Pod streho > Varčna hiša
14629 ogledov

MOPE: Po novem bo finančna slika sončne elektrarne manj ugodna

sončna elektrarna Profimedia
Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so prvič bolj podrobno razložili, kaj lastnike sončnih elektrarn za samooskrbo čaka, ko se izteče net metering.

Že dolgo je znano, da se bodo pravila na področju samooskrbnih sončnih elektrarn, ki jih na strehe svojih domov postavljajo državljani, spremenila. Prva bistvena sprememba bo način obračuna omrežnine, kar bo veljalo za vse sončne elektrarne, za katere bodo občani vloge za pridobitev soglasja za priključitev oddali od 1. januarja 2024 naprej. Druga sprememba je način dodeljevanja finančnih spodbud za postavitev samooskrbne sončne elektrarne. 

Za navedene spremembe so pristojni že sprejeli zakonske in druge podlage, vendar v javnosti še zdaj ni dovolj informacij, kako bodo te zaživele v praksi. Tudi dobavitelji električne energije so že večkrat povedali, da nove usmeritve še analizirajo. Hkrati pravijo, da je predvsem na področju novega načina omrežnin precej nejasnosti. 

Po novem omrežnina za vse enako

Bolj zgovorni so bili tokrat na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. „Glede obračuna omrežnine se uporabniki s sončno elektrarno ne bodo razlikovali od uporabnikov, ki SE nimajo,“ so nam povedali. Za zdaj namreč še vedno velja, da lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn omrežnino, ki se nanaša na energijo, plačajo le v primeru, da so v omrežje oddali manj elektrike, kot je iz omrežja prevzeli. Pri tem velja, da jo plačajo le na razliko, ne pa na vso iz omrežja prevzeto energijo. 

Za omrežnino, ki se obračuna za priključno moč, pa že zdaj velja, da jo plačujejo vsi, tako lastniki sončnih elektrarn kot gospodinjstva, ki teh nimajo, še pojasnijo na ministrstvu. Razlik torej ni. 

Po novem sistemu samooskrbe bodo gospodinjstva s sončnimi elektrarnami izenačena z gospodinjstvi brez teh, saj bodo tudi prvi morali plačati omrežnino za energijo za vso iz omrežja prevzeto elektriko in ne le več za del, ki predstavlja prej omenjeno razliko. 

Razlika pri plačilu omrežnine bo velika

Na ministrstvu so predstavili tudi hipotetični primer. Na primer, da bo sončna elektrarna v enem letu v omrežje oddala 10.000 kWh električne energije, iz omrežja pa prejela 9500 kWh. Lastnik bo plačal omrežnino za vseh 9500 kWh prevzete elektrike. Po zdajšnjih tarifah bi plačal 367 evrov omrežnine za energijo. 

Za zadaj velja, da za prevzeto elektriko omrežnine ne plača. Če bi bilo nasprotno in bi sončna elektrarna v omrežje oddala 9500 kWh, gospodinjstvo pa bi iz omrežja prejelo 10.000 kWh, bi mu omrežnino za energijo obračunali za 500 kWh, kar znaša 19 evrov. Razlika med starim sistemom, net meteringom, in novim je očitna. 

Od marca še nova metodologija obračuna

Ob tem bo od 1. marca prihodnje leto veljala tudi nova metodologija obračuna omrežnine, ki bo enaka za vse, ne glede na to, ali sončno elektrarno imajo ali ne. Tudi za lastnike sončnih elektrarn bo torej veljalo, da bo omrežnina za priključno moč obračunan glede na dogovorjeno obračunsko moč, omrežnina za prevzeto energijo pa glede na tarifne postavke posameznih časovnih blokov.

Za del energije, ki jo bo gospodinjstvo s sončno elektrarno prevzelo na primer v časovnem bloku 1, mu bo obračunana omrežnina po tarifni postavki za ta blok. Koliko bo po novem znesek omrežnine za iz omrežja prevzeto energijo, pa še ni znano, saj Agencija za energijo tarifnih postavk še ni objavila. 

Obračun elektrike odvisen od dobavitelja

Spremenil se bo tudi časovni okvir obračuna oddane in prevzete energije. Ta bo po novem povsem odvisna od dobavitelja, saj, tako na ministrstvu, po novem obveze, mora energijo obračunati glede na letno razliko med prejeto in oddano energijo, za dobavitelja ni več.

Zdaj velja, da dobavitelji iz omrežja prevzeto energijo obračunajo po enotni tarifi, za samooskrbo namreč višje in manjše tarife ni. Po ukinitvi net meteringa se bo spremenilo tudi to. 

„Verjetno je, da bodo dobavitelji določili eno ceno za v omrežje oddano energijo in drugo za iz omrežja prevzeto energijo, pri čemer se lahko cene pozimi in poleti bistveno razlikujejo, ravno tako se lahko razlikujejo cene podnevi in ponoči. Še vedno se lahko odločijo tudi za obračunsko periodo, daljšo od 15 minut, a obračunsko obdobje za električno energijo ni več zakonsko definirano, temveč je stvar pogodbenega dogovora med dobaviteljem električne energije in odjemalcem. Mogoče so tudi tako imenovane pogodbe z dinamično ceno, vezano na borzno ceno,“ pravijo na ministrstvu. 

Subvencije po novem na Borzenu

Hkrati z navedenimi spremembami obračuna lahko prihodnje leto pričakujemo tudi spremembe pri subvencijah za samooskrbne sončne elektrarne. Prva je ta, da se iz Eko sklada prenašajo na Borzen, natančneje na center za podpore. Za sončne elektrarne, za katere bodo lastniki vloge za soglasje vložili najkasneje do 31. decembra, torej za vse, za katere bo še vedno veljal net metering, bo Borzen po pričakovanjih ministrstva prvi poziv objavil konec leta ali v začetku prihodnjega. 

Trenutno na ministrstvu poteka priprava dokumentacije za prenos nalog na Borzen, vzporedno pa pripravljajo tudi načrte za podpore oziroma naložbene pomoči za samooskrbo, kot bo veljala po novem in jo bo izvajal Borzen. „Shema podpor bo pripravljena v začetku prihodnjega leta in bo veljala za fizične osebe, ki bodo zaprosile za vlogo za soglasje za priključitev SE od 1. januarja 2024 naprej. Izplačila bodo sledila odločbam in izvedbi projektov,“ pravijo na ministrstvu. 

Pogoji bodo slabši, zato višje subvencije

Kolikšne bodo subvencije, še niso določili, vendar pa se na ministrstvu zavedajo, da bo „finančna slika za odjemalce s samooskrbo po novem sistemu nekoliko manj ugodna od starega sistema samooskrbe, zato bodo subvencije predvidoma višje.“ 


 

Komentarjev 3
  • lojs 11:20 01.november 2023.

    to, kar piše v tem članku je povsem nelogično ... eno je omrežnina, ki je odvisna od prikl. moči, drugo pa dejanska poraba kwh ... torej po tej logiki se elektrarne sploh ne bo splačalo imeti, oz samo poleti čez ...prikaži več dan v sončnih dneh ,,, to je nesmiselno

  • Luksi 09:10 01.november 2023.

    Saj od politike tako ni pričakovati, da bo za nas kdaj ugodneje, sploh pa ne zdaj, ko se ptič zaveda, da se bo treba kmalu vrniti v energetske vode...