Pod streho > Varčna hiša
33312 ogledov

Novo ogrevanje: V starejših hišah je to edina prava izbira

Radiatorji
Toplotne črpalke so lahko dobra izbira ogrevanja tudi v starejših hišah, a le, če so izbrane pravilno in strokovno. V nasprotnem ne bodo izpolnile pričakovanj, računi za elektriko ne bodo toliko nižji, kot bi lahko bili.

Kot smo že poročali, se glede na cilje EU in s tem tudi Slovenije, da do leta 2050 dosežemo podnebno nevtralnost, izbira naprav za ogrevanje oži. Glede na zdaj dostopne tehnologije kot primerne naprave za ogrevanje tudi v prihodnje veljajo toplotne črpalke in ogrevalne naprave na lesno biomaso.

To je torej ponudba, med katero naj bi že zdaj izbirali lastniki obstoječih hiš, ki načrtujejo posodobitev oziroma zamenjavo starega ogrevalnega sistema. O tem, ali so toplotne črpalke prava izbira za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode v starejših, energijsko potratnih hišah, se strokovnjaki sicer strinjajo, vendar pa se v praksi večkrat izkaže, da odločitev ni bila dobra.

Če ni pravilno izbrana in vgrajena, prihranki ne bodo zadostni

Raba električne energije se po vgradnji toplotne črpalke poveča bistveno bolj, kot je bilo predvideno oziroma kot je ponudnik, izračunal, ko je priporočal določeno napravo. Prihranki pri stroških ogrevanja niso tolikšni, kot naj bi bili, zato so lastniki novih toplotnih črpalk razočarani.

Natančnejši pregled primerov, ko toplotna črpalka ne izpolni pričakovanj lastnikov starejše hiše, pa običajno pokaže, da težava ni v odločitvi za toplotno črpalko, temveč v odločitvi za napačno toplotno črpalko. Praviloma se izkaže, da je toplotna črpalka nizkotemperaturna, njena moč pa premajhna.

V radiatorjih mora biti temperatura ogrevalne vode precej višja

Nizkotemperaturne toplotne črpalke ogrevalno vodo ogrevajo do največ 55 °C, kar pa v starejši, neizolirani hiši, ogrevani prek radiatorjev, običajno ne zadostuje. Da bi hišo zadostno ogreli, mora biti temperatura ogrevalne vode, ki kroži po radiatorjih, višja, tudi do 70 °C, odvisno od toplotnih izgub.

Kljub temu da nizkotemperaturna toplotna črpalka deluje s polno močjo, pri temperaturah pod lediščem ogrevalne vode ne more segreti na tako visoko temperaturo. Rezultat je visoka poraba elektrike zaradi delovanja s polno obremenitvijo in prenizka temperatura v prostorih. Račun za ogrevanje pa višji, kot bi smel biti.

toplotna črpalka Slovenija Pod streho Nova storitev: Če se ogrevate s toplotno črpalko, lahko z njo zaslužite

Prava izbira je visokotemperaturna toplotna črpalka

Rešitev za starejše hiše je zgolj izbira visokotemperaturne toplotne črpalke z zadostno močjo, ki je izračunana glede na toplotne izgube, pravijo v podjetju Daikin in dodajajo, da so visokotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda primerne za priključitev na obstoječi cevovod in starejše radiatorje, ki delujejo pri višjih temperaturah kot sodobni ogrevalni sistemi, denimo talno ogrevanje.

Ob tem strokovnjaki opozarjajo, da mora biti moč toplotne črpalke za ogrevanje starejše hiše večja od 12 kW. Če vam bo nekdo ponudil napravo nižje moči, ker vas je želel prepričati z njenim višjim grelnim številom, manjšo porabo elektrike in nižjo ceno, je nekaj narobe.

