Pod streho > Varčna hiša
8069 ogledov

Niso se odločili za nemški model in naleteli na precej negodovanja

Vetrna elektrarna Profimedias
Precej negodovanja na javni predstavitvi novega zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije je požela umestitev vetrnih elektrarn v prostor. Zakaj?

Zakon o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije prinaša precej sprememb. Mnogi v Sloveniji, ki živijo v strahu pred vetrnimi elektrarnami, so pričakovali, da bo pristojno ministrstvo določilo minimalno razdaljo od vetrne elektrarne do prve, najbližje hiše.

A za to se v ministrstvu za okolje, podnebje in energijo po tehtnem razmisleku niso odločili. Zakaj ne? Obrnili smo se nanje in pridobili naslednja pojasnila. "Naj poudarimo, da absolutna zračna linija oddaljenosti ne ščiti prebivalcev, kot se to morda zdi na prvi pogled. To namreč ne upošteva specifik terena, moči in širjenja vetra," so nam razložili, nato pa pojasnili, da so po njihovem mnenju obstoječi predpisi o hrupu boljša podlaga za pridobivanje dovoljenja k postavitvi vetrnih elektrarn. "Ta model namreč omogoča upoštevanje okoliščin specifičnega primera – vključno z razgibanostjo terena in razpršenostjo poselitve," so nam pojasnili. Prav hrup naj bi bil glavni moteč faktor pri postavitvi vetrnih elektrarn, čeprav nekateri izpostavljajo tudi senco in druge elemente. 

"Ne" nemškemu modelu

Kot so nam pojasnili na pristojnem ministrstvu, so pri pisanju zakona preučevali tudi rešitve v tujih zakonodajah. "Med preučevanjem tujih ureditev smo zasledili, da absolutno fizično oddaljenost urejajo le nekatere države ali deli držav, poleg tega pa se tudi te ureditve med seboj izjemno razlikujejo – nekje so na primer opredeljene kot usmeritve in ne obveze, druge oddaljenost določajo samo glede na urbana naselja (in ne zajemajo razpršenih podeželskih poselitev)," so posebej za nas razložili na novoustanovljenem ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Na ministrstvu so izpostavili tudi nemški primer, pri katerem gre za neko hibridno varianto. "Gre za idejo o določitvi oddaljenosti enega kilometra v zveznem zakonu in sedaj dopuščajo deželam, da določijo v deželnih predpisih oddaljenost do največ enega kilometra – vendar le, če bo dežela tudi ob tej oddaljenosti dosegla cilje EE iz OVE (VE), ki so določeni za to deželo, sicer bodo dežele to oddaljenost morale zmanjšati," so še dodali na ministrstvu.

Komentarjev 10
  • Skias 18:53 20.februar 2023.

    Pa vam enim se ne splača "gledati v sonce". Imam boljši predlog. Vam, ko ste tako zagriženo proti vsemu in podpirate kurjenje premoga se preprosto dvigne ceno elektrike za 100%. S tem, ko boste pa manj trobila pa ostali dobimo ...prikaži več več energije. Poglejte Slovake so zagnali novo nuklearko in postali neto izvozniki elektrike. Kaj pa mi ne to ne ono ne tretje. Aja fotovoltajika. Je pa res, da tile "zeleni" viri veter in sonce naredita omrežje bolj nestabilno če ni hranilnikov energije za čas brez sonca

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:22 20.februar 2023.

    Slovenija ima zelo malo primernih lokacij za vetrne elektrarne, tako, da logičnih razlogov za postavitev in smetenje z njimi ni, ampak so le lobistične....Če pa upoštevamo še negativni vpliv nizkofrekvenčnega zvoka na ljudi in živali, potem pa upravičenost takšnega posega ...prikaži več padejo na nulo...Ampak ovce še vedno prebavijo vse kar jim kdo v mainstream jasli navrže..kreteni..

  • popokatopetl 23:07 19.februar 2023.

    "da so po njihovem mnenju obstoječi predpisi o hrupu boljša podlaga za pridobivanje dovoljenja k postavitvi vetrnih elektrarn" --- Znano je, da obstoječi predpisi o hrupu pri vetrnicah niso dobra podlaga, ker je pri njih najbolj moteč nizkofrekvenčni hrup (vibracije), ...prikaži več ki ga obstoječi predpisi ne upoštevajo dovolj. Filter db(A) namreč praktično izloči nizke frekvence.