Pod streho > Varčna hiša
2193 ogledov

Ministrstvo odgovornost za visoke cene v blokih prelaga na upravnike

cene zemeljskega plina Profimedia
Lastniki stanovanj v blokih, ki so priključeni na skupne kurilnice, in zato spadajo med velike odjemalce, rezultat tega pa so še višje cene zemeljskega plina, pričakujejo, da jih bodo izenačili z majhnimi odjemalci. Na pristojnem ministrstvu menijo, da to ne bi bistveno vplivalo na ceno.

Višje cene zemeljskega plina in s tem ogrevanja so prizadele proračun marsikaterega gospodinjstva. Še posebej podražitve na svetovnem trgu občutijo veliki odjemalci, med katere spadajo tudi lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah s skupno kurilnico, njihov odjem pa je večji od 100.000 kWh. 

Ne glede na to, da gre za gospodinjstva, jih zgolj dejstvo, da se ogrevajo iz skupne kurilnice in ne iz posameznih etažnih plinskih kotlov, uvršča med velike odjemalce. Spomnimo, za njih pogodbe o dobavi z dobavitelji plina sklepajo upravniki. Ker gre za velik odjem, pa dobavitelji plin na trgu zakupijo šele po sklenitvi pogodbe, običajno letne, po ceni, ki v tistem trenutku velja na trgu. Sploh v zadnjem času rasti cen energentov so tako končne cene, ki jih plačujejo v takšnih blokih precej višje od cen, ki jo plačuje lastnik v sosednjem bloku, ki ima svoj etažni plinski kotel. 

Lastniki stanovanj in upravniki zato pričakujejo, da bodo odgovorni proučili razmere in tudi v blokih s skupnimi kurilnicami lastnikom omogočili odjem po cenah malih odjemalcev. 

Odziv ministrstva ni spodbuden

Pristojno ministrstvo za infrastrukturo se je odzvalo na njihova pričakovanja. V skladu z evropsko direktivo se cena plina na trgu oblikuje prosto, kar pomeni, da se odjemalec in dobavitelj dogovorita zanjo. Pri sklepanju pogodb o dobavi se loči med majhnimi odjemnimi mesti, kamor spadajo posamezni gospodinjski odjemalci in mali poslovni odjemalci do 100.000 kilovatnih ur odjema letno ter večjimi odjemnimi mesti.

Pri večjih odjemalcih so pogodbene cene plina višje, zato dobavitelji navadno šele po podpisu pogodbe za oskrbo s plinom kupijo plin za te odjemalce na plinskem vozlišču. Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da je čas nakupa izredno pomemben, kar je v tej kurilni sezoni še posebej močno izpostavljeno.

Odgovorni upravniki so pravočasno zagotovili ugodne cene

"Odjemalci plina oz. upravniki v njihovem imenu na večjih odjemnih mestih imajo tako dodatno odgovornost, da poskrbijo tudi za pravilen čas nakupa plina. Glede na situacijo je verjetno kar nekaj večjih odjemalcev plina, kljub očitnim trendom dvigovanja cen plina čez leto, zamudilo pravi čas nakupa ali pa so upali na padec cen v zadnjem delu leta, kar pa se ni zgodilo," so opozorili.

Kot so pojasnili na ministrstvu, se posledično v letošnji kurilni sezoni pojavljajo tudi znatne razlike v strošku za dobavljen plin med končnimi odjemalci, ki so lahko tudi sosedje in imajo enako porabo plina za ogrevanje.

Tako so upravniki, ki so odgovorno in pravočasno pristopili k pridobivanju ponudb, tudi za leto 2022 uspeli zagotoviti ugodno ceno za oskrbovana gospodinjstva. Tisti upravniki, ki tega niso storili, so bili v zadnjem četrtletju 2021 izpostavljeni nakupu plina po višjih cenah.

Umestitev med gospodijske odjemalce ne bi vplivala na ceno

"Iz opisanega postopka delovanja plinskega trga je razvidno, da umestitev skupnih kurilnic med majhne odjemalce nikakor ne bi pripomoglo k znižanji cen za te odjemalce, kakor tudi ne bi prispevalo k stabilnemu delovanju plinskega trga. Tak pristop tudi ni predviden v evropski zakonodaji," so pojasnili na ministrstvu.

Smer, ki jo namreč zasleduje tudi nova evropska plinska direktiva, katere osnutek je bil objavljen 15. decembra lani, so aktivni in odgovorni odjemalci, kar v primeru skupnih kurilnic še posebej naslavlja upravnike večstanovanjskih stavb oziroma kurilnic, ki bodo tudi v prihodnje morali angažirano in aktivno slediti možnostim optimalne in cenovno ugodne oskrbe s plinom, so še zapisali na ministrstvu.

Odbor za delo pozval vlado k ukrepanju

Te pereče teme so se pred dnevi dotaknili tudi na odboru za delo v državnem zboru, ko so obravnavali predlog zakon o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine, ki so ga sicer zavrnili. So pa člani odbora sprejeli sklep, ki nalaga vladi, da v najkrajšem možnem času pripravi razlago področne zakonodaje, kjer bo jasno razvidno razlikovanje med gospodinjskimi in poslovnimi odjemalci. Tako bodo tisti odjemalci, ki energente uporabljajo za ogrevanje svojih gospodinjstev, obravnavani kot gospodinjski odjemalci. 


 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 09:22 22.januar 2022.

    Ministrstvo za okolje je spodbujalo posameznike ,ki so imeli lastna kurišča naj se priklopijo na skupinsko ogrevanje kot je ENERGETIKA MB ,ki ima proste kapacitete in ugodno ceno ogrevanja . Torej kdo laže ?

  • Avatar karjola
    karjola 07:46 22.januar 2022.

    Dejte zapret ventile radiatorjev in stem prisiliti kurilnice v ustavljanje njihovih kotlov. Namestite si klime in bojlerje in s tem postanite neodvisni od vsiljenega ogrevanja.