Takšna toplotna črpalka namreč ne bo zmogla zagotoviti dovolj toplote pri nižjih zunanjih temperaturah, zato se bo v njej vgrajeni električni grelec pogosto vklapljal, poraba elektrike pa bo višja. Moč toplotne črpalke je torej ključna.

Visokotemperaturne TČ, ki imajo le en kompresor, bi morale zagotoviti potrebno toploto za ogrevanje in pripravo sanitarne vode v starejših, neizoliranih hišah. Izbrati je treba TČ, ki je prilagojena za radiatorsko ogrevanje, kar pomeni, da ima elektronsko nadzorovan vbrizg hladiva v uparjalnik. Nazivno moč lahko ohranja vse do temperature -15 ºC, pri nekaterih pa delovanje zmanjša šele pri -25 stopinjah.

Daikin | Avtor: Daikin Daikin

V načrt novega ogrevanja s strokovnjakom

Prednost visokotemperaturne toplotne črpalke je torej tudi v tem, da jo lahko priključimo na obstoječe radiatorje. Strokovnjaki sicer poudarjajo, da je načrtovanje novega ogrevalnega sistema zelo specifično, vedno pogojeno z dejanskim stanjem hiše, porabo obstoječega energenta, energijskimi izgubami, lokacijo, zato ne gre posploševati. To pomeni, da je v nekaterih hišah treba kakšen radiator tudi dodati, da bo sistem deloval optimalno in zagotovil dovolj toplote ob nižjih stroških.

Še bolj pomembno pa je vedeti, da bomo ustrezno manjšo porabo energije za ogrevanje in nižji račun dosegli le, če je zamenjava stare ogrevalne naprave dobro premišljena, izbira prave visokotemperaturne toplotne črpalke pa narejena na podlagi izračunov, pri katerih bo strokovnjak upošteval vse danosti in zakonitosti konkretne hiše.  

Termostatski ventil Ogrevanje Pod streho Toplotna črpalka in termostatski ventil. Gresta skupaj ali ne?

Najprej zmanjšajte potrebe po energiji

Čeprav to ni vedno možno, sploh pa ne na enkrat, pa strokovnjaki kljub vsemu poudarjajo, da bomo za manjšo rabo energije za ogrevanje in s tem nižji račun največ naredili, če najprej zmanjšamo potrebe po energiji v hiši.

Dolgoročno le menjava starega ogrevalnega sistema z novim, bolj učinkovitim, ne bo dovolj. Načrtovati je treba zadostno toplotno izolacijo stavbnega ovoja, torej fasade, strehe in tal proti neogrevani kleti, menjavo stavbnega pohištva in tudi vgradnjo prezračevalnega sistema.

Če se v tem vrstnem redu lahko lotimo energijske sanacije hiše, je menjava ogrevalne naprave v resnici zadnji v vrsti ukrepov. Glede na manjše potrebe po toploti bomo potrebovali tudi ogrevalno napravo z manjšo močjo, ki bo delovala še bolj učinkovito. Naprave z manjšimi močmi pa so tudi cenejše od tistih z večjimi.


 

Komentarjev 2
  • Jazalen Jazbec 08:11 08.marec 2023.

    Imamo TČ, seveda ne omenjene v članku, pa tudi reklame ne bom delal za našo. Je evropskega proizvajalca in hiša je toplotno izolirana in okna in....seveda smo tudi večje radiatorje nabavili. Ob nakupu TČ, mi je za to glede radiatorjev, ...prikaži več povedal eden izmed ponudnikov. Prav je imel.

  • Jazalen Jazbec 08:08 08.marec 2023.

    Povsem jasno je, da je to reklama za določenega ponudnika. To je več kakor jasno. Strošek ogrevanja je tudi pri nizko temperaturni TČ lahko skoraj ekvivalenten visoko temp. Ob menjavi radiatorjev se te nabavi predimenzionirane, s tem se doseže večje ...prikaži več ogrevalno telo, ki potrebuje nižjo temperaturo za enak učinek. Toda to za avtorja članka seveda ni pomembno.