Pod streho > Varčna hiša
17048 ogledov

Lani so prodajali vlažna, letos pa plesniva in trhla drva, pa to še ni vse

drva Profimedia
Zaradi nepravilnosti, ki so pri tržnem pregledu lani odkrili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, so letos drva testirali.

„Letos smo kakovost drv, ki jih v slovenskih gospodinjstvih še vedno zelo pogosto uporabljajo, preverili na testu. Tokrat ni bilo težav s presežno vsebnostjo vlage, izkazalo pa se je, da je lahko na paleti precej manj drv, kot je navedeno, na nekaterih polenih je bila opazna tudi plesen. Čemu pripisati slabo napolnjenost palete – zgolj površnemu zlaganju ali težnji ponudnika za dobičkom? Ne prvi ne drugi razlog ne upravičujeta tega, da potrošnik dobi manj, kot je naročil in plačal,“ menijo na ZPS.

Opazili so plesen in trohnobo

Drva na testu težav z vsebnostjo vode tokrat niso imela in prav vsi vzorci so se uvrstili v kakovostni razred A1. "Smo pa na več polenih opazili površinsko plesen, čeprav je bila vsebnost vode ustrezna. Sklepamo, da se je njihova površina navlažila med neustreznim skladiščenjem, vlažna površina pa je idealno gojišče za nastanek plesni in gliv," je izpostavila Barbara Primc z Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Plesen je sicer površinski pojav, ki ne vpliva na kalorično oziroma kurilno vrednost. Ravno nasprotno je v primeru trohnobe, kjer glive razkrajajo lesno substanco. Pri nobenem vzorcu sicer nismo odkrili več kot pet odstotkov polen z vidno trohnobo, kar je meja za kakovostni razred A2."

"Z vidika vpliva na zdravje pa je vnašanje plesnivih polen v kurilnico ali celo v bivalne prostore, če jih kurimo v kaminu, lahko problematično."

Premalo drv na paleti

Drva so na voljo na paletah različnih dimenzij, največkrat 1,7 ali 1,8 prostorninskega metra (prm), najmanjša je 1 prm. Koliko drv je v resnici na paleti, je odvisno od načina zlaganja in izkazalo se je, da ponudniki precej slabo zapolnijo prostor, ki ga omogoča paleta.

Odstopanja so bila precejšnja, v enem primeru je 'manjkalo' kar 22 odstotkov drv.

"V laboratoriju smo vsa drva s palete preložili na posebno stavo poznanih dimenzij in tako dobili podatek o dejanski količini prostorninskih metrov drv. Izmerjeno količino smo nato primerjali z efektivno prostornino (notranje dimenzije) palete. Odstopanja so bila precejšnja, v enem primeru je 'manjkalo' kar 22 odstotkov drv,“ je opozorila Barbara Primc in dodala: "Glede na to, da se cena za prostorninski meter drv na paleti brez dostave giblje od 87 pa do 105 evrov, lahko hitro izračunamo, da manjko drv na paleti ceno dvigne tudi za več deset evrov na paleto."

drva | Avtor: Profimedia Profimedia
Preverjali so štiri pomembne parametre

Preverjali so bukova drva pri sedmih večjih trgovcih in spletnih ponudnikih,  na testu pa jih je zanimala vsebnost vode (35 odstotkov ocene), razmerje med izmerjeno in teoretično količino (30 odstotkov ocene), prisotnost trohnobe in plesni (25 odstotkov) ter označenost (deset odstotkov). 

V kakovostni razred A1 se lahko uvrstijo le drva, ki nimajo vidne plesni in7ali trohnobe, če je ta prisotna na več ko petih odstotkih posameznih plen, pa drva spadajo v kakovostni razred B.

Pri označevanju drv navedbe na embalaži niso obvezne, vendar so pri ZPS kljub temu preverili, kateri podatki so potrošniku na voljo. „Tako smo preverili, ali so potrošniku na embalaži/računu/dobavnici na voljo t. i. normativni podatki (izvor in poreklo lesa, drevesna vrsta, vsebnost vode, dolžina in premer polen, prostornina) in informativni podatki (kalorična vrednost, način sušenja – na zraku ali umetno, trohnoba in plesen, razcepljenost polen).“

drva Kurite z drvmi? Pod streho Takole trgovci goljufajo kupce pele Ogrevanje Pod streho Ogrevanje na pelete in drva je smiselna izbira
 
 



 
 

Komentarjev 5
  • Brnica 14:01 17.oktober 2020.

    Če hočemo izboljšati zrak, bi moral zakonodajalec sprejeti predpis, da trgovci prodajajo samo suha drva oz. da so drva vlažna manj kot 20 %, da jjih lahko kuriš. Pripravljalci drv dajo sveža drva na paleto tako, da so drva v ...prikaži več sredini skoraj vsa plesniva in je tako uporabnih le polovica za to kurilno sezono. Takšne sem dobila tudi letos pri Jagru, pa čeprav je njihov trgovec zatrdil, da mi bodo dostavili takšna drva, da jih bom lahko kurila. Vendar temu ni bilo tako.

  • maksim 10:46 16.oktober 2020.

    Sem ugotovil, da v nekaterih trgovinah zaposleni dajo na stran iz vsake palete polena. Lahko, da si odpeljejo takoj ali čakajo da se nabere večja količina. Če se pritozis ti povejo pejt drugam, če ti ne paše. Živa resnica, doživel.

  • sandi76 09:52 16.oktober 2020.

    Precej čudnih drv so mi že prodali. Od manjše količine, preveč vlage, v sredini čisto drugačen les manjših dimenzij itd. , skratka, kupce vlečejo za nos na več načinov !