Pod streho > Varčna hiša
43703 ogledov

Na računu za elektriko prvič podatek, koliko preveč plačujete

elektrika Profimedia
Na računu za elektriko je prvič podatek, koliko preveč priključne moči plačujete.

Na zadnjem računu za elektriko je pri mnogih tudi podatek, koliko preveč priključne moči plačujete. 1. marca prihodnje leto bodo ukinjene višja, nižja in enotna tarifa omrežnine, uvedeno bo obračunavanje v petih različnih višinah glede na obremenjenost omrežja v posameznem časovnem bloku, druga pomembna novost pa je, da se bo namesto omrežnine za priključno moč plačevala dogovorjena obračunska moč glede na dejansko obremenitev omrežja in ne priključna moč glede na moč varovalke, kot se plačuje zdaj. 

Navajamo le dva primera: v dvostanovanjski hiši zdaj plačujejo omrežnino za 10 kW priključne moči. Po novem bodo v najbolj obremenjenem bloku plačevali dogovorjeno obračunsko moč 5,1 kW, v ostalih štirih blokih pa 6,5 kW, kar je skoraj pol manj oziroma za tretjino manj. Dvočlanskemu gospodinjstvu so obračunsko moč za 2024 v vseh časovnih blokih z zdajšnjih 7 kW znižali na 4,7 kW, prav tako skoraj za tretjino manj. 

Del odjemalcev je ta podatek dobil na računu za junij, tisti, ki ga niso, ga bodo dobili julija ali avgusta, nam je pojasnil bralec, ki je pri svojem dobavitelju preveril, zakaj podatka ni dobil. Dogovorjeno obračunsko moč za leto 2024 je sicer že lahko preveril na portalu Moj elektro, kjer pa je za vpogled potrebna registracija. Odjemalci, ki še niso priključeni na napredni merilni sistem oziroma jim ta še ne omogoča določitve dogovorjene moči, bodo s potrebnimi podatki za nov način obračuna omrežnine seznanjeni ob koncu tega leta, so poudarili na Agenciji za energijo. 

Nova obračunska moč precej nižja

V obeh gospodinjstvih so občutno zmanjšali obračunsko moč v vseh časovnih blokih. Iz tega izhaja, da že leta plačujejo omrežnino za previsoko določeno obračunsko moč, saj novi podatki dokazujejo, da omrežja ne obremenjujejo toliko, kot je za zdaj veljavna priključna moč. 

To potrjuje navedbe pristojnih, da bo nov sistem obračuna omrežnine, ko gre za dogovorjeno obračunsko moč, bolj pravičen. Tisti, ki bo omrežje obremenjeval manj, bo tudi plačal manj in obratno. 

Dokler niso uvedli pametnih števcev, ni bilo podatka o tem, kolikšna je obremenitev skozi časovna obdobja, edini podatek je bil izpad varovalke v primeru preobremenitve, kar pa je odjemalca drago stalo, saj je moral glavno varovalko zamenjati uslužbenec elektro podjetja. 

Koliko manj, če sploh, naj bi gospodinjstvo plačalo omrežnine zaradi dogovorjene obračunske moči v primerjavi s stroškom omrežnine zdaj, pa še ni znano, saj bodo tarife za omrežnino za obračunsko moč v posameznem časovnem bloku in tarife za omrežnino za porabljeno električno energijo predvidoma oblikovane šele jeseni. 

Gospodinjstvo z 10 kW priključne moči zdaj plačuje približno 14 evrov na mesec.

Dolg račun z veliko podatki

Zaradi petih časovnih blokov, ki bodo veljali tako za obračunsko moč kot za porabljeno električno energijo, bodo tudi računi za elektriko, ki jih bomo dobili po uveljavitvi novega sistema, veliko bolj obsežni kot do zdaj. Kot lahko vidimo na obračunskem delu vzorčnega računa, ki ga je pripravila Agencija za energijo, bo na njem podatek o obračunski moči za vsak posamezni časovni blok, prav tako za porabo energije v vsakem bloku. Prikazane pa bodo tudi morebitne prekoračitve dogovorjene obračunske moči. Poleg tega bo obstajal letni in zimski račun, na vsakem pa se bodo upoštevali štirje časovni bloki. 

vzorec novega računa za elektriko | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Poudariti velja, da so zneski, ki so navedeni v prikazanem računu, zgolj informativni, ne pa dejanski. 

