Pod streho > Varčna hiša
11376 ogledov

Aplikacija deluje: Končno lahko oddate vlogo za to subvencijo

ogrevanje Profimedia
Od danes lahko na spletni strani Borzena končno oddate vlogo za pridobitev subvencije za nakup lesnih peletov.

Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki je podlaga za uveljavitev in izplačilo subvencije za lesne pelete, ki jih gospodinjstva uporabljajo za ogrevanje, je bil v državnem zboru sprejet še 9. decembra. Približno en mesec in pol kasneje, je bila sprejeta še uredba o subvencijah za nakup lesnih peletov. Nato je imel Borzen, ki bo vloge sprejemal in izplačeval subvencije, še 30 dni časa, da pripravi aplikacijo za oddajo vlog. 

Kot navajajo na Borzenu, je oddaja vloge možna od 6. marca dalje. Gospodinjstva, ki so upravičena do subvencije, bodo vloge predvidoma lahko vložila vse do 31. maja 2023. 

denar bankovci Energetska draginja Pod streho Subvencije za ogrevanje: preden bodo izplačane, bo poletje

Spomnimo, da so do subvencije za lesene pelete upravičena gospodinjstva, ki imajo vgrajeno kurilno napravo na lesne pelete in so v obdobju od 1. septembra do 31. decembra lani kupila pelete za ogrevanje svojega gospodinjstva v Sloveniji. Upravičenec lahko dobi subvencijo za eno vgrajeno kurilno napravo za nakup največ pet ton lesnih peletov, za vsako tono 100 evrov. Če v stavbi več gospodinjstev uporablja isto kurilno napravo, vložijo le eno vlogo za pridobitev subvencije.

Priloge, ki jih je treba predložiti:

  • fotografijo naprave, iz katere je vidna lokacijo kurilne naprave v prostoru ali račun za vgrajeno kurilno napravo (vsebuje naslov naprave) na pelete ali dokazilo o opravljeni dimnikarski storitvi (vsebuje naslov naprave) za to napravo; 
  • račun o nakupu peletov, ki mora biti izdan v obdobju od 1. septembra do 31.  decembra 2022, na njem morajo biti razvidni naziv, matična ali davčna številka prodajalca, količina peletov, datum nakupa, datum dobave in cena; če je bilo opravljenih več nakupov za različne količine peletov, se pošljejo vsi računi v eni prilogi;
  • potrdilo o plačilu računa, kar upravičenec dokazuje z veljavnim računom, če je iz njega razvidno, da je bil plačan, plačan z gotovino, kartico VISA, mastercard, lahko pa priloži potrdilo o opravljenem plačilu, bančni izpisek plačila ali potrdilo prodajalca, da je bil račun plačan. 
peleti Cene energentov Pod streho Končno subvencije tudi za pelete, a ne za vse ogrevanje Ogrevanje Pod streho Trgovci spuščajo cene, zdaj kupujte nove zaloge!
Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:41 05.marec 2023.

    Diskriminatorno. Kaj pa tisti ki se ne ogrevamo na pelete?