Pod streho > Varčna hiša
17747 ogledov

Na soglasje za priključitev se boste načakali, vse več jih zavrnejo

sončna elektrarna Profimedia
Zaradi izteka sistema neto meritev za samooskrbne sončne elektrarne je konec lanskega leta število vlog za soglasja za priključitev poletelo v nebo. Čakalne dobe so se več kot podvojile.

Konec decembra lani se je iztekel rok za oddajo vlog za izdajo soglasja za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn, ki bodo, pod pogojem, da je bilo oziroma zanje soglasje izdano, v omrežje priključene do konca letošnjega leta, lahko delovale v sistemu net meteringa. 

Polovica vseh vlog v zadnjih treh mesecih lani

To je število vlog, ki so jih v zadnjih treh mesecih lani prejela elektrodistribucijska podjetja (EDP), pognalo v nebo. Število vlog je strmo naraščalo vse do polnoči zadnjega decembra lani, pravijo v Elektro Ljubljana. 

V zadnjih treh mesecih lani so EDP prejela več kot polovico vseh vlog. Vseh pet EDP je lani prejelo skoraj 50.000 vlog, konec decembra pa jih je bilo nerešenih še nekaj več kot 21.000, je na nedavni konferenci Energetika in regulativa povedal Uroš Blažica iz Elektra Primorska. 

Postregel je še z nekaj podatki. Od leta 2020 do konca leta 2023 sta bili izdanih 62.602 soglasji za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn, od tega lani 21.049. V tem obdobju je bilo v omrežje priključenih 40.027 naprav, lani 17.408. Njihova skupna priključna moč je 508.872 kW.

Odstotek zavrnjenih vlog se je povečal na 17 odstotkov, skupaj je bil zavrnjenih 12.371 vlog, od tega samo lani 6607. 


Daleč največ vlog zavrnejo na območju Elektra Maribor, na območju Elektra Ljubljana pa izdajo največji delež vlog s soglasjem za priključitev naprave z manjšo močjo, kot jo investitor navede v vlogi. 

Čakalne dobe so se več kot podvojile

Z rastjo števila prejetih vlog so se podaljšale tudi čakalne dobe za njihovo obravnavo in izdajo soglasja. V Elektru Maribor zdaj obdelujejo vloge, ki so k njim prispele oktobra, odločbe za zdaj izdajajo v štirih do petih mesecih. 

V Elektru Ljubljana so vse do novembra soglasja in tudi obvestila, da priključitev ni možna uspeli izdati v 30 dneh. Zdaj se je čas podaljšal, trenutno obravnavajo vloge, ki so prispele novembra lani, čakalna doba se je podaljšala na približno 60 dni od prejetja popolne vloge. 

Podobno je v Elektru Celje, kjer prav tako obravnavajo novembrske vloge. „V tem trenutku se na soglasje čaka 2,5 meseca, se pa ta čas dnevno povečuje, kar je glede na ogromno količino prejetih vlog v zadnjih treh mesecih leta 2023, tudi logično,“ so sporočili. 

Lani je bila v Elektru Primorska povprečna čakalna doba za izdajo soglasja od 30 do 40 dni. „Z novimi vlogami, prispelimi večinoma decembra 2023, se bo čakalna doba bistveno povečala. Vloge se bodo predvidoma reševale do jeseni 2024,“ pravijo. 

„Čakalne dobe so se v zadnjem času žal podaljšale in so odvisne od zahtevnosti posameznega postopka. V povprečju trajajo 70 dni, čas izdaje je različen od primera do primera,“ pa sporočajo iz Elektra Gorenjska. 

Navala je konec, novih vlog praktično ni

Z navalom vlog je konec, saj je upad števila vlog za samooskrbne sončne elektrarne letos izjemen. Sončne elektrarne, za katere so oziroma bodo investitorji vloge oddali letos, se, kot rečeno, ne morejo več vključiti v sistem neto meritev. Novi sistem pa je naložbeno manj privlačen, saj bodo lastniki morali plačevati precej več omrežnine za energijo. Ta se bo plačevala ne le na razliko oddane in prejete električne energije, temveč za vso iz omrežja prejeto električno energijo. 

Hkrati investitorji morebiti čakajo tudi na informacijo o subvencijah za sončne elektrarne. Za zdaj je znano le, da naj bi te bile dovolj spodbudne, kolikšne bodo in kdaj, pa pristojni še niso razkrili. 

Tako vsa EDP poročajo o velikem upadu novih vlog januarja. V prvih 22 dneh januarja so v Elektru Ljubljana prejeli le 64 vlog, kar je 95-odstotni upad. 

V Elektru Primorska vsak teden prejmejo približno 10 vlog, v Elektru Gorenjska je upad v primerjavi z decembrom 99-odstoten. 

„Trenutno za individualno samooskrbo ne prejemamo novih vlog, je pa nekaj vlog za skupnostne samooskrbe in večje elektrarne, ki jih bodo postavljali na industrijske objekte,“ sporočajo iz Elektra Celje.  

Podobno tudi v Elektru Maribor pričakujejo vloge za večje projekte. Po njihovi oceni bo januarja prispelo približno 600 vlog, predvsem za večje naprave.  

 

 

Komentarjev 4
  • optimist11 17:02 28.januar 2024.

    Število SE se bo v letu 24 zelo povečalo. Zaradi tega bo naval na izvajalce in posledično tudi slabša kvaliteta vgradnje. Mislim, da ne bi bilo slabo, da inšpektorji naredijo par vzorćnih pregledov izvedbe. Vsi namreč vemo, da eni samo ...prikaži večo dajo podpise , blizu jih pa ni. (predvsem pri izvedbi el. meritev, ki so najpomembnejše)

  • Majazmaja 16:16 28.januar 2024.

    Kot so rekli nam, omrežje ni pripravljeno na toliko elektrarn - to pomeni, da omrežje poleti ni sposobno sprejemati toliko električne energije, kolikor jo proizvedejo male elektrarne in jo pošljejo v omrežje. In dokler ne nadgradijo omrežja, bodo zavračali.

  • Toma 15:47 28.januar 2024.

    Če bom kdaj dal kaj na streho, bo samo za mene in nikogar drugega!