Pod streho > Varčna hiša
23203 ogledov

Letos soglasja za sončne elektrarne zavračajo kot po tekočem traku, največ tu

Sončna elektrarna Profimedia
Ponekod zavrnejo že več kot polovico vlog za soglasja za priključitev samooskrbne sončne elektrarne.

Zadnje poročilo SODO o številu izdanih soglasij in priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn v prvih dveh mesecih letos potrjuje, da je zanimanje za naložbe v proizvodnjo električne energije iz sonca še vedno veliko, vendar pa v povprečju nekoliko manjše kot lani. 

Pet distribucijskih podjetij je letos januarja in februarja skupaj prejelo 3557 vlog, v povprečju skoraj 1800 na mesec, lani pa so na mesec prejeli skoraj 2500 vlog. Da gre za padec števila vlog in posledično za manjše zanimanje za postavitev samooskrbne sončne elektrarne, ne moremo sklepati, saj podatki za dva meseca niso dovolj. 

Na Štajerskem jih zavrnejo več kot pol

V prvih dveh mesecih letos so distributerji izdali nekaj več kot 3000 soglasij za priključitev, zavrnili ali delno zavrnili, kar pomeni, da je možna priključitev omejene moči naprave, pa so jih 913. Delež zavrnjenih vlog je 25,7-odstoten in v primerjavi z lani, ko je bil skoraj 20-odstoten, raste. 

Največ vlog za izdajo soglasja so letos prejeli v Elektru Ljubljana in Elektru Celje, skoraj po 1000, najmanj pa v Elektru Primorska in Elektru Gorenjska, niti po 400. 

Največji delež zavrnjenih vlog tako kot lani tudi letos beležijo v Elektru Maribor. Lani so zavrnili približno tretjino vlog, v prvih dveh mesecih letos pa je delež precej narasel, saj so jih zavrnili več kot polovico. Kar 472 od 900 prispelih vlog. 

sončne elektrarne soglasja | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Delež zavrnjenih vlog raste tudi drugod

Več vlog so letos zavrnili tudi na območju Elektra Celje, in sicer 17 odstotkov, lani je bil ta delež nekaj več kot 10 odstotkov. Delež zavrnjenih vlog pa se je povečal tudi na Primorskem, kjer so letos zavrnili skoraj osem odstotkov vlog, medtem ko je bil lani ta delež nekaj več kot triodstoten. 

Delež zavrnjenih vlog se je za spoznanje zmanjšal v Elektru Ljubljana, kjer so lani zavrnili 24,3 letos pa 23,8 odstotka prispelih vlog, na območju Gorenjske pa ostal približno enak kot lani, nekaj več kot triodstoten.  

sončne elektrarne priključitev | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
V prvih dveh mesecih letos so na omrežje priključili nekaj več kot 2500 samooskrbnih sončnih elektrarn, približno 300 pa jih na priključitev še čaka. 

Do konca leta naj bi priključili za 220 MW novih sončnih elektrarn

Po zadnjih podatkih PV portala, ki deluje pod okriljem ljubljanske fakultete za elektrotehniko, je v omrežje priključenih 30557 sončnih elektrarn s skupno močjo 632 MW (upoštevane so vse, ne le samooskrbne), kar predstavlja 322 vatov na prebivalca. Lani se je skupna moč sončnih elektrarn povečala za 35 odstotkov oziroma za 164 MW, od tega kar 154 MW predstavljajo samooskrbne sončne elektrarne. Moč na prebivalca se je povečala za 45 odstotkov ali 100 vatov. 

Na PV portalu ocenjujejo, da bo skupna moč letos priključenih sončnih elektrarn znašala približno 220 MW, kumulativna moč pa bo ob koncu leta 850 MW. 

katarina.n.mal@styria-media.si

Komentarjev 20
  • fenix09 05:57 13.april 2023.

    Kaj komplicirate... Pred leti sem se odločil izi samooskrno z elektriko. Napeljal fotovoltaiko, elektroniko in zbiralnik. Poklical elektrodistributerja, da me odklopi in problem rešen. No malo se je zapletlo pri distributerju, a sem eleganto rešil zadevo... Kakšna soglasja... Težko pridete ...prikaži več do papirjev, napeljete si elektrarno, jo pošiljate v omrežje in operatrji vas "nategujejo". Bravo.

  • Kmodri 18:15 12.april 2023.

    To Butale! Saj je dovolj denarja pobranega ki omrežnin!

  • franc078 12:13 12.april 2023.

    Levi in desni židovski nastavljenci v vseh podsistemih države kradejo že 78 let intenzivno na manj intenzivno podlago že skoraj 2000 let!!!