25 19.oktober 2023.

    Moje ogrevanje je malenkost cenejše kot lani, pa še začeli nismo

  • jazalen 08:53 19.oktober 2023.

    Neumnost je primerjati ogrevanje hiše s stanovanjem. Hišo lahko ogrevaš tudi s čim drugim razen plinom.