Pod streho > Varčna hiša
40143 ogledov

Trgovci spuščajo cene, zdaj kupujte nove zaloge!

ogrevanje Profimedia
Medtem ko ceni elektrike in zemeljskega plina ostajata enaki, so se drugi najpogosteje uporabljani energenti za ogrevanje pocenili.

Čeprav je vlada s sprejemom spremembe uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo trošarino za plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje) povišala iz 0,116 evra/liter na 0,12190 evra/liter, bo ta energent v naslednjem 14-dnevnem obdobju cenejši, cena bo 1,078 evra na liter. To je že drugo zaporedno znižanje cene, ki jih vlada izračunava na podlagi metodologije, ta temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. 

Ekstra lahko kurilno olje se je od septembra lani, ko je bila cena za liter 1,327 evra, pocenilo za skoraj 19 odstotkov. V tem obdobju so se pocenili tudi peleti in drva. Le cene električne energije in zemeljskega plina ostajajo zaradi regulacije, ki jo je lani poleti sprejela vlada, enake.

Zemeljski plin spet dražji od peletov

Razmerja med cenami posameznih energentov so zdaj nekoliko drugačna, kot so bila septembra lani. Še vedno je daleč najdražje ogrevanje neposredno z električno energijo, sledi ogrevanje s kurilnim oljem. Ogrevanje z zemeljskim plinom je zdaj, ko so ponudniki v povprečju cene pelet znižali za tretjino, ponovno dražje od ogrevanja na pelete. Najcenejše ostaja ogrevanje na drva, je pa cena teh padla precej manj kot cena pelet in kurilnega olja, v povprečju zgolj za 10 odstotkov. 

Pri cenah drv smo upoštevali cene pri trgovcih z energenti, kjer so te precej višje, kot jih lahko kupimo neposredno pri kmetih, na podeželju se cena za prostorninski meter giblje od 75 do 90 evrov, v urbanih središčih pa od 110 evrov naprej. 

V tabeli so izračuni, v katerih smo poleg cene posameznega energenta, upoštevali tudi njegovo kurilno vrednost in izračunali, kolikšna je cena končne in glede na povprečno učinkovitost posamezne vrste kurilne naprave cena koristne energije. 

Za cene pelet, drv in kurilnega olja je praviloma značilno, da so tik pred koncem kurilne sezone in v prvih mesecih po tem nižje, rasti pa začnejo poleti in jeseni tik pred kurilno sezono običajno dosežejo vrh. Zato je zdaj morda čas za nakup nove zaloge za prihodnjo zimo.

radiator, ogrevanje Cene ogrevanja Pod streho Položnice za ogrevanje tudi za 46 evrov nižje. To so podrobnosti.
Komentarjev 4
  • Boris 09:00 01.marec 2023.

    Ah, ta marketing .... spet hočejo ovčke prignat na molzenje ... kar lepo si naj vtaknejo pelete nekam, če so jih posilno podražili lani. Smo greli na elektriko.

  • 4krogci 08:41 01.marec 2023.

    Bukova drva 150€ na prm?? A ste vi normalni??? 150€ stane strosek (hrana,pjaca,goivo,prevoz) za 4zime v lastnem gozdu….pol pa hocejo met za en metr 150€? Ja da nebi res! Pri drvih vse kar je cez 80€ z prevozom skupi na ...prikaži več meter je predrago in se potem splacajo vse druge vrste ogrevanja!