Pod streho > Varčna hiša
56147 ogledov

Proizvajalec peletov: To se bo letos zgodilo s cenami

razno 16.01.14. peleti, foto: shutterstock Shutterstock
Cene peletov so v primerjavi s cenami lani poleti in jeseni precej padle. Eden od slovenskih proizvajalcev peletov napoveduje, da bo letos trg normalen in svetuje, da z nakupi naj ne hitimo.

Cene peletov so v primerjavi z lani padle. Trenutno lahko eno tono peletov razreda A1 kupimo že za nekaj več kot 360 evrov, večina cen pa je nekje do 400 evrov. 

Znižanje je precejšnje, če se spomnimo, da je bila cena ene tone lani avgusta in septembra 600 evrov in več. V jesenskih in zimskih mesecih je ostala približno na tej ravni, zato se je vlada tudi odločila, da nakupe subvencionira. Že konec februarja letos pa je padla na približno 430 evrov za tono

Vsi, ki se ogrevajo na pelete, se zdaj verjetno sprašujejo, ali zalogo za naslednjo zimo kupiti zdaj, ali čakati, če bodo cene v prihodnjih mesecih še padle. 

Načeloma je do lanske ekstremne podražitve, ki naj bi jo po besedah proizvajalcev in prodajalcev pelet poganjala splošna rast cen energentov, žagovine in stroškov dela, veljalo, da je cena peletov običajno najnižja takoj po zaključku kurilne sezone, maja in junija, nato poleti nekoliko zrastejo, vrh dosežejo oktobra in novembra in naslednjič februarja. Bo letos tudi tako?

Cene so bile lani visoke zaradi panike

Lani smo bili priča veliki anomaliji na trgu, po besedah Davida Špeha iz Biomase, kjer na leto proizvedejo 15.000 ton peletov, je cene poganjala panika. 

Kot je povedal na nedavnih Dnevih energetike, ki jih organizirajo Finance, so lani po vsej Evropi govorili, da ne bo dovolj energentov. Maja se je zato zelo povečalo povpraševanje po peletih. 

Opisal je tipičnega kupca, ki v normalnih razmerah pri njih kupuje pelete. Običajno mu jih dostavljajo postopno, prvo tono kupi avgusta, decembra dokupi dve toni, januarja še eno in morda, odvisno od zime, še eno aprila. 

Lani pa je bilo drugače, kupec je že maja naročil pet ton in jih zahteval takoj. Tako so maja in junija prodali celoletno proizvodnjo, peletov pa je bilo na trgu štirikrat manj, kot je bilo povpraševanja, zato so cene poskočile.  

Za vse skupaj pa so krivi, tako Špeh, mediji, ki so paniko povzročili. Šlo je za medijsko kolobocijo, za katero je prepričan, da ni bila naključna. Vplivala je na vse energente, na koncu pa se je izkazalo, da nikjer ni bilo kolapsa, zimo smo preživeli, je še dodal. 
Tudi kupci peletov so po Špehovem mnenju spoznali, da je lani cena zelo zrasla izključno zaradi panike. Kot je povedal, so ugotovili, da dlje, ko bodo čakali, nižja bo cena, in prav je tako. 

Napoveduje, da bodo naslednjo zimo razmere na trgu peletov zelo normalne. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Boschtjan Zupanchich 06:44 25.april 2023.

    HINAVCI SO SE SKLICEVALI NA DRUGE PODRAŽITVE, SAMO DA SO UPRAVIČEVALI SVOJ POHLEP IN STRAH !!! ! !!! Kmalu se jim bo zasukalo, ker bodo ti majhni sunki Krize narasli v Mega-Krizo do "neba" , in šele takrat se bodo ...prikaži večo zavedeli, da so samo poslabševali situacijo .

  • Avatar jezeran
    jezeran 17:00 24.april 2023.

    Pojma nima nihče kaj bo s peleti, če bodo v BIH zoper ustavili izvoz bo štala. Prav tako se ne ve koliko jih je v tujini šlo iz plina na pelete, seveda tisti ki ne morejo na TČ. Tako da ...prikaži več vse je kot Nostradamusove napovedi, nekaj se uresniči ali pa tudi ne

  • sam1 15:39 24.april 2023.

    Cca 7-8 ton za družinsko hišo letno +stroški elektrike,pa gre 4 jurčke samo v ogrevanje,če seveda ne crkne kaj na peči ali instalaciji......