Pod streho > Varčna hiša
16592 ogledov

Cene energentov: Kdo se bo letos ogreval dražje in kdo cenejše?

ogrevanje Profimedia
Pregledali smo cene energentov in ugotovili, da so nekateri precej cenejši kot lani poleti in jeseni, drugi pa so dražji ali pa so cene podobne lanskim.

Trg z energenti za ogrevanje se je v zadnjih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani precej umiril. Za električno energijo in zemeljski plin še vedno veljajo z vladno uredbo regulirane najvišje dopustne cene, ki bodo takšne ostale vse do konca leta.

Višji DDV je podražil elektriko in plin

Sprememba, ki nekoliko vpliva na ceno, je le ta, da za oba energenta od 1. junija letos ponovno velja višja, 22-odstotna stopnja DDV, in ne več 9,5-odstotna stopnja. Zaradi tega se je povprečna cena za kilovatno uro električne energije dvignila iz 0,18 na 0,20 evra. Zemeljski plin pa se je v povprečju podražil iz 0,108 na 0,118 evra za kilovatno uro. 

Kurilno olje občutno cenejše kot lani

Vlada regulira tudi cene kurilnega olja. Vsakih 14 dni cene izračunajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in določajo trošarino, hkrati pa so z vladno uredbo tudi omejili najvišjo dovoljeno maržo trgovcev. Pri ekstra lahkem kurilnem olju je ta omejena na 0,08 evra na liter. Tako je cena kurilnega olja od 18. julija do vključno 31. julija določena pri 1,081 evra za liter brez prevoza. Cena s prevozom je približno 1,11 evra za liter, odvisno od ponudnika.  

Cena kurilnega olja je bila lani v enakem obdobju precej višja, saj je bilo treba za liter s prevozom vred v povprečju plačati 1,582 evra. Septembra je cena padla na 1,33 evra. Gospodinjstva, ki zaloge tega energenta obnavljajo zdaj, plačala bistveno manj, kot lani. Pri 1000 litrih je prihranek v primerjavi z julijem lani približno 470 evrov, v primerjavi s septembrom pa približno 230 evrov.

Napoved o nižjih cenah peletov se še ni uresničila

Za druge energente, to so peleti in drva, se cene oblikujejo na trgu. Lani so bila nihanja, predvsem pa rast cen teh dveh energentov, zelo velika. Že lani julija je cena ene tone peletov presegla vrednost 500 evrov, avgusta in septembra pa so se cene povzpele krepko okoli 670 evrov. Po novem letu so cene začele padati, v drugi polovici aprila je bilo eno tono peletov razreda A1 možno kupiti že za od 360 do 400 evrov. Takrat smo poročali, da eden od slovenskih proizvajalcev peletov napoveduje dodatne padce cen, zato se kupcem splača počakati. 

Za zdaj se to ni uresničilo. Peleti se od aprila do zdaj niso podražili le za znesek višjega DDV, saj so cene zrasle več, kot predstavlja ta razlika. Glede na aprilske cene bi morala biti cena z upoštevanjem višjega DDV zdaj od 400 do 445 evrov, a se, kot smo ugotovili pri pregledu ponudbe pri več dobaviteljih, te gibljejo od 465 do 495 evrov. 

Kljub temu pa bodo gospodinjstva, ki se za nakup peletov odločajo zdaj, za eno tono nekaj 10 evrov manj kot julija lani, in približno od 170 do 200 evrov manj kot lani tik pred začetkom kurilne sezone. Očitno pa je vlak z nižjimi cenami, ki so veljale aprila, že odpeljal. 

Cena drv približno enaka kot lani

Drva so letos cenejša, kot so bila lani septembra, cena je podobna kot lani julija. Pri trgovcih je bila cena prostorninskega metra lani julija 132 evrov, septembra je narasla že na 168, zdaj pa jih ponujajo za 130 do 140 evrov. Cena pri lastnikih gozdov pa je letos med 75 in 100 evri, kar je malo dražje kot lani. 

Če povzamemo, se bodo nekoliko dražje, vsaj od oktobra do novega leta, grela tista gospodinjstva, ki uporabljajo električno energijo in zemeljski plin. Kaj jih čaka v drugem delu zime, ni znano, saj se ne ve, kaj bo s cenami, ko regulacija ne bo več veljala. Po približno enaki ali malce višji ceni se bodo greli tisti, ki uporabljajo drva, stroški ogrevanja pa bodo nižji v gospodinjstvih, ki se ogrevajo na kurilno olje in pelete.  

Komentarjev 8
  • sandi76 19:55 01.avgust 2023.

    Lepo nas vlečejo za nos. Pred leti so nas pripeljali na premog, nato je bil premog out in kurilec in , nato se je pojavil plin in so nas prepričevali, da je bolj oh in joh, pa eko, pa še ...prikaži več kaj. Po plinu so nas napeljevali na sekance, pa pelete , pa drva pa..., sedaj smo pri toplotnih črpalkah, ki jih reklamirajo na veliko. Človek dobi občutek, da nobena država nima neke trajnostne in zanesljive politike na področju ogrevalne tehnologije. Podobno kot s solarnimi paneli, ki jih danes omejujejo.

  • Avatar pantani
    pantani 09:26 31.julij 2023.

    Predpriprava na jesen,ko bo dvig cen v vseh panogah enormen!!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:24 31.julij 2023.

    Veliko ljudi gre na toplotne črpalke,zato bo elektrika kmalu dražja kot plin.Še ponujali ga bodo.