Pod streho > Varčna hiša
2807 ogledov

Položnice za ogrevanje tudi za 46 evrov nižje. To so podrobnosti.

radiator, ogrevanje Profimedia
V Mariboru se bo položnica za ogrevanje in toplo vodo tipičnega stanovanja znižala iz 186 na 140 evrov. Za podobno veliko stanovanje v Trbovljah bo cena ogrevanja, brez tople vode, 34 evrov.

Na novinarski konferenci vlade je minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer predstavil včeraj sprejeti uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja in uredbo o subvencijah za nakup lesnih peletov, za kateri je poudaril, da sta hitri odziv vlade na izjemno visoke cene za ogrevanje v nekaterih delih Sloveniji. 

Omejitev cen zemeljskega plina ni bila dovolj

Pri analizi cen toplote iz daljinskega ogrevanja so ugotovili, da lanska oktobrska zamejitev cen zemeljskega plina kot vstopnega energenta za proizvodnjo toplote v daljinskih sistemih v nekaterih mestih ni dala pravih rezultatov, zato so po hitrem postopku, čez vikend, kot je poudaril, sprejeli uredbo, s katero so od 1. januarja do 30. aprila letos zamejili cene variabilnega dela toplote iz daljinskega ogrevanja. 

Kljub temu pa je minister pozval poslovodstva distributerjev daljinske toplote in lokalne skupnosti, naj še naprej izvajajo programe pomoči in dodajo nove, za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev. 

Dodatni 15-odstotni popust v Trbovljah

Direktor Komunale Trbovlje Igor Glušč je potrdil, da je v mestu približno dva odstotka gospodinjstev, v katerih stroški za ogrevanje in toplo vodo znašajo od 300 do 400 evrov, in pozval vse, naj se po pomoč obrnejo na občino in tudi na komunalo, saj obstaja več možnosti pomoči, med drugim tudi obročno plačevanje položnic. 

Hkrati je sporočil, da so se odločili, da bodo kljub zamejenim cenam za variabilni del toplote vsem gospodinjstvom na ceno ogrevanja priznali še dodatni 15-odstotni popust za mesec januar, ko bo zaradi nižjih temperatur raba energije za ogrevanje večja. Cena zgolj ogrevanja, brez tople vode, 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja v bloku, ki je energijsko učinkovit, naj bi bila po njegovih besedah 34 evrov.

V Mariboru ceneje približno 22 odstotkov

Vlada se je hitro odzvala na specifične probleme lokalnih skupnosti, je poudaril Boris Novak, direktor Energetike Maribor, in dodal, da bodo položnice za ogrevanje in toplo vodo v Maribor nižje za približno 22 odstotkov. V 53 kvadratnih metrov velikem stanovanju lahko namesto 145 evrov, pričakujejo strošek 109 evrov, v 69 kvadratnih metrov velikem stanovanju pa naj bi znesek na položnici padel iz 186 na 140 evrov, je še pojasnil. 

Vlogo lahko oddate tudi po pošti

Pomembna novost, ki jo je minister Kumer izpostavil pri subvenciji za nakup peletov, pa je ta, da bo vlogo možno oddati tudi po klasični pošti in ne zgolj prek aplikacije, kot je bilo sprva mišljeno. Borzen, ki bo subvencije izplačeval, mora do 24. februarja vzpostaviti aplikacijo in vsa navodila za oddajo vloge, je še povedal minister. Spomnimo, vsi, ki so pelete kupili v odbobju od 1. septembra do 31. decembra lani, in izpolnjujejo pogoje iz nove uredbe, lahko za vsako kupljeno tono dobijo 100 evrov subvencije. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.