Obračunsko moč določi elektrooperater

Dogovorjeno obračunsko moč vnaprej določi elektrooperater na podlagi posameznikovega dejanskega profila porabe v preteklem obdobju. Odražala bo pretekle navade odjema električne energije in bo določena individualno za posameznega odjemalca. 

Pri določitvi dogovorjene obračunske moči se morajo upoštevati minimalne dogovorjene obračunske moči. Za odjemalce se minimalna moč določi glede na odstotek priključne moči iz soglasja za priključitev, poleg tega pa se za odjemalce, ki imajo priključno moč enako ali manjšo od 43 kW, lahko določi minimalna moč v višini najmanj 2 kW, če imajo enofazni priključku, oziroma najmanj 3,5 kW, če imajo trifazni priključek s priključno močjo do vključno 17 kW, pojasnjujejo na Agenciji za energijo.

Odjemalec bo obračunsko moč lahko še znižal

Kot že rečeno, pa bo odjemalec lahko to vnaprej določeno dogovorjeno obračunsko moč spremenil glede na svojo pričakovano porabo. Če bo presodil, da lahko spremeni, ali razporedi svojo porabo in uporablja omrežje v času manjše obremenitve omrežja, ko so tarifne postavke omrežnine nižje, bo neposredno vplival na svoje stroške omrežnine in si znižal mesečni račun za omrežnino.

Odjemalec bo lahko podatke o količini porabljene električne energije dobil na spletnem portalu Moj elektro, njihova razpoložljivost pa je odvisna od merilne naprave.  

Največjo doseženo moč bo lahko določil tako, da bo seštel moči naprav oziroma trošil, ki bodo sočasno aktivirana. Informacije o moči trošil pa so dosegljive tudi na spletni strani uro.si v zavihku ozaveščena raba energije.

Pri tem velja, da se morajo pri spremembi dogovorjene obračunske moči upoštevati minimalne dogovorjene obračunske moči ter pravilo, da mora biti dogovorjena obračunska moč v višjem časovnem bloku enaka ali višja od dogovorjene obračunske moči v nižjem časovnem bloku.

Dogovorjeno obračunsko moč bo odjemalec lahko spremenil do osmega dne v mesecu, veljati pa bo začela naslednji mesec. Sprememba obračunske moči je brezplačna. Sprememba dogovorjene obračunske moči se lahko naredi na spletnem portalu elektrodistribucije mojelektro.si ali pri elektrooperaterju.

Preveč znižana obračunska moč bo "kaznovana"

Še enkrat velja poudariti, da se bo odjemalcu, ki se bo odločil obračunsko moč spremeniti pred 1. januarjem 2026, morebitno presežno obračunsko moč obračunalo. Če bo ohranil omračunsko moč, ki mu jo bo določil elektroperater, pa se mu do tega datuma presežek ne bo obračunal, na računu bo le podatek o prekoračitvi. Prehodno obdobje velja za vse s priključno močjo do 43 kW. 

Kot so za Žurnal24 pojasnili na Agenciji za energijo, bo distribucijski operater ugotavljal ali dosežena moč presega dogovorjeno. „Če bo prišlo do preseganja, bo plačal za vsak 15-minutni presežek dodaten znesek, določen po aktualni tarifni postavki za moč za časovni blok, v katerem je prekoračitev nastala ob upoštevanju uporabniške skupine in faktorja utežitve. Če bo teh presežkov malo, bodo verjetno koristi zmanjšanja dogovorjene obračunske moči kljub vsemu večje od stroškov plačila presežne moči."

katarina.N.mal@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Kmodri 18:08 13.julij 2023.

    Bruselj zastopa interese Nemčije, ki je zaprla JE, sedaj pa pričakujejo, da jim bomo mi s peregrine EU dobavljali elektriko po nizki ceni na račun Šoštanja revnega prebivalstva!

  • Grof 12:08 13.julij 2023.

    Dvakratni doktor Rok Snežič, nov slovenski mesija, ta bo porezal perje golobom in ……

  • Stane Adamič 11:52 13.julij 2023.

    Pa kaj pišete neumnosti. Vse to so naredili, da bi se več olupili ljudi, ker pripravljajo privatitacijo energetike. saj Golob kot se sliši dela samo na tem projektu. Torej kako olupiti delavca in mu nabit še več na račun. Kaj ...prikaži več še zdaj niste dojeli?