Slovenija
24824 ogledov

Razkrili vrtoglavo letošnjo ceno ogrevanja, župan in občani so besni

Trbovlje Občina Trbovlje Pogled na Trbovlje iz zraka.
Komunala cene ogrevanja nabila v nebo, občine pa ni obvestila. Obeta se zelo draga zima.

Lansko jesen in zimo so prebivalce Trbovelj jezile zelo visoke cene daljinskega ogrevanja. Za lanski november je eden naših bralcev za 54 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačal 356 evrov za komunalne storitve, od tega 278 evrov za ogrevanje in toplo vodo.

Položnice, s katerimi so se poravnale obveznosti za december, so bile še bolj "divje". Nekateri uporabniki so odšteli celo več kot 400 evrov, rekorder je plačal kar 519 evrov. Ljudje so fotografije položnic objavili na družbenih omrežjih in poželi splošno negodovanje nad komunalo.

Sredi januarja so razjarjeni prebivalci organizirali protest, po katerem je Komunala Trbovlje sprejela nekatere ukrepe in ublažila finančne udarce za odjemalce. Janaurja je cena toplotne energije v Trbovljah znašala 159,11 evra za megavatno uro brez davka, februarja se je spustila pod mejo 130 evrov. To je bila občutna pocenitev glede na oktober, ko je cena celo presegla 200 evrov na megavatno uro.

Težave lanske zime je aktualno vodstvo komunale, ki je svoj mandat začelo septembra 2022 (po polletnem mandatu začasne uprave), naprtilo prejšnji garnituri. Komunalne storitve v največjem zasavskem mestu so bile namreč že pred energetsko krizo zelo drage. Situacijo naj bi dodatno zaostrila domnevna napaka bivšega vodstva družbe. Takrat naj bi komunala spomladi in poleti zamudila s standardno nabavo energentov, ki jih je nato morala kupiti po precej višji ceni. Prejšnje vodstvo je temu oporekalo in trdilo, da so se energenti tudi v predhodnih letih kupovali v enakem obdobju, torej v začetku jeseni.

A očitno z novim vodstvom pod taktirko direktorja Igorja Glušiča ne bodo nastopile občutnejše spremembe. Pred dnevi je Glušič v pogovoru za radio Aktual Kum navedel predvidene cene ogrevanja za letošnjo sezono in močno razburil javnost. Cena za gospodinjstva naj bi znašala dobrih 146 €/MWh, kar je denimo dvakratnik cene v Ljubljani.

"Do podražitve bo prišlo predvsem zaradi uveljavitve stroškovne cene ogrevanja. Upali smo, da bo vlada RS tudi po koncu aprila podaljšala obdobje omejenih cen energentov, ki so veljale od januarja. Smo pa ohranili omejene cene tudi po preteku tega obdobja, v juniju in juliju. Od države še vedno nismo dobili povračila za omejene cene energentov, kar za nas pomeni okrog 450.000 evrov. Zato smo morali uveljaviti novo ceno, ki pa bo glede na lansko leto še vedno nižja za 28 odstotkov," je pojasnil Glušič in dodal, da je na ceno vplivala tudi zvišana stopnja DDV na energente, ki je začela veljati s koncem maja.

Občina obveščena iz medijev

Zoran Poznič | Avtor: Facebook Facebook

Zadnja poteza komunale je presenetila občinsko vodstvo na čelu z županom Zoranom Pozničem (na zgornji fotografiji). Slednji je lani ob prevzemu mandata kritiziral prejšnje vodstvo komunale. "Storjeno je bilo ogromno napak, prisotno je bilo veliko nestrokovnosti in odločitev čez palec. Uspešno popraviti zatečeno stanje ne gre čez noč, ampak zahteva svoj čas," je lani pozimi za Zon dejal Poznič.

Očitno tudi komunikacija z novim vodstvom ni idealna. Občino Trbovlje je Glušičeva napoved namreč šokirala. "Obveščamo, da smo bili iz medijev, tako kot ostali občani, seznanjeni s povišanjem cen daljinskega ogrevanja. Da o tem nismo bili obveščeni s strani vodstva Komunale Trbovlje, se nam zdi nedopustno. Ne vodstvo komunale, ne nadzorni svet, lastnika o podražitvah oziroma uskladitvah nista obvestila," so zapisali na občini. Z morebitnimi nadaljnimi koraki še niso seznanili javnosti.

Po objavi intervjuja z Glušičem so na družbenih omrežjih vzniknili številni jezni komentarji na račun vodstva komunale. Svoj gnev je na radiu v sredo izlil tudi župan Poznič, ki je dejal, da je občina kot lastnica izgubila zaupanje v upravo komunalnega podjetja.

"Ker Občina Trbovlje in župan nimata nikakršnih vzvodov na formiranje cen komunalnih storitev, nas skrbi, kaj se bo v prihajajočih mesecih še dogajalo s cenami drugih storitev komunale, poleg ogrevanja," je za Aktual Kum povedal Poznič.

"Če bo potrebno, bo Občina Trbovlje zagotovila pomoč pri plačevanju položnic na podoben način kot lansko zimo in ukrepala v okviru svojih pristojnosti. Občina bo storila vse, da olajša življenje Trboveljčank in Trboveljčanov," je še dodal župan.

Energetska preteklost

Trbovlje dimnik TET | Avtor: Profimedia Profimedia

Trbovlje imajo ob Mariboru, Novi Gorici in Jesenicah že dolgo najdražje daljinsko ogrevanje v Sloveniji, kar je prava ironija. 

Gre za mesto, ki je prav zaradi energetike doživelo razcvet in v preteklih desetletjih pošiljalo velike količine energije po vsej Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji. Za nameček v spodnjem delu mesta, sredi starih "rudarskih Trbovelj", stoji Toplarna Polaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • libris5555 20:44 07.september 2023.

    Jesen bo lepa. Ples greje, zato bomo pozimi plesali po taktirki premiera.

  • Avatar pantani
    pantani 06:14 07.september 2023.

    Kot sem napovedal,jesen bo vroča,je pa to odvisno od nas samih,do katere mere se bomo pustili!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:02 07.september 2023.

    Noro! A to ni nobenega nadzora, da se cene lahko postavljajo kot se komu zljubi? Bo zanimivo, ker bo treba poplačati vse kovid in poplava pufe, lupilo se bo pa nas male ljudi.

Sorodne novice